Μια εποχή κρίσης, εμπεριέχει ευκαιρίες για προσωπική ανάπτυξη και μεταμόρφωση, ενώ πάντα ελλοχεύει και η αγωνία να μπορέσεις να παραμείνεις ενεργός, δημιουργικός, να μην αφήσεις να σε πάρει μέσα αυτή η ενεργειακή ρουφήχτρα.
Έχεις νιώσει ποτέ ότι δεν ξέρεις πού να πας, δεν ξέρεις τι να κάνεις, πώς να συμπεριφερθείς και πώς να αντιμετωπίσεις την εσωτερική αίσθηση υπερβολικού άγχους να σε πλακώνει, στο στήθος με τέτοιο τρόπο… που πραγματικά δεν ξέρεις αν είσαι άρρωστος σωματικά ή αν σε αρρωσταίνουν οι σκέψεις σου!?
Ναι ίσως τελικά η πιο επικίνδυνη ενεργειακή ρουφήχτρα να είναι αυτή που δημιουργεί η δύνη των σκέψεων μας! Σαν μια τρύπα που οι ίδιοι σκάβουμε ακριβώς έξω απ’ την πόρτα μας γνωρίζοντας πως θα πέσουμε μέσα… Και ωωωω τι έκπληξη, πέφτουμε μέσα!
Ναι ναι ναι…. Αναφέρομαι σε αυτό το συναίσθημα που πιθανότατα όλοι φλερτάρουμε μαζί του σε αυτές τις στιγμές κρίσης άγχους, που μπορεί να ξεσπούν σαν μικρά ηφαίστεια εκεί που νομίζεις ότι όλα τα έχεις τακτοποιημένα και εκλογικευμένα μέσα σου… το αίσθημα του κενού, της λύπης και της απώλειας…

Χρειάζεται να καθησυχάσεις το μυαλό σου! Έχει τα δίκια του! Έχει έρθει αντιμέτωπο, με μια κατάσταση που δεν είχε την εκπαίδευση να την διαχειριστεί και όμως την διαχειρίζεται εν εξελίξει της και μάλιστα περίφημα! Εεεεεεε πες και ένα μπράβο! Βλέπεις ότι επιβιώνεις, μέρα με τα μέρα, παρόλα όσα συμβαίνουν, δυναμώνεις, εμπιστεύεσαι περισσότερο τον εαυτό σου και την εσωτερική σου δύναμη που δεν το βάζει κάτω… σε πάει κάθε μέρα και λίγο παραπέρα! Ναι μπορεί να μοιάζει σαν να περπατάς σε τεντωμένο σχοινί, ή κάτω από μια μετέωρη σκαλωσιά, στέκει από πάνω σου, είναι ασταθές και τρομακτικό… μα δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τα μέρη που θέλεις να πας, περνάμε κάτω απ’ αυτή τη σκαλωσιά! Προχωράς, μπορεί μέσα σου κάποιες στιγμές να τρέμεις, μα προχωράς! Και καθώς προχωράς ολοένα και περισσότερο γνωρίζεις πως υπάρχει ένα τέλος! Είναι ακριβώς το ίδιο όταν αντιμετωπίζεις μια χαμηλή διάθεση. Το νιώθεις, το αντιμετωπίζεις και περνάει όπως κάθε άλλη χαρούμενη ή λυπημένη διάθεση!
Είμαι σίγουρη πως, αυτό ακούγεται τόσο απλό, αλλά σίγουρα δεν είναι έτσι. Έχω δοκιμάσει αρκετή απόρριψη και ακόμα περισσότερες “περιόδους αναμονής” παύσης και περιορισμού στα θέλω μου, σε διαφορετικές καταστάσεις ζωής πρόσφατα στο άμεσο παρελθόν. Το σκέφτομαι πάντα σαν τις συνεχόμενες βροχερές μουντές μέρες κατά τους χειμερινούς μήνες όταν δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ήλιος και Αφρικάνικη σκόνη επιπλέον και ο καιρός είναι κρύος και ζοφερός, είναι πολύ δύσκολο να πιάσω τον εαυτό μου και να έχει χαρούμενες σκέψεις… Όμως ξέρω ότι δεν θα είναι για πολύ… Το κόλπο είναι να κρατήσεις το κεφάλι σου ψηλά εκείνες τις στιγμές και να σκεφτείς τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν. Εδώ είναι έξι στρατηγικές που με βοηθούν όποτε νιώθω λυπημένη ή χαμένη!

Αρχίζω με τα 3 από τα πολλά άλφα μου! Αναγνώριση, Αποδοχή, Απελευθέρωση
Αναγνωρίζω τις λυπημένες σκέψεις μου και τις σπρώχνω στο πλάι!
Αυτή είναι μια στρατηγική που χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε φορά που παρατηρώ ένα μοτίβο στις αρνητικές σκέψεις μου, απ’ το να αφήσω το μυαλό μου να τις υπερμεγεθύνει, του βάζω δουλειά να κάνει! Τις ταξινομεί διανοητικά με τη μορφή μικρών “καρτών” παιχνιδιού μπροστά μου, με τις αρνητικές σκέψεις μου να συνοψίζονται σε μια λέξη όπως “Απόρριψη” ή “Αναξιοπιστία” ήηηηη… ανάλογα με το τι έχουν κρυμμένο από κάτω! Έτσι αρχικά τις αναγνωρίζω! Τότε, κοιτάζω αυτήν την κάρτα, αναγνωρίζω την ύπαρξή της, την αποδέχομαι και την βάζω στο πλάι ή στο φανταστικό μου κουτί δώρου… αυτοί είναι και οι θησαυροί μου άλλωστε… τα παράσημα μου είναι όλες μου οι αρνητικούρες που κατάφερα να βάλω στην άκρη, στο κουτί των θησαυρών μου! Αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγω να τις αντιμετωπίζω, απλώς σώζω τον εαυτό μου από το να παγιδευτώ σε κάτι που δεν μπορώ να αλλάξω αυτή τη στιγμή ή από τη λήψη μιας απόφασης μέσα την στιγμιαία ή έστω προσωρινή μου συναισθηματική σύγχυση! Στη συνέχεια, σε στιγμές καλύτερης διάθεσης μου, θα βγάλω αυτήν την κάρτα και θα την κοιτάξω ξανά, αυτή τη φορά μέσα από μια άλλη ματιά, από μια πιο αισιόδοξη θέαση. Αυτό συνήθως με κάνει να συνειδητοποιώ ότι αυτό δεν ήταν πραγματικά ένα πραγματικό πρόβλημα που είχα, αλλά μάλλον η λυπημένη, φοβισμένη, απαισιόδοξη “όλα είναι τρομακτικά” φωνή στο μυαλό μου. Πίστεψε με, αυτό με εμπόδισε να παίρνω παρορμητικές αποφάσεις πολύ γρήγορα που πιθανά να μετάνιωνα μετά.
Αφήνομαι να Αφεθώ!

Ναι έχω κάθε δικαίωμα να αποδεχτώ την άσχημη διάθεση μου!
Είναι εντάξει να μην είμαι εντάξει. Είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης. Η θλίψη είναι μέρος της ζωής μας, όπως και η ευτυχία… οι κορυφές έχουν ομορφιά και αξία να τις κατακτούμε γιατί υπάρχουν και οι υπέροχες κοιλάδες για να ξεκουραζόμαστε… Ακόμα και στο να νιώθουμε πεσμένοι, ενοχικά στεκόμαστε! Έλεος πια! Είναι όπως όταν σου τηλεφωνεί κάποιος μες στη νύχτα, την ώρα που κοιμάσαι και νιώθεις και ένοχος που ο άλλος σου λέει “κοιμάσαι σε ξύπνησα..?” και προτρέχεις να απαντήσεις “όχι όχι δεν πειράζει!” Για πολλούς πραγματικά είναι μη επιτρεπτό το να είναι down! Γιατί? Γιατί δεν σου αρέσει να βλέπει ο άλλος την τρωτότητα σου, την αδυναμία σου! Τι κακό υπάρχει στο να είμαι άνθρωπος, να συγκινούμε, ή να θέλω να κλάψω με ότι μου συμβαίνει, με ότι μας συμβαίνει!
Φυσικά και είμαι λάτρεις της φυσικής και των επιστημών γενικότερα και έχω καταφέρει να βρω απαντήσεις μέσω της επιστήμης που με έχουν φέρει πιο κοντά στο να κατανοώ το πνευματικό μου κομμάτι αλλά και τον Θεό! Φυσικά πιστεύω στο “νόμος της έλξης”, ωστόσο, όταν είμαι λυπημένη… είμαι λυπημένη… το ζω… το βιώνω ολοκληρωτικά! Έχω μάθει να είμαι ευγνώμων που έχω την επιλογή να μπορώ να έχω και μια διάθεσή πεσμένη ή φορτισμένη… ή…. ότι… το να επιτρέπω να είμαι σε χαμηλή διάθεση, σε δυσφορία, κρύβει μέσα του και ότι έχω πια δυναμώσει τόσο ώστε να μην με φοβίζει σε σημείο του να μπορεί να με διαλύσει!
Προφανώς και δεν είμαι ευχαριστημένη με την τρέχουσα κατάστασή μας, είναι πολλά αυτά που χάνω, που χάνουμε παγκοσμίως… όμως δεν μπορώ να σταθώ πολύ… δεν μπορώ να μείνω ατελείωτα σε αυτό! Και ξέρεις τι? Αυτό είναι το υπέροχο… το κέρδος! Επειδή αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνω, μαθαίνω. Ότι κάθε πόνος που έχω βιώσει, με έκανε πιο δυνατή ή τουλάχιστον πιο έξυπνη στις μελλοντικές μου ενέργειες… και εσένα! Σε δυνάμωσε! Είναι σαν ένα επιπλέον πτυχίο στην μαθητεία μας! Ένα διδακτορικό θα έλεγα σε τι… ο καθένας μας γνωρίζει καλά για τον εαυτό του! Τίποτα δεν κρατάει για πάντα! Θα περάσει και αυτό όπως πέρασαν τόσα, στα χρόνια που φιλοξενείται η ανθρωπότητα στη γη!
“Ο απαισιόδοξος βλέπει τη δυσκολία σε κάθε ευκαιρία. Ο αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία. ”
Ουίνστον Τσώρτσιλ

Να Έχεις υπομονή και ευγένεια με τον εαυτό σου.
Υπομονή μια μικρή μορφή απελπισίας, για κάποιους, μεταμφιεσμένη σε αρετή, αλλά και ένα απαραίτητο συστατικό της ιδιοφυΐας! Ευκαιρία να γνωρίσεις λίγο καλύτερα τον εαυτό σου. Πιθανότατα γνωρίζεις πότε και από πού προέρχονται οι κακοκεφιές σου γενικά, δεν μιλάω για τώρα, αλλά γενικά! Δηλαδή σου φταίει ο καιρός, οι ορμόνες, ο κακός ύπνος, η μοναξιά, ο εαυτός σου που τον θεωρείς λίγο έναντι των περιστάσεων! Στην πραγματικότητα η κακή σου διάθεση δεν προκαλείται από μια περίσταση ή μια κατάσταση. Αλλά από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις την όποια κατάσταση. Όταν είσαι σε χαρούμενη, αισιόδοξη, θετική διάθεση ή όταν μπορείς να σκεφτείς καθαρά, κάνε μια άτυπη συμφωνία με τον εαυτό σου, αντιμετώπισης, για αυτές τις περιόδους χαμηλής διάθεσης. Αυτό θα επιβεβαιώσει τις αποφάσεις σου και θα σου δώσει τη δύναμη να συνεχίζεις με θάρρος σε περιόδους χαμηλής διάθεσης ή σε περιόδους αμφιβολίας! Το να έχεις υπομονή, το μαθαίνεις μόνο μέσα από την ίδια την ζωή!
Είναι σίγουρο πως τα παιδιά μας θα προικιστούν με μέγιστη υπομονή απ’ την καραντίνα του κορωνοϊού! Μέσα από την υπομονή και η αυτό-επίγνωση προστατεύεσαι από το να διαπράξεις, όπως την ονόμασε ο Richard Carlson, “συναισθηματική αυτοκτονία”. Έτσι, αν θέλεις να κλάψεις, τότε κλάψε! Το κλάμα θα σας βοηθήσει να αφήσεις τις οδυνηρές σκέψεις και επίσης να καθαρίσεις το μυαλό σου. Θυμήσου ότι όλα θα είναι πάλι εντάξει! Κάνε λίγη υπομονή!
“Η πιο σκοτεινή νύχτα είναι συχνά η γέφυρα προς το πιο φωτεινό αύριο.”
Jonathan Lockwood Huie

Μην καταναλώνεις όλη σου την ενέργεια σε σκέψη, δράσε με χιούμορ!
Όταν σε πιάνει η αρνητικούρα σου, ανέλαβε δράση και βάλε μια ισχυρή δόση χιούμορ! Είναι ένδειξη ευφυΐας!!! Εμείς εδώ με τον Δημήτρη, διακωμωδούμε όλες τις δυσκολίες! Μόνο η υγεία είναι ανεκτίμητο αγαθό, μόνο η ζωή που φεύγει δεν φτιάχνεται… όλες οι άλλες δυσκολίες, μετατρέπονται άνετα από τραγωδίες σε κωμωδίες! Και ναι… δεν θα πεθάνω προσπαθώντας να μην πεθάνω!!! Γέλααααα βάλτε γέλιο στη ζωή σας! Αν δεν το έχεις έμφυτο, το χιούμορ και το γέλιο, τότε προσπάθησε να σκεφτείς κάτι αστείο ή παρακολούθησε μια αστεία ταινία… ευτυχώς είμαστε λαός που τον διακρίνει ο αυτοσαρκασμός και το χιούμορ μέχρι δακρύων! Είμαστε πρώτοι στα ανέκδοτα πάντα σε καταστάσεις κρίσεων! Όλοι οι Έλληνες, εν μέσω κορωνοϊού, ανεξαρτήτου ηλικίας έχουμε πρωταγωνιστήσει σε βιντεάκια στο tik tok αποδεχόμενη τα χιλιάδες challenge!!! Ευτυχώς!
Και όταν οι αμφιβολίες έρχονται να με μολύνουν, τις κοιτώ κατάματα, τις αναγνωρίζω τις αποδέχομαι, τις βάζω στην πραγματική τους διάσταση και τους λέω… οκ θα περάσει και αυτό! Μπορεί να μαγειρέψω μια νέα συνταγή, να παίξω playmobil με τη Ελισάβετ, να γράψω ένα άρθρο, να καθαρίσω, να ταξινομήσω, να κλαφτώ, να γκρινιάσω, να ζωγραφίσω, να διαλογιστώ, να κάνω βιντεοκλήση και να πιω καφέ με την κολλητή μου, να κάνω ένα crystals reading, να διαβάσω βιολογία, να ξεκαρδιστώ στα γέλιαααααααα!!! Δεν αφήνω τίποτα αρνητικό να με κυριεύσει για περισσότερο από το λιγότερο μου! Όλα έχουν τη σοβαρότητα τους, όπως όταν χάνω τα γυαλιά μου που σχεδόν πάντα ψάχνω και σχεδόν πάντα βρίσκονται στο κεφάλι μου! Το ίδιο ισχύει και για την ευτυχία μας. Είναι πάντα εκεί, μόνο μερικές φορές ξεχνάμε πού να τη βρούμε.
Να είσαι ευγνώμων και να συγχωρείς!
Πιστεύω ακράδαντα ότι η ευγνωμοσύνη, η αισιοδοξία και η ικανότητά μου να σκέφτομαι λιγότερο και να αισθάνομαι περισσότερο με βοήθησαν να αντιμετωπίσω κάθε είδους αγώνες, αγενείς και αχάριστους ανθρώπους… μοναχικές στιγμές. Με βοήθησε να διακρίνω ποιες δουλειές είναι για μένα και ποιες όχι, να αντιμετωπίζω προκλήσεις να νιώθω ευγνωμοσύνη για σχέσεις που έφτασαν στο τέλους τους, βλέποντας τε ως ευλογίες και δασκάλους που με οδήγησαν ακριβώς στο σημείο που είμαι σήμερα! Όπως λέει και ο Τάσος Λειβαδίτης το βράδυ έχω βρει έναν ωραίο τρόπο για να κοιμάμαι… τους συγχωρώ όλους έναν έναν! Τα κομμάτια του παζλ μπορούν να τοποθετηθούν μόνο στο δική τους θέση, που είναι μοναδική! Αυτό είναι που κάνει τη ζωή τόσο απίστευτα συναρπαστική. Φαντάσου όλα τα σπουδαία πράγματα που θα ξεδιπλώθουν όταν θα έχουμε περάσει μέσα και από αυτή την καταιγίδα. Μπορεί να βγούμε με μια “γρατζουνιά ή μια ουλή”, αλλά αυτή θα έχει αφήσει την γοητεία που μας κάνει μοναδικούς, ακριβώς γιατί είναι εκεί για να μας θυμίζει, ότι καταφέραμε να περάσουμε απ’ αυτή. Προσθέτει ένα μικρό τρόπαιο μιας άλλης πρόκλησης, που έχουμε ξεπεράσει ή μιας μάχης που έχετε κερδίσαμε, με αντίπαλο τον εαυτό μας, αλλά και μια παράδοξη πραγματικότητα! Μια ακόμη συναρπαστική ιστορία για να διηγούμαστε στα γεράματα μας πίνοντας τσικουδιές! Είναι πραγματικά τόσο ισχυρό όταν φτάσεις στο σημείο όπου καταλαβαίνεις και ζεις πραγματικά τη δύναμη των σκέψεων σου!
“Το σώμα επιτυγχάνει αυτό που πιστεύει ο νους”.
Bob Green
Δεν μπορώ να σου πω πόσο συχνά το είπα και το λέω αυτό τον εαυτό μου σε στιγμές που ένιωσα χαμένη. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου συχνά, ότι είσαι ο δημιουργός της δικής σου πραγματικότητας!

Ανέλαβε την ευθύνη σου! Ανέλαβε δράση!
Έχω μάθει ότι, ο μόνος τρόπος να βγεις από αυτό είναι η δράση. Ναι η μόνη διαδρομή όταν είσαι σε μια τρύπα σε οδηγεί έξω! Ξεκίνησε να εργάζεσαι προς το θέλω σου όπως κι αν το ονομάζεις, προς το στόχο σου ή με κάτι που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Αν προσπαθείς να βρεις μια εργασία και νιώθεις σαν να έχεις κολλήσει επειδή περιμένεις απαντήσεις, βάλε περισσότερη ενέργεια και κάνε πιο συγκεκριμένο το στόχο σου μερικά! Κοίτα στον ουρανό… ένα αστέρι πέφτει για σένα… για να κάνεις την ευχή σου! Μείνε δημιουργικός, πέτρα που κυλά δεν χορταριάζει! Ίσως ανακαλύψεις νέες δυνατότητες προσπαθώντας να βοηθήσεις τον εαυτό σου να εξωτερικεύσεις τα συναισθήματα σου!
Είμαστε από αυτούς που αρέσκονται στα δύσκολα για να έχουμε επιλέξει να γεννηθούμε σε αυτή την εποχή! Σε αυτή την εποχή υψηλών απαιτήσεων, χρειάζομαι, χρειάζεσαι να επιστρατεύσουμε, την θέληση, την πίστη, το θάρρος, το μοίρασμα, το μαζί ακόμα και αν προσωρινά, το μαζί, έχει ανάμεσα μας απόσταση! Ακόμα κι όταν κάτι μοιάζει με στραβοπάτημα, με εμπόδια, με καθυστέρηση, με απόρριψη… όλα τελικά είναι για να σε οδηγήσουν στο δικό σου δρόμο και να σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά, στα μέρη και στους ανθρώπους που είναι για σένα! Το να γίνεσαι έμπνευση για τον εαυτό σου και τον διπλανό σου έχει ανεκτίμητη αξία και δεν πληρώνεται ούτε αγοράζεται, προσφέρετε όπως και η αγάπη!
Τραγούδα
Επίτηδες άφησα το τραγούδι τελευταίο, ως μια λυτρωτική διαδικασία της ψυχής! Πως γίνεται και συνεχώς έρχονται στο στόμα μου τα λόγια της μαμάς μου!
“τραγούδα την χαρά σου να ακουστεί, τραγούδα και τον πόνο σου να διαλυθεί”
Βέτα Μπετίνη
Απλά βάλε μουσική και τραγούδα! Όλοι μπορούν να τραγουδήσουν είναι μια βαθιά επιθυμία, ανάγκη τολμώ να πω! Τραγούδα!!!
Με πολύ αγάπη!
Αζίμα