Η Δημιουργικότητα, είναι ένα δώρο της συνειδητότητας, ή καλύτερα είναι το αποτέλεσμα του να “είσαι σε συνειδητότητα”… γιατί η συνειδητότητα είναι κατάσταση… κατάσταση επίγνωσης όπου βρίσκεσαι ολοκληρωτικά δοσμένος στη στιγμή! Τότε πραγματικά είσαι ένας δημιουργός! Οι περισσότεροι συγχέουν ή συνδέουν την δημιουργικότητα με τους καλλιτέχνες! Η αλήθεια είναι πως οι καλλιτέχνες την ώρα της δημιουργίας τους, είναι σαν να μην ζουν… είναι δοσμένοι ολοκληρωτικά μες στο δημιούργημα τους!

Όταν ενεργείς, όταν δρας όντας σε συνειδητότητα, ακόμα και οι καθημερινές εργασίες ρουτίνας του σπιτιού, μετατρέπονται σε “δημιούργημα υψηλής τέχνης” και ο χρόνος σου γίνεται διαλογιστικός! Και εσύ σχεδόν δεν γερνάς μέσα σ’ αυτόν!!!

Η διάκριση μεταξύ υποκειμενικής και αντικειμενικής τέχνης στηρίζεται κατά βάση στον διαλογισμό. Οτιδήποτε προέρχεται από τον νου θα παραμείνει υποκειμενική τέχνη και οτιδήποτε προέρχεται από τον μη-νου, από τη σιωπή, από το διαλογισμό, θα είναι αντικειμενική τέχνη.

Αυτός ο ορισμός είναι απλός και θα διαλύσει τη σύγχυση σου. Αν δημιουργείς κάτι, μπορεί να είσαι γλύπτης, μπορεί να είσαι ξυλουργός, μπορεί να είσαι ζωγράφος, ποιητής, τραγουδιστής, μουσικός, το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι να προέρχεται από τη σιωπή μέσα σου, να έχει αυθορμητισμό. Δεν είναι κανονισμένο από πριν, προγραμματισμένο από πριν, δεν το έχεις σκεφτεί από πριν. Καθώς δημιουργείς κάτι, εκπλήσσεσαι συνέχεια κι ο ίδιος΄ έχεις αφήσει τον εαυτό σου στα χέρια της ύπαρξης.


Osho, The Razor’s Edge, Ομιλία #22

Η δημιουργικότητα, έχει ελευθερία έκφρασης… έχει αλήθεια… έχει την χαρά του μικρού παιδιού, που δίνεται με σεβασμό με όλο του είναι σε ότι κάνει! Έχει τόση ομορφιά πραγματικά!!!

Μην σκέφτεσαι όταν και όσο παράγεις τέχνη, απλώς συνέχισε να το κάνεις… κάνε το. Αφήστε όλους τους άλλους να αποφασίσουν αν είναι καλό ή κακό, αν τους αρέσει ή αν το μισούν. Ενώ και όσο αυτοί αποφασίζουν, εσύ κάνε ακόμη περισσότερη τέχνη!


Andy Warhol