“Παθαίνω ακόμη ημικρανίες και αισθάνομαι ότι πρέπει να τις προκαλεί κάτι πολύ βαθύ. Δεν ασχολούμαι πολύ μαζί τους, συνεχίζω τη δουλειά μου και συχνά διαλύονται. Αλλά μερικές φορές αισθάνομαι την ανάγκη να έρθει η νύχτα και να βυθιστώ στη λήθη.”

Όχι, δεν πρόκειται για κάτι βαθύ. Ακόμη και το κεφάλι δεν είναι βαθύ πράγμα, πώς να είναι λοιπόν ο πονοκέφαλος; Απλώς έχεις αποκτήσει αυτή τη συνήθεια. Πραγματικά δεν πρόκειται πια για ασθένεια αλλά για μια συνήθεια που απέκτησες. Μπορεί να συμβεί να εξαφανιστεί ίσως μια πραγματική ασθένεια και να αφήσει απλώς ένα ίχνος της. Ο νους παίρνει από το ίχνος εκείνο την υποβολή και αρχίζει να το φαντάζεται ξανά και ξανά. Σε ό,τι αφορά όμως εσένα και τη στεναχώρια σου, είναι το ίδιο΄ είτε είναι κάτι το αληθινό είτε όχι δεν έχει καμιά διαφορά. Αν λέμε απλώς ότι είναι κάτι το αναληθές ή του μυαλού σου, δεν πρόκειται να σε βοηθήσει αυτό καθόλου, γιατί υποφέρεις με τον ίδιο σχεδόν τρόπο. Βλέπω ότι είναι απλώς ένα μοτίβο που έχεις μάθει.

Πρέπει λοιπόν να το ξεμάθεις. Η ημικρανία είναι πάντοτε λίγο-πολύ συνήθεια.

Έχεις πολλή ενέργεια. Γι΄αυτό ακριβώς, όταν την χρησιμοποιείς, εξαφανίζεται η ημικρανία. Όταν δεν την χρησιμοποιείς, η ενέργεια συσσωρεύεται και μπαίνει στον δίαυλο και εμφανίζεται πάλι ο πονοκέφαλος. Αν μπαίνεις λοιπόν πραγματικά σε βάθος στη δουλειά, ο πονοκέφαλος μπορεί να διαλυθεί μέσα της, γιατί δεν θα λαμβάνει ενέργεια. Ξέχασε τον τελείως. Είναι κακό να του δίνεις προσοχή΄ είναι κακό ακόμη και να τον σκέφτεσαι. Αν συμβεί, δεν πειράζει. Πες του απλώς, “Γεια σου, τι κάνεις;” και ξέχασε τον τελείως. Βάλε όλο και περισσότερο την ενέργειά σου στη δουλειά. Έχεις τεράστια ποσότητα ενέργειας, εξαιρετική ποσότητα ενέργειας. Δεν είσαι χαμηλής ενέργειας άνθρωπος΄ είσαι υψηλής ενέργειας άνθρωπος. Όλη την ενέργεια χρειάζεται να την χρησιμοποιείς δημιουργικά, διαφορετικά θα σου δημιουργήσει προβλήματα. Ακόμη και η ενέργεια, κάτι τόσο πολύτιμο όπως η ενέργεια, μπορεί να γίνει κατάρα για σένα αν δεν την χρησιμοποιείς. Χρησιμοποίησε την λοιπόν. Προχώρησε όλο και πιο πολύ στη δουλειά και ας γίνει η δουλειά ο διαλογισμός σου. Μην δίνεις πολλή προσοχή στην ημικρανία και ξαφνικά, κάποια μέρα, θα αντιληφθείς ότι δεν σου έχει συμβεί εδώ και πολλές ημέρες. Τότε όμως μην ανησυχήσεις και γι΄αυτό!

Ίσως να έχει σχέση με το σεξ, αφού έχει σχέση με την ενέργεια. Ότι έχει σχέση με την ενέργεια έχει επίσης σχέση με το σεξ. Η ημικρανία έχει την προέλευσή της κάπου μέσα στην σεξουαλική ενέργεια. Η ενέργεια εγείρεται υπερβολικά μέσα στο κέντρο του σεξ και δεν ξέρεις τι να την κάνεις, κι έτσι απλώνει τις ρίζες της όπου μπορεί. Τώρα λοιπόν, μέχρι και το κέντρο του τρίτου σου ματιού, η ενέργεια κινείται με τυχαίο τρόπο΄ γι΄αυτό και παθαίνεις ημικρανία. Αν η ίδια αυτή ενέργεια κινηθεί στη σωστή οδό, θα αρχίσεις να έχεις πολλές γιογκικές εμπειρίες, επειδή πρόκειται για την ίδια ενέργεια και στο ίδιο μέρος από το οποίο ξεκινά η ημικρανία. Πρόκειται για το ίδιο μέρος από όπου οι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν εξαιρετικά όμορφες εμπειρίες φωτός, χρωμάτων, μυρωδιάς. Η ενέργειά σου όμως κινείται με τρόπο ζιγκ ζάγκ.

Μόλις εξαφανιστεί για λίγες μέρες η ημικρανία σου, θα σου δώσω μια μέθοδο για να κινήσεις την ενέργεια εκείνη στη σωστή οδό. Αν προσπαθήσεις να την κινήσεις αμέσως τώρα, θα κινηθεί πάλι και θα μπει στην παλιά οδό, γιατί η παλιά οδός έχει γίνει πάρα πολύ βαθιά. Όποτε προσπαθείς να κινήσεις την ενέργεια, θα κινηθεί με την παλιά οδό και θα σου προκαλέσει πονοκέφαλο. Για λίγες μέρες πρέπει να κλείσουν τελείως εκείνοι οι δρόμοι.

Να είσαι λοιπόν αδιάφορος. Βάλε την ενέργειά σου κάπου αλλού, έτσι ώστε να πάει η ενέργεια στη δουλειά και να κατέβει το επίπεδο της ενέργειας ώστε να μην φτάνει στο κεφάλι. Επειδή η ενέργεια αυτή κινείται πολύ γρήγορα και φτάνει στο κεφάλι σου πολύ εύκολα, μπορεί αργότερα να αποδειχτεί ότι είναι ευλογία. Όταν έχει ανοίξει η σωστή οδός, ίσως να μπορέσεις να ανεβάσεις πολύ εύκολα την ενέργεια προς τα πάνω. Μην ανησυχείς λοιπόν.

Osho, Beloved of My Heart, Ομιλία #3

(Η σειρά αυτή δεν είναι πλέον διαθέσιμη, όπως ζήτησε ο ΄Οσσο)

Δες και ιδέες για την θεραπεία της ημικρανίας εδώ…

Ραντεβού Συνεδρίες θεραπείες στο Azima Cultural Art Space επικοινωνήστε στο 2130264144 & 6945780968