Κόντρα στη συνήθη δοξασία, των ανθρωποθυσιών, οι Αζτέκοι είχαν αναπτύξει έναν ιδιαίτερο πολιτισμό, μέσα από μια εκπληκτικά περίπλοκη κοινωνική δομή, που έδινε βάση στην υποχρεωτική εκπαίδευση, την πρωτοκαθεδρία της οικογένειας και την τέχνη ως μέσο έκφρασης.

Παρότι η Αυτοκρατορία των Αζτέκων έχει καταστραφεί εδώ και αιώνες, η επιρροή της είναι αισθητή μέχρι σήμερα. Λέξεις όπως “σοκολάτα”, “ντομάτα” και “τσίλι” προέρχονται από τη γλώσσα των Αζτέκων, τη Νάχουατλ. Επιπλέον, οι περισσότεροι κάτοικοι του Μεξικού κατάγονται από απογόνους των Ισπανών κονκισταδόρων και των ιθαγενών φυλών.

“Ο πολιτισμός αυτός είναι το μοναδικό παράδειγμα ενός βίαιου θανάτου”

“Δε μαράθηκε, δεν καταπιέστηκε, ούτε παρεμποδίστηκε,
αλλά σ’ όλο το μεγαλείο της ανάπτυξής του δολοφονήθηκε,
καταστράφηκε σαν ένα ωραίο λουλούδι
που κάποιος περαστικός σκύβει και το κόβει”.


γράφει ο ιστορικός Όσβαλντ Σπένγκλερ

Στην φωτογραφία “Το φτερωτό στέμμα του τελευταίου αυτοκράτορα τον Αζτέκων, Μοντεζούμα Β΄” όπως σώζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο του Μεξικό!

Η χειροτεχνία ήταν σημαντική ασχολία της καθημερινότητας τους, οι δε καλλιτέχνες Αζτέκοι ήταν άριστοι λιθοξόοι, που εκτός του λίθου χρησιμοποιούσαν οψιδιανό, κρυστάλλους χαλαζία και πράσινο νεφρίτη. Οι Αζτέκοι είχαν επίσης ειδικευμένους γραφείς, που σχεδίαζαν και ζωγράφιζαν τα εικονογράμματα, και εξειδικευμένους τεχνίτες πουασχολούνταν μόνο με τη σύνθεση φτερών για την κατασκευή πολυτελών ενδυμάτων και καλυμμάτων κεφαλής, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ευγενείς.Για τα χρώματά τους χρησιμοποιούσαν φυτικές ουσίες και ορυκτά στα οποία πρόσθεταν φυτικό λίπος!

Οι Αζτέκοι ανέπτυξαν εκτός από μια τέχνη απαράμιλλου πλούτου και την αστρονομία. Κατείχαν ακριβείς και συγκεκριμένες γνώσεις για τη διάρκεια του έτους, για τον προσδιορισμό των Ηλιοστασίων, για τις φάσεις και τις εκλείψεις της Σελήνης, για τις φάσεις της Αφροδίτης, για το ανοικτό σμήνος των Πλειάδων και για διάφορους άλλους αστερισμούς.

Στα τέλη του 18ου ανακαλύφθηκε η Πέτρα του Ήλιου που συχνά ονομάζεται “Ημερολόγιο των Αζτέκων”. Πίστευαν ότι από τον κόσμο μας είχαν προηγηθεί τέσσερις άλλοι κόσμοι, τέσσερις άλλοι Ήλιοι, που καθένας τους είχε λάμψει για 4.000 περίπου χρόνια.

Σας παραθέτω την υπέροχη Ατζέκικη προσευχή!
Που αποτελεί ένα βαθύ ενεργειακό καθαρισμό!!!

“Απελευθερώνω τους γονείς μου από το αίσθημα ότι με έχουν απογοητεύσει.

Απελευθερώνω τα παιδιά μου από την ανάγκη να με κάνουν περήφανη/ο είθε να μπορούν να ακολουθήσουν το δικό τους τρόπο σύμφωνα με κείνα που συνεχώς ψιθυρίζει η δική τους καρδιά στα αυτιά τους.

Απελευθερώνω τον/την σύντροφό μου από την υποχρέωση να με συμπληρώσει. Δεν υπολείπομαι σε κάτι. Μαθαίνω μαζί με όλα τα πλάσματα συνεχώς.

Ευχαριστώ τους παππούδες μου και τους προγόνους μου που είχαν ενωθεί έτσι ώστε εγώ να αναπνέω ζωή, σήμερα. Τους απελευθερώνω από περασμένες αποτυχίες και απραγματοποίητες επιθυμίες, γνωρίζοντας ότι έχουν κάνει το καλύτερο για να επιλύσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν μέσα από τη συνειδητότητα που διέθεταν την δεδομένη στιγμή.

Σας τιμώ, σας αγαπώ και σας αναγνωρίζω ως αθώους.

Είμαι διάφανη/ος μπροστά στα μάτια σας ώστε να γνωρίζετε ότι δεν κρύβω ή οφείλω κάτι άλλο από το να είμαι αληθινή/ος με τον εαυτό μου με την ίδια την ύπαρξη μου και ότι πορεύομαι με την σοφία της καρδιάς μου.

Γνωρίζω ότι εκπληρώνω το σχέδιο της δικής μου ζωής, ελεύθερης από αόρατους και ορατούς οικογενειακούς δεσμούς πίστης που μπορεί να ταράξουν την Ειρήνη και την Ευτυχία μου, που είναι και η μόνη μου ευθύνη.

Αποποιούμαι το ρόλο του σωτήρα, εκείνου που ενώνει και εκπληρώνει τις προσδοκίες των άλλων.

Μαθαίνοντας διαμέσου -και μόνο διαμέσου- της ΑΓΑΠΗΣ, ευλογώ την ουσία μου, τον δικό μου τρόπο έκφρασης παρόλο που κάποιοι μπορεί να μην με καταλάβουν.

Εγώ καταλαβαίνω τον εαυτό μου, γιατί εγώ μόνο έχω ζήσει και έχω βιώσει την ιστορία μου επειδή γνωρίζω τον εαυτό μου, γνωρίζω ποια/ος είμαι, τι αισθάνομαι, τι κάνω και γιατί το κάνω.

Σέβομαι κι εγκρίνω τον εαυτό μου.

Τιμώ το Θείο μέσα μου και μέσα σου.

Είμαστε ελεύθεροι.”

Πραγματικά, η ευχή αυτή αποτελεί, Αρχαία ευλογία, που δόθηκε στη γλώσσα Νάουατλ των Αζτέκων του Μεξικό. Ανοίγει δρόμο προς τη συγχώρεση, τη στοργή, τη μη-προσκόλληση, απελευθέρωση… την αποδοχή και την αγάπη!