Οι ηθικές αρχές, που ο Μικάο Ουσούι εφάρμοζε από το 1915 και επέβαλλε στους μαθητές του να ζουν σύμφωνα μ’ αυτές, σαν προϋπόθεση για την περαιτέρω πνευματική εξέλιξή τους κοντά του, έχουν σαν σκοπό να μας κάνουν να διαλογιστούμε πάνω στην ηρεμία του νου και να κατανοήσουμε τις αρχές της πίστης, της γαλήνης και του σεβασμού σ’ όλες τις ζωντανές υπάρξεις. Πιστεύεται ότι προσαρμόστηκαν από τον Mikao Usui από μια παλαιότερη σειρά βουδιστικών εντολών που διδάχθηκαν τον 9ο αιώνα ως μέρος της καθημερινής πρακτικής που ονομάζεται “Shugendo”.

Είναι σαφές, ότι οι 5 αρχές του Ρέικι λειτουργούν ως το θεμέλιο για ολόκληρο το σύστημα του ρέικι! Όταν τις απαγγέλλεις καθημερινά, σε βοηθούν να προχωρήσεις στο πνευματικό σου μονοπάτι, να αναπτύξεις ισχυρό χαρακτήρα και ηθικά, να ζήσεις καλύτερη ποιότητα ζωής και να “υπηρετήσεις” τους συνανθρώπους σου, μέσα από τα μοναδικά σου δώρα, τα χαρίσματα, τα ταλέντα σου!

Οι πέντε αρχές του Ρέικι
Μόνο για σήμερα, είμαι ελεύθερος από ανησυχία.
Μόνο για σήμερα, είμαι ελεύθερος από θυμό.
Κερδίζω τη ζωή μου με ειλικρίνεια και εντιμότητα.
Τιμάω τους γονείς, τους δασκάλους και τους ηλικιωμένους μου.
Δείχνω ευγνωμοσύνη σε κάθε έμβιο ον.

Μια άλλη παραλλαγή είναι:
Μόνο για σήμερα, θα αφήσω την ανησυχία.
Μόνο για σήμερα, θα αφήσω τον θυμό.
Σήμερα θα κάνω τη δουλειά μου ειλικρινά και έντιμα.
Σήμερα, θα τιμήσω τους γονείς, τους δασκάλους και τους ηλικιωμένους μου.
Σήμερα, θα είμαι ευγενικός με κάθε ζωντανό πλάσμα.

“Εάν ζείτε τη ζωή σας σύμφωνα με αυτές τις πέντε αρχές, θα ζήσετε μια ολοκληρωμένη ζωή!”


Dr. Mikao Usui
Οι πέντε ηθικές αρχές, που ο Μικάο Ουσούι εφάρμοζε

Μόνο για σήμερα: Μην ανησυχείς.
Για τους περισσότερους από εμάς, το άγχος είναι ένα σημαντικό ζήτημα που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε, στην καθημερινή μας ζωή. Αν μόνο μια μέρα, μπορούσαμε, ή έστω προσπαθούσαμε να σταματήσουμε, το να ανησυχούμε τόσο πολύ, θα μπορούσαμε όλοι να ζούμε πιο ειρηνικά, κάτι που με τη σειρά του θα έφερνε επίσης ειρήνη σε όλους όσους μοιραζόμαστε την ημέρα μας, στην οικογένεια, στην εργασία, σε κάθε τομέα της ζωής μας!. Να αναφέρω ωστόσο, τη μείωση του άγχους που θα ωφελήσει επίσης την υγεία μας συνολικά! Έτσι λοιπόν, μόνο για σήμερα εμπιστευτείτε το Πνεύμα, την Πηγή, τον Θεό (ή ακόμα και τον εαυτό σας!) Και να ξέρετε ότι όλα θα πάνε καλά. Και Έτσι είναι!

Μόνο για σήμερα: Μη θυμώνεις.
Εάν ένα συνηθισμένο πρωινό, εκεί που οδηγείς προς την εργασία, σε κόψει και παραλίγο να σε τρακάρει ένας άλλος οδηγός, πιθανότατα να σου προκαλέσει τρελό θυμό. Πάρε μια βαθιά ανάσα, να χαλαρώσεις, να νιώσεις την ευγνωμοσύνη που παρόλη την αφηρημάδα αποφεύχθηκε το ατύχημα, να συγχωρήσεις και να το αφήσεις. Τι θα επιτύχεις παραμένοντας θυμωμένος και προκαλώντας έναν πρωινό τσακωμό? Τίποτα. Το μόνο που θα πετύχεις, είναι να καταλήξεις με αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ανεβασμένη πίεση (και περισσότερο άγχος!) Γεγονός που δεν ευνοεί σε καμιά περίπτωση την ευημερία σου.

Κέρδιζε τίμια το ψωμί σου.
Κάνοντας τη δουλειά σου με ειλικρίνεια, με τιμιότητα, φέρνεις νόημα, δίνεις άλλο σκοπό στη ζωή σου. Σέβεσαι τον εαυτό σε αλλά και τον άλλον!  Όταν κάνεις τη δουλειά σου έντιμα, στο τέλος της ημέρας θα νιώθεις, περήφανος για τον εαυτό σου και πιο ικανοποιημένος για την εργασία σου!

Τίμα τους γονείς σου, τους δασκάλους σου και τους γεροντότερους.
Μία από τις αρχές που μάθαμε μέσα από την κουλτούρα μας στην Ελλάδα, στο σταυροδρόμι δύσης και ανατολής, ήταν να τιμάμε τους γονείς, τους δασκάλους και τους ηλικιωμένους μας. Αυτό δεν διδάσκεται και τόσο σθεναρά πλέον, στη Δυτική Κοινωνία. Και όμως, είναι τόσο σημαντικό.

Είναι οι γονείς μας, οι δάσκαλοί μας και οι πρεσβύτεροι μας που μας φρόντισαν για να γίνουμε αυτό που είμαστε. Ήταν εκεί για μας όταν τους χρειαζόμασταν. Μοιράστηκαν τις γνώσεις, τις δεξιότητές τους και τη σοφία τους. Από εκεί προέρχεται η βαθιά φιλοσοφία των Ελλήνων απ’ την εποχή των αρχαίων Ελλήνων προγόνων μας. Πρέπει να το τιμήσουμε και να το σεβαστούμε, παρότι αυτή είναι αρχή που δεν υποστηρίζεται παγκοσμίως τόσο σθεναρά, στις μέρες μας.

Δείχνε ευγνωμοσύνη σε κάθε έμβιο ον. Πάντα οι άνθρωποι ζητάμε περισσότερα και βλέπουμε, ή εστιαζόμαστε μόνο σε αυτά που δεν έχουμε. Ας προσπαθήσουμε για μια μέρα να είμαστε ευγνώμονες για αυτό που έχουμε! Όπως μια δουλειά, ένα αυτοκίνητο που σας μεταφέρει εκεί που πρέπει να πάμε, μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας, την καλή υγεία και μια οικογένεια που μας αγαπά άνευ όρων και μας υποστηρίζει. Όταν είμαστε ευγνώμονες για αυτό που έχουμε, θα προσελκύσουμε περισσότερα καλά. Ο νόμος της έλξης δηλώνει ότι η όταν είμαστε ευγνώμονες με όλα όσα έχουμε όταν είμαστε επαρκείς,  προσελκύει όλα όσα επιθυμούμε για να παραμένουμε επαρκείς, όσο εστιαζόμαστε στο έλλειμα, σε αυτό που μας λείπει, προσελκύουμε την δυσμένεια του να διατηρούμε το έλλειμα μας! Να είμαστε, να είστε ευγνώμονες για αυτό που έχετε! Για την αξία και την ομορφιά της ζωής σε κάθε της έκφανση! Στους ανθρώπους, στα ζώα, στα φυτά, στη φύση που μας περιβάλλει με τόση αγάπη!

Αυτό που δίνεις , θα λάβεις πίσω και μάλιστα υπερμεγεθυμένο!

Να είσαι ευγενικός, να αγαπάς και να φροντίζεις, ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι το αγαπημένο σου άτομο στον κόσμο, όταν χρειαστεί αγάπη, βοήθεια να την προσφέρεις. Όλοι αξίζουμε αγάπη και καλοσύνη. Στο τέλος της ημέρας θα αισθάνεσαι καλύτερα για τον εαυτό σου! Ας φέρουμε λίγο φως και αγάπη στην ημέρα κάποιου άλλου, ακόμα κι αν είναι μόνο για μια στιγμή.

Αυτή, η τελευταία από τις αρχές του Ρέικι αφορά τη σύνδεση με κάθε ζωντανό πράγμα. Να είσαι ευγενικός σε κάθε ζωντανό πράγμα. Η ευγένεια είναι τόσο απλή. Όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση ευγνωμοσύνης και καλοσύνης, είσαι συνδεδεμένος με τη σοφία του Σύμπαντος. Μπορείς να νιώσεις τη σύνδεση και την ενότητα.

Όταν δείχνεις ευγένεια και εκφράζεσαι με ευγνωμοσύνη σε κάθε ζωντανό πλάσμα, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι όλα είναι αλληλένδετα. Θα καταφέρεις να άρεις το πέπλο του χωροχρόνου, το πέπλο που μας κρατά διαχωρισμένους, το εγώ σου θα αρχίσει να διαλύεται και θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι συνειδητά τη σφαίρα των πνευματικών διαστάσεων!

Αξίες του Ρέικι

Μόνο για σήμερα…
Είμαι ελεύθερη, είμαι ελεύθερος από κάθε ανησυχία.
Είμαι ελεύθερη, είμαι ελεύθερος από κάθε φόβο.
Είμαι ελεύθερη, είμαι ελεύθερος από κάθε θυμό.
Είμαι γεμάτη, είμαι γεμάτος από εμπιστοσύνη
στον Εαυτό μου και στο Σύμπαν
Δουλεύω με τιμιότητα και ειλικρίνεια
Σέβομαι, τιμώ όλους τους ανθρώπους
Ευγνωμονώ κάθε τι που με περιβάλλει

Για πάντα…
Γαλήνη, Αρμονία, Ισορροπία

Ζωή, Ενέργεια, Φωτεινότητα

Καθαρότητα, Διαίσθηση, Σοφία

Ειρήνη, Ενότητα, Ελευθερία

Μόνο για σήμερα και για πάντα…

Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη!

Τέλεια, Χωρίς Όρους, Χωρίς Όρια…

Ανιδιοτελής, Αγνή, Θεραπευτική…

Με Πίστη, Με Δύναμη, Με Χαρά…

Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη!

Όλοι άρρηκτα συνδεδεμένοι…!

Όταν ζεις τη ζωή σου σύμφωνα με αυτές τις πέντε αρχές του Ρέικι, βιώνεις έντονα και αληθινά την αυτοεκπλήρωση της ύπαρξης σου! Είσαι πιο ευτυχισμένος και ακόμη πιο υγιείς, ελεύθερος από το άγχος και την ένταση που συσσωρεύεται στο σώμα σου σε όλα τα επίπεδα, σε σώμα, συναίσθημα, νου!

Ελευθερία είναι…
Η εξουσία να διευθύνεις τη ζωή σου.
Το δικαίωμα να διαθέτεις τον εαυτό σου παντού.
Η ικανότητα να ζεις σύμφωνα με τις επιθυμίες σου.
Ελεύθερος είναι ο αυτοκαθοριζόμενος.

Πλάτωνος Ορισμοί

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται δύσκολο να ζεις ολοκληρωτικά μέσα και από τις πέντε αυτές αρχές κάθε μέρα, μπορείς να ξεκινήσεις σήμερα δοκιμάζοντας μόνο μία. Θα είσαι πολύ πιο ευτυχισμένος στο τέλος της ημέρας, στο υπόσχομαι. Η απλή πράξη της απαγγελίας από καρδιάς των αρχών του Ρέικι καθημερινά, όταν ξυπνάς και πριν πας για ύπνο και η διατήρησή τους στην καρδιά και το μυαλό σου καθώς πηγαίνεις να συναντήσεις την καθημερινή σου ζωή, έχει βαθιά θεραπευτικά αποτελέσματα!

Namaste όλοι συντονισμένοι με την αγάπη και το φως!
Ma Nirdosh Azima