Οι άνθρωποι των τεχνών, μέσα από τις σπουδές τους, που δεν σταματούν στα χρόνια της φοίτησης τους στις δραματικές σχολές, ή στα ωδεία, ή στους χώρους μαθητείας κινηματογράφου, χορού, εικαστικών… αλλά συνεχίζεται ως μια διαδικασία καθημερινής κατάθεσης ψυχής… ψυχής και φωτός επιτρέψτε μου να προσθέσω νιώθουν “αδειασμένοι & αδικημένοι” από μια απόφαση, που έρχεται σε μεγάλη αντίφαση με το ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που το δυνατότερο κομμάτι που έχει να επιδείξει ανά τους αιώνες, είναι οι τέχνες της!
Σε τόσο δύσκολες εποχές, οι καλλιτέχνες, από κάθε μετερίζι, προσφέρουν φως σε μια κοινωνία που πάσχει, προσφέροντας μέσα από την επαφή και την ταύτιση με το κοινό, διέξοδο και συναισθηματική εκτόνωση, μετουσιώνοντας το “σκοτάδι” των δυσκολιών της εποχής μας, σε φως και ελπίδα!

Στις 17/12/2022, υπογράφεται το Προεδρικό Διάταγμα 85 με πρωτοβουλία των Υπουργών Παιδείας και Εργασίας, χωρίς καν να ζητηθεί η γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι και αρμόδιο για τις καλλιτεχνικές σπουδές. Σε αυτό το Διάταγμα επιχειρείται να στριμωχτούν οι 8 βαθμίδες που αναγνωρίζει η Εκπαίδευση στις 4 κατηγορίες που αναγνωρίζει το Προσοντολόγιο του Δημοσίου. Και επινοείται ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ κατηγορία “Δ.Ε. αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών”, υποβιβάζοντας έτσι τις 3ετείς καλλιτεχνικές σπουδές στο επίπεδο της κατηγορίας του απολυτηρίου Λυκείου.
Ήδη γνωρίζετε τη μεγάλη κινητοποίηση ολόκληρου του καλλιτεχνικού κόσμου, ακόμη και των μαθητών καλλιτεχνικών & μουσικών σχολείων και τις προσπάθειες των φορέων να ανοίξουν διάλογο με τους αρμόδιους της Πολιτείας. Αλλά μέχρι και σήμερα οι προσπάθειες υπήρξαν άκαρπες. Οι αρμόδιοι υφυπουργοί απαντούν απαξιώνοντας τη σπουδαιότητα του προβλήματος. Σκόπιμα αναφέρονται μόνο στη σχέση που έχουν π.χ. οι ηθοποιοί με τα Κρατικά Θέατρα, λέγοντας ότι “δεν αλλάζει τίποτα, εφόσον προσλαμβάνεστε με οντισιόν”, και αποσιωπώντας έτσι το πλήθος άλλων μορφών που μπορεί να πάρει η σχέση των καλλιτεχνών με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σκόπιμα διαδίδουν ότι “οι καλλιτέχνες, με 3ετείς σπουδές, θέλουν να πάρουν και πτυχίο ΑΕΙ”. Πρόσφατα μάλιστα φτάσαμε σε σημείο αρθρογράφοι να αποκαλούν “κοινωνικό συντηρητισμό και αναχρονισμό” τη σημασία που δίνουν οι καλλιτέχνες στους τίτλους σπουδών τους. Και δεν διστάζουν να τους κατηγορήσουν ως υποκινούμενους από κόμματα της αντιπολίτευσης!
Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα σοβαρά ζητήματα, γιατί αυτό που απουσιάζει από τους ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας είναι η ενσυναίσθηση!
Έτσι όπως τα καταγράφουν ο Σύλλογος Διδασκόντων της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, μέσα από μια ανακοίνωση που τους τιμά ιδιαιτέρως! Καταλυτική φέρεται η ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου 2023 για όλους τους ανθρώπους των τεχνών, μιας και τότε λήγει η διορία χρόνου που έχουν δώσει, αλλά και είναι η οριακή για να μην χαθεί το έτος των σπουδαστών!
-για τα ζητήματα που θα ανακύψουν και αφορούν το δικαίωμά τους στη μετέπειτα καλλιτεχνική και εκπαιδευτική τους εξέλιξη
-για τα προβλήματα στην αναγνώριση των σπουδών τους από Ιδρύματα του εξωτερικού
-για τη μείωση των αποδοχών των καλλιτεχνών, αφού θα αμείβονται ως απόφοιτοι Λυκείου
-για την εργασιακή τους ανασφάλεια αλλά και την αποδυνάμωση της επαγγελματικής τους θέσης.Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ξεκίνησε και η κατάληψη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (όπως και εκείνη του ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας). Μια σχολή σε κατάληψη δεν είναι κάτι ευχάριστο. Δεν είναι κανονικότητα. Οι συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι επώδυνες. Ωστόσο, στην καρδιά των σπουδαστών μας είναι τόσο μεγάλη η αίσθηση αδικίας, απαξίωσης και περιφρόνησης από μέρους της Πολιτείας, που δεν μπορούμε παρά να τους συμπαρασταθούμε, εφόσον αυτή την αδικία τη διαπιστώνουμε κι εμείς οι ίδιοι.
Ο Σύλλογος Καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου γνωρίζει ότι για να επιλυθεί η εκκρεμότητα της διαβάθμισης των δραματικών σπουδών οι διαδικασίες μπορεί να είναι χρονοβόρες. Χρειάζεται όμως η πολιτική βούληση γι’ αυτή την επίλυση, καθώς και σαφή δείγματα ότι θα ξεκινήσουν επιτέλους οι διεργασίες. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την κατάληψη της σχολής, ο Σύλλογος αποφάσισε μια σειρά από ενέργειες:
Ο Σύλλογος Διδασκόντων της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
- Ζητά την άμεση τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/22, και την ένταξη των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).
- Απευθύνει αίτημα ακρόασης προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους για το θέμα Υπουργούς.
- Στέκεται αλληλέγγυος στην κίνηση των ιδιωτικών δραματικών σχολών να προσφύγουν δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
- Σε συνεννόηση με τις νομικές υπηρεσίες του Εθνικού Θεάτρου, επεξεργάζεται προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
- Καλεί σε διάλογο τους καθηγητές της Σχολής του ΚΘΒΕ και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, με σκοπό τον συντονισμό των ενεργειών μας.
- Με δεδομένη την ανακοίνωση συμπαράστασης εκ μέρους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και των Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ της Αθήνας ζητάμε να ξεκινήσουμε έναν διάλογο με όλα τα τμήματα θεατρικών σπουδών για τη δίκαιη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.
- Η κατάληψη της Δραματικής Σχολής συνεχίζεται, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο δείγμα θετικής επίλυσης του ζητήματος, με κίνδυνο σε λίγες εβδομάδες να χαθεί οριστικά το έτος σπουδών. Δηλώνουμε, λοιπόν, ότι εάν μέχρι τις 8/2 –οριακή ημερομηνία για την απώλεια του σπουδαστικού έτους– δεν έχουμε έμπρακτες ενδείξεις ότι οδεύουμε προς τροποποίηση του Π.Δ., σύσσωμοι εμείς, οι καθηγητές της Σχολής, θα υποβάλλουμε την παραίτησή μας.
Η Εφηβική Ομάδα Θεάτρου & Κινηματογράφου του Azima Cultural Art Space αποτελούμενη από έφηβους παιδιά των Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων, μαζί με τους δασκάλους εμπνευστές της, ένα με τους ανθρώπους της τέχνης! Όλοι μαζί στηρίζουμε τα όνειρα, το όραμα των παιδιών, των εφήβων, των νέων και μαζί το δικός μας και τασσόμαστε πλάι σε κάθε κινητοποίηση μέχρι να αποκατασταθεί το δίκαιο και να έρθει φως!
Αζίμα και Δημήτρης Χαβρές