“Η δουλειά αποτελεί βασικό μέρος της μεταμόρφωσης σου. Οι θεραπευτικές ομάδες καθαρίζουν το νου σου, αλλά χωρίς δουλειά ο νους θα συγκεντρώσει και πάλι άχρηστα πράγματα. Ο διαλογισμός σε οδηγεί στο πέρα-από-το-νου, αλλά αρχίζει να κόβει τις ρίζες του σώματος-νου κι εγώ θέλω να έχεις μια πλήρη, ενιαία προσωπικότητα. Οι θεραπευτές καθαρίζουν τα σκουπίδια τα οποία έχουν αδειάσει οι αιώνες μέσα στο νου σου κι έπειτα η δουλειά θα πρέπει να κάνει το σώμα σου να έχει ρίζες μέσα στο έδαφος, και μετά θα μπορεί ο διαλογισμός να μεγαλώσει σαν τα λουλούδια των δέντρων ως ψηλά στον ουρανό.”

Χρειάζεται να αλλάξουν οι άνθρωποι τη στάση που έχουν ως προς τη δουλειά, ιδιαίτερα ο Δυτικός νους. Ο διαλογισμός θα πρέπει να αποτελεί μέρος της δουλειάς, όχι να είναι ξέχωρος από αυτήν.

“Η δουλειά και η χαλάρωση δεν είναι αντιφατικά πράγματα. Μάλιστα, όσο πιο πολύ βάζεις τον εαυτό σου στη δουλειά τόσο πιο βαθιά μπορείς να μπεις σε χαλάρωση. Είναι λοιπόν σημαντικά και τα δυο. Όσο πιο πολύ δουλεύεις τόσο πιο βαθιά μπορείς να χαλαρώσεις. Η δουλειά είναι πολύτιμο πράγμα. Θα σου φέρει ταπεινότητα και σιωπή. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται ότι η δουλειά τους είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο και ότι όποια δουλειά κι αν κάνουν είναι αυτή αξιοσέβαστη.”

“Έμφαση δίνουμε σε δουλειά με πλήρη απασχόληση. 6 ώρες την ημέρα είναι πολύ εντάξει. Η δουλειά αποτελεί μέρος του όλου προγράμματος -όταν δουλεύεις, δούλευε σαν να πρόκειται για θεραπευτική ομάδα. Ονόμασέ το ΄διαλογισμό της δουλειάς΄. Αν θέλεις πραγματικά να διαλογιστείς και να μπεις μέσα στον εαυτό σου, είναι απαραίτητη η δουλειά επί έξι τουλάχιστον ώρες -αποτελεί μέρος της όλης αλλαγής της ενέργειάς σου. Είναι επιστημονικό αυτό. Επί 6 ώρες πρέπει να ξεχάσεις κάθε τι άλλο -να ξεχάσεις όλο τον κόσμο, να ξεχάσεις τα προβλήματά σου- όποια κι αν είναι η δουλειά, να είσαι ολοκληρωτικά εκεί. Τότε κάτι μπορεί να γίνει.”

Σε κάποια άλλη περίπτωση, ο ΄Οσσο εξηγεί τη ριζοσπαστική του προσέγγιση:

“Είναι πολύ Δυτική η ιδέα να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ δουλειάς και απόλαυσης΄ είναι πολύ χριστιανική η ιδέα -ότι ο Θεός εργάστηκε 6 ημέρες και την έβδομη μέρα αναπαύτηκε. Αλλά το δικό μου όραμα είναι τελείως εναντίον της όλης ιδέας του παρελθόντος. Σου δίνω ένα εντελώς νέο όραμα, έναν εντελώς νέο άνθρωπο, που δεν είναι διχασμένος σε δουλειά και σε ανάπαυση. Κατ΄εμένα η χαλάρωση και η δουλειά δεν είναι αντίθετα πράγματα. Δεν είμαι καθόλου υπέρ του να νιώθουν οι άνθρωποι ότι δουλεύουν υπερβολικά και χρειάζονται μια παύση ή ένα διάλειμμα για να χαλαρώσουν κι ότι πρέπει να πάνε κάπου μακριά, μακριά από τη δουλειά. Το όραμά μου είναι να απολαμβάνεις ολοκληρωτικά ό,τι κάνεις, δεν είμαι εναντίον της κολύμβησης ή εναντίον του καθαρού αέρα ή εναντίον των λιμνών. Είμαι εναντίον του διχασμού, του διαχωρισμού, ότι αυτό είναι δουλειά κι εκείνο είναι απόλαυση, εναντίον της ιδέας ότι χρειάζεται να πάω στη λίμνη για διάλειμμα, για να χαλαρώσω, για να απομακρυνθώ από τη δουλειά.”

Osho