Συμβουλές για γονείς κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωναϊού (COVID-19)
Ιδέες για να βοηθήσετε τους γονείς και όσους φροντίζουν παιδιά να κάνουν τη σημαντικότερη δουλειά στον κόσμο.

1. Μεγαλώνοντας τα παιδιά σας µε τον Κορωνοϊό
Χρόνος “Ένας-προς-Ένα”

Δεν μπορείτε να πάτε δουλειά; Τα σχολεία έκλεισαν; Ανησυχείτε για λεφτά; Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αγχωμένοι, φορτωμένοι.
Το κλείσιμο του σχολείου είναι επίσης μια ευκαιρία να κτίσουμε καλύτερες σχέσεις µε τα παιδιά και τους εφήβους µας. Χρόνος “‘Ένας-προς-Ένα” είναι δωρεάν και κάτι το διασκεδαστικό. Κάνει τα παιδιά να αισθάνονται αγαπητά και ασφαλή, και τους δείχνει ότι είναι σημαντικά.

Αφιερώστε χρόνο για το κάθε παιδί.
Μπορεί να είναι µόνο για 20 λεπτά, ή περισσότερο – είναι δική σας επιλογή. Μπορεί να είναι την ίδια ώρα κάθε μέρα έτσι τα παιδιά ή οι έφηβοι μπορούν να προσβλέπουν σε αυτή την ώρα.

Ρωτήστε το παιδί τι θα ήθελε να κάνει
Η επιλογή χτίζει την αυτοπεποίθησή των παιδιών. Αν θέλουν να κάνουν κάτι το οποίο δεν είναι εντάξει µε τη φυσική αποστασιοποίηση, τότε αυτή είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους γι’ αυτό. (δείτε το επόμενο φυλλάδιο)

Ιδέες µε το μωρό/το μικρό παιδί σας
● Αντιγράψτε την έκφραση του προσώπου και τους ήχους τους,
● Στοιβάξτε κύπελα ή μπλοκ
● Τραγουδήστε τραγούδια, κάντε μουσική µε γλάστρες και κουτάλια
● Πείτε μια ιστορία, διαβάστε ένα βιβλίο ή μοιραστείτε εικόνες

Ιδέες για το μικρό παιδί σας
● Διαβάστε ένα βιβλίο ή κοιτάξτε εικόνες
● Πηγαίνετε για μια βόλτα – στην ύπαιθρο ή μέσα στο σπίτι
● Χορέψτε µε μουσική ή τραγουδήστε
● Κάντε μια δουλειά μαζί – παίξτε το παιχνίδι: “καθαρίζω και μαγειρεύω”!
● Βοηθήστε µε τη σχολική τους εργασία

Ιδέες για τον έφηβο σας
● Συζητήστε για κάτι που τους αρέσει: αθλητισμός, μουσική, τηλεόραση, διασημότητες, φίλοι
● Πηγαίνετε για μια βόλτα – στην ύπαιθρο ή μέσα στο σπίτι
● Κάντε ασκήσεις µε την αγαπημένη τους μουσική

Σβήστε την τηλεόραση και το τηλέφωνο. Είναι η ώρα που δεν θα ασχολείστε µε “τον ιό”.
Ακούστε τους, κοιτάξτε τους στα µάτια. Δώστε τους την πλήρη προσοχή σας. Διασκεδάστε το.

2. Μεγαλώνοντας τα παιδιά σας µε τον Κορωνοϊό
Να είστε θετικοί

Είναι δύσκολο να νιώθουμε θετικά όταν τα παιδιά ή οι έφηβοι µας τρελαίνουν. Συχνά καταλήγουμε να λέμε “Σταμάτα” Αλλά τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν αυτό που τους ζητάμε αν τους δίνουμε θετικές οδηγίες και πολλούς επαίνους για αυτό που κάνουν σωστά.

Πέστε τη συμπεριφορά που θέλετε να δείτε
Χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις όταν λέτε στο παιδί σας τι θέλετε να κάνει. – όπως “Παρακαλώ να τακτοποιήσεις τα ρούχα σου” (αντί να λες: “µην αφήνεις τα ρούχα σου παντού”)

Το μυστικό είναι πώς θα το πείτε
Βάζοντας τις φωνές απλά θα σας κάνει να θυμώσετε και να στρεσαρηστείτε περισσότερο. Χρησιμοποιείστε το όνομα του παιδιού για να ελκύσετε τη προσοχή του. Μιλήστε του µε ήρεμη φωνή.

Επαινείτε το παιδί σας όταν συμπεριφέρεται σωστά
Προσπαθήστε να επαινείτε το παιδί ή τον έφηβο σας για κάτι που έχει κάνει καλά. Μπορεί να µην το δείξει, αλλά θα παρατηρήσετε πως εκείνο που έκανε καλά θα το ξανακάνει. Αυτή η συμπεριφορά διαβεβαιώνει επίσης το παιδί ότι βλέπετε αυτό που κάνει και ότι νοιάζεστε.

Να είστε ρεαλιστές
Μπορεί το παιδί σας να κάνει πραγματικά αυτό που του ζητάτε; Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να είναι ήσυχο για ολόκληρη τη μέρα. Ίσως, όμως, να μπορέσει να ησυχάσει για 15 λεπτά ενώ είστε στο τηλέφωνο.

Βοηθήστε τον έφηβό σας να κρατήσει τις επικοινωνίες
Οι έφηβοι πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν µε τους φίλους τους. Βοηθήστε τον έφηβο να συνδεθεί µέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων τρόπων µε ασφαλή απόσταση από άλλους. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε και μαζί!

3. Μεγαλώνοντας τα παιδιά σας µε τον Κορωνοϊό
Αποκτήστε καινούργιες συνήθειες!
Ο Covid-19 µας έχει αποκλείσει από την καθημερινή εργασία µας, το σπίτι και τις σχολικές µας ρουτίνες. Είναι δύσκολο για τα παιδιά, τους εφήβους, και για σας. Αλλάζοντας τη ρουτίνα σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε.

Δημιουργήστε μία ευέλικτη αλλά συνεπή καθημερινή ρουτίνα
● Κάντε ένα πρόγραμμα για εσάς και τα παιδιά σας που έχει χρόνο για δομημένες δραστηριότητες, καθώς και ελεύθερο χρόνο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται πιο ασφαλή και να συμπεριφέρονται καλύτερα.
● Τα παιδιά ή οι έφηβοι μπορούν να βοηθήσουν µε τον σχεδιασμό της ρουτίνας για την ημέρα – όπως την δημιουργία ενός σχολικού χρονοδιαγράμματος.
Τα παιδιά θα το ακολουθήσουν καλύτερα εάν βοηθήσουν στη δημιουργία του.
● Συμπεριλάβετε καθημερινή σωματική εξάσκηση – αυτό βοηθά τα παιδιά µε το στρες καθώς και τα παιδιά που είναι γεμάτα µε ενέργεια στο σπίτι.

Διδάξτε στα παιδιά σας τη σημασία που έχει η διατήρηση ασφαλών αποστάσεων
● Αν είναι εντάξει στη χώρα σας, πάρτε τα παιδιά έξω.
● Μπορείτε επίσης να γράψετε γράμματα και να σχεδιάσετε εικόνες για να τις μοιραστείτε µε άλλους. Αναρτήστε τις έξω από το σπίτι σας για να βλέπουν οι περαστικοί!
● Μπορείτε να καθησυχάσετε τα παιδιά σας μιλώντας για το πώς θα είστε όλοι ασφαλείς. Ακούστε τις ιδέες που έχουν και πάρτε τις στα σοβαρά.

Κάντε το πλύσιμο των χεριών και την υγιεινή σαν παιγνίδι
●Διδάξτε το “Πάτερ ημών” ή κάντε ένα τραγούδι 20 δευτερολέπτων για το πλύσιμο των χεριών. Προσθέστε κινήσεις! Δώστε στα παιδιά πόντους και επαίνους για το τακτικό πλύσιμο των χεριών.
● Σκεφτείτε ένα παιχνίδι που θα δείχνει πόσο το δυνατόν λιγότερες φορές μπορούμε να αγγίξουμε τα πρόσωπά µας, µε μία ανταμοιβή για τον μικρότερο αριθμό (μπορείτε να μετράτε ο ένας τον άλλον).

Να είστε πρότυπο για τη συμπεριφορά του παιδιού σας
Εάν διατηρείτε ασφαλείς αποστάσεις και κανόνες υγιεινής µόνοι σας, και αν συμπεριφέρεστε στους άλλους µε συμπόνια, ειδικά σ’ εκείνους που είναι άρρωστοι ή ευάλωτοι – τα παιδιά και οι έφηβοι σας θα μάθουν από εσάς.

Στο τέλος κάθε μέρας, αφιερώστε ένα λεπτό για να αναλογιστείτε την ημέρα. Πείτε στο παιδί σας για ένα θετικό ή διασκεδαστικό πράγμα που έκαναν. Επαινέστε τον εαυτό σας για ό, τι κάνατε καλά σήμερα. Είστε ήρωας!

4. Μεγαλώνοντας τα παιδιά σας στην εποχή µε τον Κορωνοϊό
Κακή συμπεριφορά

Όλα τα παιδιά κάνουν αταξίες. Είναι κάτι το φυσιολογικό όταν τα παιδιά είναι κουρασμένα ή πεινασμένα ή όταν μαθαίνουν το πώς να είναι ανεξάρτητα. Και µας τρελαίνουν όταν είναι περιορισμένα στο σπίτι!

Προσπαθήστε να τα ανακατευθύνετε
● Σταματήστε τη κακή συμπεριφορά νωρίς και ανακατευθύνετε την προσοχή των παιδιών
σας από μία κακή σε μία καλή συμπεριφορά. Σταματήστε το πρόβλημα προτού αρχίσει!
● Όταν τα παιδιά αρχίσουν να γίνονται ανήσυχα, μπορείτε να αποσπάσετε την προσοχή τους µε κάτι ενδιαφέρον ή διασκεδαστικό: “Έλα, πάμε έξω για μία βόλτα!”

Κάντε μία παύση
Σας έρχεται να βάλετε τις φωνές; Κάντε μια παύση 10 δευτερολέπτων. Πάρτε εισπνοή και εκπνοή αργά, πέντε φορές. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να ανταποκριθείτε µε ένα πιο ήρεμο τρόπο.

Εκατομμύρια γονείς μαρτυρούν πως αυτό βοηθάει – ΠΟΛΥ

Να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τις συμβουλές 1-3
● “Ένας-προς-Ένα” επαινέστε τον για την καλή του συμπεριφορά. Όταν κάνετε κάτι τέτοιο µε συνέπεια, τότε θα δείτε μείωση στη κακή συμπεριφορά
● Δώστε στα μικρά παιδιά και στους εφήβους απλά πράγματα να κάνουν µε υπευθυνότητα. Απλά να βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι που μπορούν να κάνουν. Μετά επαινέστε τους όταν το κάνουν!

Να χρησιμοποιείτε συνέπειες
● Οι συνέπειες βοηθούν να διδάξουν τα παιδιά µας ευθύνη για το τι κάνουν. Επίσης διαμορφώνουν ελεγχόμενη πειθαρχία. Αυτό είναι πιο αποτελεσματικό από το να κτυπάς ή να φωνάζεις
● Δώστε στο παιδί σας την επιλογή να υπακούσει πριν του πείτε τις συνέπειες τυχόν ανυπακοής.
● Πρέπει να παραμείνετε ήρεμος όταν εξηγείτε τις συνέπειες τυχόν ανυπακοής
● Να είστε αποφασισμένος να επιβάλετε τις συνέπειες. Για παράδειγμα, να πάρετε το τηλέφωνο από τον έφηβο για μια βδομάδα είναι κάτι το δύσκολο. Απ’ την άλλη, να το πάρετε για μια ώρα είναι κάτι πιο ρεαλιστικό.
● Μόλις τελειώσει η συνέπεια, δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να κάνει κάτι καλό, και τότε επαινέστε το.

5. Μεγαλώνοντας τα παιδιά σας µε τον Κορωνοϊό
Να είστε Ήρεμοι και να Διαχειρίζεστε το άγχος
Μέρες σαν κι αυτές που ζούμε προκαλούν άγχος. Να προσέχετε τον εαυτό σας, ώστε να μπορείτε να στηρίζετε τα παιδιά σας.

Δεν είστε µόνοι
● Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν τους ίδιους φόβους µε εμάς. Βρείτε κάποιον που μπορείτε να μιλήσετε για το πώς αισθάνεστε. Ακούστε αυτό που θα σας πουν. Αποφύγετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σας πανικοβάλλουν.
Κάντε ένα Διάλειμμα
● Όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα μερικές φορές. Όταν τα παιδιά σας κοιμούνται, κάντε κάτι διασκεδαστικό ή κάτι που θα σας χαλαρώσει. Κάντε μια λίστα µε υγιεινές δραστηριότητες που σας αρέσει να κάνετε. Το αξίζετε!

Ακούστε τα παιδιά σας
● Να είστε ανοιχτοί και να ακούτε τα παιδιά σας. Αυτά κοιτάζουν εσάς για στήριξη και επιβεβαίωση.
● Ακούστε τα παιδιά σας όταν μιλάνε για τα αισθήματά τους.
● Δεχθείτε το πώς αισθάνονται και κάντε τους να νοιώθουν άνετα.

Υπενθυμίστε τους ότι τα αγαπάτε και ότι μπορεί να σας μιλήσουν για οτιδήποτε κι όποτε θέλουν!

Κάντε µία Παύση…
Μονόλεπτη δραστηριότητα χαλάρωσης που μπορείτε να κάνετε κάθε φορά που αισθάνεστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι!

Βήμα 1:
Σωστή θέση Βρείτε ένα άνετο κάθισμα, µε τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα, τα χέρια σας πάνω στα γόνατα. Κλείστε τα µάτια, αν νοιώθετε άνετα να το κάνετε
Βήμα 2:
Σκεφτείτε, νιώστε, το σώμα.
Ρωτήστε τον εαυτό σας , “Τι σκέφτομαι τώρα;” Παρατηρήστε τις σκέψεις σας. Παρατηρήστε αν είναι αρνητικές ή θετικές. Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε συναισθηματικά. Παρατηρήστε αν τα συναισθήματά σας είναι ευχάριστα ή όχι. Παρατηρήστε πώς νοιώθει το σώμα σας. Προσέξτε αν υπάρχει κάτι που σας πονάει ή αν νοιώθετε κάποια ένταση.
Βήμα 3:
Εστιάστε στην αναπνοή σας Ακούστε την αναπνοή σας καθώς πηγαίνει μέσα και έξω Μπορείτε να βάλετε ένα χέρι στο στομάχι και να αισθανθείτε την άνοδο και την πτώση µε την κάθε αναπνοή. Μπορεί να θέλετε να πείτε στον εαυτό σας “Είναι εντάξει. Ό,τι κι αν είναι, είμαι εντάξει.” Τότε ακούστε την αναπνοή σας για λίγο.
Βήµα 4:
Επιστροφή Προσέξτε πως νιώθει όλο σας το σώμα. Ακούστε τους ήχους στο δωμάτιο.
Βήµα 5:
Αντικατοπτρίζοντας Σκεφτείτε “αισθάνομαι καθόλου διαφορετικά;”. Όταν είστε έτοιμοι, ανοίξτε τα µάτια σας.

Το να κάνετε μια παύση μπορεί να είναι κάτι χρήσιμο όταν βρίσκετε ότι το παιδί σας, σας ενοχλεί ή όταν έχει κάνει κάτι που δεν πρέπει. Σας δίνει την ευκαιρία να ηρεμήσετε. Ακόμη και μερικές βαθιές αναπνοές ή η σύνδεση µε την αίσθηση του δαπέδου κάτω μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μπορείτε επίσης να πάρετε μια παύση µε τα παιδιά σας!

6. Μεγαλώνοντας τα παιδιά σας µε τον Κορωνοϊό
Μιλώντας για τον κορωνοϊό
Να είστε πρόθυμοι να συζητήσετε το θέμα. Θα έχουν ήδη ακούσει κάτι. Η σιωπή και τα μυστικά δεν προστατεύουν τα παιδιά µας. Η ειλικρίνεια και η ελεύθερη συζήτηση το κάνουν. Σκέψου πόσα θα καταλάβουν. Εσείς τα ξέρετε καλύτερα!

Να είστε ανοιχτοί και να ακούτε
Επιτρέψτε στα παιδιά σας να μιλήσουν ελεύθερα. Ρωτήστε τους µε ευθείες ερωτήσεις και μάθετε πόσα ήδη γνωρίζουν.
Να είστε ειλικρινής
Πάντα να απαντάτε στις ερωτήσεις τους µε ειλικρίνεια. Λάβετε υπόψη την ηλικία τους και πόσα μπορούν να καταλάβουν.
Να στηρίζετε τα παιδιά
Το παιδί σας μπορεί να φοβάται ή να είναι μπερδεμένο. Δώστε του χώρο για να σας ανοίξει την καρδιά του και διαβεβαιώστε το ότι είστε εκεί γι’ αυτό.

Είναι εντάξει να µη γνωρίζετε όλες τις απαντήσεις
Είναι εντάξει να πείτε “Δεν ξέρω, αλλά το ψάχνω ή απλά δεν ξέρω, αλλά μελετώ το πράγμα.” Χρησιμοποιήστε την κάθε περίπτωση σαν μια ευκαιρία για να μάθετε κάτι νέο µε το παιδί σας!
Ήρωες – όχι νταήδες
Εξηγήστε στο παιδί ότι ο κορωνοϊός δεν έχει καμία σχέση µε τον τρόπο που κάποιος φαίνεται, από πού είναι, ή ποια γλώσσα μιλάει. Πέστε στα παιδιά σας ότι μπορούμε να συμπονούμε τους ανθρώπους που είναι άρρωστοι και εκείνους που τους φροντίζουν. Ψάξτε για ιστορίες ανθρώπων που εργάζονται για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού και φροντίζουν για τους αρρώστους.

Τελειώστε µε μια καλή νότα
Ελέγξτε αν τα παιδιά σας είναι εντάξει. Υπενθυμίστε τους ότι τα αγαπάτε και ότι μπορεί να σας μιλήσουν για οτιδήποτε κι όποτε θέλουν. Τότε κάντε κάτι διασκεδαστικό μαζί!