Μένουμε σπίτι

Πραγματικά ερχόμαστε αντιμέτωποι για πρώτη φορά, με καταστάσεις άνευ προηγουμένου, πρωτόγνωρες για όλους μας! Ιδιαιτέρως για όλους εμάς τους γονείς ή όσους εργάζονται με παιδιά! Ούτε η δική μας η γενιά, ούτε των γονιών μας, έχουν κληθεί εν καιρώ ειρήνης να βιώσουν συνθήκες τέτοιου είδους περιορισμού… !

Χρειάζεται λοιπόν εμείς οι ενήλικες, γονείς ή μη, να φανούμε αντάξιοι στο ύψος των περιστάσεων, διατηρώντας την ψυχραιμία μας, αλλά και το σθένος μας υψηλό μιας και αυτό είναι το “μοναδικό ενδεδειγμένο αντίδοτο”, στα όσα συμβαίνουν και κυρίαρχα έναντι στον φόβο που καλλιεργείτε! Αυτόν που υπάρχει στην περιρρέουσα και δονούμαστε σε αυτόν ανεξάρτητα με το πώς στέκεται ο καθένας μας απέναντι στα γεγονότα! Αλλά και αυτόν που μπορεί να νιώθουμε, αλλά δεν εξωτερικεύουμε!

Μάλλον για να έχουμε φτάσει έως εδώ, κάτι υπάρχει στο οποίο χρειάζεται να μαθητεύσουμε και δεν μιλάω για τιμωρία, αλλά ως μέρος κομμάτι της εξέλιξης μας!

Η εποχή που ζούμε τα έχει όλα… και το πώς φτάσαμε ως ανθρωπότητα εδώ είναι μεγάλη κουβέντα… που πολύ θα ήθελα να την κάνουμε… όλοι μαζί… και να μοιραστούμε τις απόψεις μας… γι’ αυτό και με χαρά θα δεχόμουν να μου στείλετε πως το βλέπετε όλο αυτό… για να το δημοσιεύσω μόνο με τα αρχικά σας και την ιδιότητα/ηλικία σας.

Όμως τώρα προέχει να μείνουμε αγαπησιάριδες, με χιούμορ και με αισιοδοξία, προσέχοντας και φροντίζοντας τους εαυτούς μας, όπως πάντα θα έπρεπε… και ένα τσακ παραπάνω τώρα!

 1. Βάλτε μπόλικο χιούμορ στη ζωή σας!
  Πρώτον θα παρακαλούσα τα κανάλια, τα μέσα και τους ειδικούς, να σταματήσουν να αποκαλούν τα παιδιά “βόμβες κορωνοϊού”! Άλλωστε αν όλοι φέρουμε ένα μερίδιο ευθύνης… σε όλα όσα συμβαίνουν… τα παιδιά είναι τα μόνα που φέρουν την ελπίδα και τη χαρά της ζωής επιλέγοντας ακόμα να γεννιόνται στον κόσμο μας! Παρόλα αυτά ας βάλουμε μπόλικο χιούμορ, στη ζωή των παιδιών μας!
 2. Ακούστε μουσική! Πειραματιστείτε! Διευρύνετε τα ακούσματα σας και επιλέξτε μαζί με τα παιδιά σας ακόμα και είδη που δεν θα ακούγατε σε άλλη περίπτωση και παίξτε με αυτό! Ο καθένας κόντρα σε ότι ακούει μέχρι σήμερα! Ακούστε και λίγο κλασσική μουσική! Έστω την ώρα που βάζετε για ύπνο τα παιδιά, Mozzart υπέροχος, αποδεδειγμένα με θεραπευτικές ιδιότητες η μουσική του!
  https://www.youtube.com/watch?v=t2WUhaKFfV0
  Best of Mozart Baby Sleep and Bedtime Music by Baby Relax Channel μπορεί να έχει baby τίτλο αλλά πιστέψτε με θα το απολαύσετε και εσείς!
 3. Τραγουδήστε! Φτιάξτε το οικογενειακό Top 10 με ελληνικά, αλλά και με ξένα τραγούδια! Κατεβάστε λόγια! Μάθετε δημιουργούς, τους στιχουργούς και στους συνθέτες!!! Ανακαλύψτε και ακούστε ποιητές που έχουν μελοποιηθεί, το κάνουμε πολύ συχνά με την Ελισάβετ αλλά και με τα παιδιά στα μαθήματα θεάτρου & δημιουργικής γραφής! Κάντε καραόκε!
 4. Ποίηση! Βάλτε τους ποιητές στην ζωή σας! Είναι ίσως η πιο κατάλληλη εποχή μιας και όπως λέει ο Humberto Maturana βιολόγος…  “Οι επιστήμονες, οι ψυχολόγοι και οι  φιλόσοφοι δεν έχουν τίποτα άλλο πέρα από ερωτήσεις. Μόνο οι ποιητές έχουν τις απαντήσεις.” Ας απαγγείλουμε ποίηση ο ένας στον άλλο!!! Όχι μόνο όταν ένας ποιητής πεθαίνει ως RIP αλλά και κάθε μέρα!!! Δοκίμασε να γράψεις ένα τετράστιχο, τα παιδιά ενθουσιάζονται με αυτό! Όλα μπορούν να γίνουν παιχνίδι!
 5. Ζωγράφισε! Ας ζωγραφίσουμε με ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, τέμπερες, μολύβια… με ότι έχει ο καθένας! Μπορούμε να παίξουμε πες το με μια ζωγραφιά!
 6. DIY Φτιάξτε χειροτεχνίες θα βρείτε υπέροχες ιδέες στο internet!
 7. Ντύσου παράξενα και φτιάξε το δικό σου παραμύθι και μοιράσου το!!! Μια ωραία ιδέα είναι… να φτιάξετε ένα παραμύθι όλοι μαζί!!! Μικροί μεγάλοι εννοώ!
 8. Χορέψτε! Κάντε Διαγωνισμό χορού! Μάθετε την χορογραφία που κάνετε στο χορό στους  γονείς! Θα πέσει γέλιοοοοοο!
 9. Ας μαγειρέψουμε! Ας μαγειρέψουμε κάτι αγαπημένο, γλυκό ή αλμυρό! Είναι πολύ δημιουργικό και να ξέρετε πως τα παιδιά τρώνε πράγματα που νομίζετε ότι δεν θα έτρωγαν ποτέ αν τα μαγειρέψουν μόνο τους! …μαζί σας ή με την επιτήρηση σας!
 10. Παίζουμε επιτραπέζια και αυτοσχέδια παιχνίδια!!! Π.χ φτιάχνουμε τις χαμένες κάλτσες ζευγάρια! Όποιος φτιάξει περισσότερα κερδίζει!!! Σίγουρα έχουν έρθει πολλές φορές τα παιδιά να σας πουν… παίζουμε το επιτραπέζιο που μας έφερε η νονά? Να που τώρα υπάρχει χρόνος και όχι δικαιολογίες!
 11. Ας πιούμε μια ζεστή σοκολάτα όλοι μαζί
 12. Βραδιά Ταινίας! Ποπ Κορν και επιλογή οικογενειακής ταινίας! Φτιάξτε και μια σπιτική πίτσα… γιατί όχι!
 13. Ας μοιραστούμε πως νιώθουμε! Εμπνεύστε τα παιδιά να εξομολογηθούν τυχών ανησυχία ή φόβο για όλα όσα συμβαίνουν ή ακούν! Μπορεί τις πρώτες μέρες να είναι ευχάριστη η αποχή από τα μαθήματα και το σχολείο… όμως περνώντας οι ημέρες δεν θα είναι και τόσο… πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να νιώσουν ασφάλεια εξηγώντας τους πως αυτά είναι προληπτικά μέτρα, που παίρνουμε για να βοηθήσουμε κάποιους που είναι πιο αδύναμοι απέναντι στον ιο αυτό που είναι λίγο βλακούλιακας… και για να τον αποδυναμώσουμε!  Εξηγήστε τους, πως δεν είναι ευχάριστο αυτό αλλά είναι απαραίτητο και ας ευχηθούμε όλοι μαζί να περάσει γρήγορα και να μην ξανασυμβεί! Δεν προγραμματίζουμε τα παιδιά να εύχονται τέτοιες καταστάσεις για να χάνουν μέρες από το σχολείο!
 14. Διαβάζουμε για 30’ λεπτά κάθε μέρα! Όπως οι ενήλικες μπορεί να πάρουν δουλειά στο σπίτι έτσι και για τα παιδιά είναι μια καλή ευκαιρία για επανάληψη και κάλυψη κενών!
 15. Κρατάμε ένα ημερολόγιο αυτές τις μέρες! Καταγράφουμε πως νιώθουμε και τι κάνουμε αυτές τις μέρες! Τα θετικά και τα αρνητικά, τις ανησυχίες και τα όνειρα, τις ευχές μας!
 16. Τηλεφωνούμε και μιλάμε μες τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, με τους φίλους ή κάνουμε ζωντανή σύνδεση μέσω του υπολογιστή! Ας αξιοποιήσουμε τα οφέλη της τεχνολογίας!
 17. Μια κοντινή βόλτα στη θάλασσα ή στο δάσος… στη φύση γενικότερα, είναι σίγουρα αναζωογονητική για όλους! Αρκεί να μην την κάνουμε όλοι μαζί! Αστειεύομαι!!!
 18. Δείτε μέσα στο αρνητικό το θετικό! Υπάρχει χρόνος να κάνουμε όλα αυτά που δεν προλαβαίναμε με τα παιδιά… εύχομαι κάποια να τα κρατήσουμε και μετά! Ας μάθουμε πως μέσα σε κάθε δύσκολη κατάσταση υπάρχουν πάντα και ευκαιρίες για εξέλιξη.
 19. Ας γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι! Διαβεβαιώστε τα παιδιά πως θα βγούμε όλοι πιο δυνατοί και αγαπησιάριδες από αυτή την πρόκληση! Ας δούμε και την μέχρι σήμερα δεδομένη, ανεκτίμητη αξία που έχει μια αγκαλιά και ένα φιλί!
 20. Χαλάρωσε! Ηρέμησε τον τεντωμένο νου! Μην κάνεις τίποτα!
 21. Παραμένει άνοιξη και θα τα πάμε υπέροχα!!! Σύντομα θα είμαστε ξανά όλοι μαζί