Μπορεί η συνταγή να σας είναι γνωστή έτσι ή κάπως έτσι… εγώ την είδα πρώτη φορά απ’ την γιαγιά την Τοτίτσα απ’ την Θεσσαλόνικη, είναι η αγαπημένη ξαδέρφη της γιαγιάς μου της Βέτας και την λατρεύω!

Όμως χθες η μικρή μου φίλη, απ το θεατρικό, που είναι σαν μικρούλα μου αδερφή η Αγάπη, μας έστειλε μήνυμα βιντεάκι να φτιάχνει τέτοια! Οπότε σήμερα, έφτιαξα και εγώ τα δικά μου πιτάκια σε δύο παραλλαγές, vegetarian & vegan! Αγάπηηηηη εύχομαι και σύντομα να φτιάξουμε ξανά και να τα φάμε όλοι μαζί!!!

Δυστυχώς τα vegan πλάκα πλάκα ούτε να τα φωτογραφίσω δεν πρόλαβα, τα τσάκισε ο μπαμπάς μου που όπως σας είπα νηστεύει!!!

Υλικά για vegetarian τυροπιτάκια

Υλικά Ζύμης
500γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του αυτό το κόκκινο ξέρετε!
400γρ. Γιαούρτι κατσικίσιο ελαφρύ έβαλα εγώ εσείς ότι γιαούρτι έχετε
80γρ. Ελαιόλαδο
1 ½ κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Υλικά Γέμισης
250γρ. Φετούλα κατσικίσια Καλαβρύτων
150γρ. Γραβιέρα Κρήτης
100γρ. Ξερή μυτζήθρα
1 ολόκληρο αυγό συν ένα ασπράδι επιπλέον (τον 2ο κρόκο τον κράτησα για μείγμα επάλειψης μετά)
½ κ.γλ. Πιπεράκι
Λίγο δυόσμο φρέσκο ή ξερό

Βήμα 1ο
Όλα τα υλικά της ζύμης σε μεγάλο μπολ! Ζυμώνω, ζυμώνω, ζυμώνωωωωωωω!!!! Αφήνω να ξεκουραστεί η ζύμη μου!

Βήμα 2ο
Ετοιμάζω σε 2ο μπολ την γέμιση! Πώς?! Ανακατεύω όλα τα υλικά! Εύκολα και απλά

Βήμα 3ο
Παίρνω την ζύμη μου και ανοίγω με τον πλάστη φύλλο πάχους περίπου μισό εκατοστό, πήρα ένα πιατάκι του καφέ του ελληνικού και το χρησιμοποίησα αντί κουπάτ και έκοψα τα φύλλα μου 36 παρακαλώ και ένα κούτσικο!

υπέροχαααα…. καθαρά και νεικοκυρεμένα !!!

Βήμα 4ο
Βάζω την μια κουταλιά του γλυκού στο κέντρο και τα κλείνω σαν μισοφέγγαρο! Κάνω πιρουνιές γύρω γύρω με ένα πιρούνι που το βρέχω για να μην κολλάει το πιρούνι στη ζύμη… αλλά να κολλάει η ζύμη μεταξύ της… σας μπέρδεψα!? Όχι! Πάλι καλά!

πιρουνιάαααα λέμε!

Βήμα 5ο
Τα βάζω σε ταψί ανά 12 κομμάτια και τα αλείφω με τον κρόκο που κράτησα τον οποίο έχω λίγο νερώσει, λίγο!!! Ααααα πασπάλισα με παπαρουνόσπορο!

Βήμα 6ο
Αααααα ξέχασα! Ζεσταίνω των φούρνο στους 210 C στην ένδειξη πάνω κάτω εγώ, μας έχει χαλάσει ο αέρας, εσείς όπου θέλετε!
Ψήνω για 25 – 30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος που φτιάξατε στους 180 C αέρα ή στους 190 πάνω κάτω!

Βήμα 7ο
Απολαμβάνουμε!

γιάμι γιάμι!!!

Υλικά για vegan τυροπιτάκια
Υλικά Ζύμης
500γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του αυτό το κόκκινο ξέρετε!
200γρ. Νεράκι
100γρ. Γάλα σόγιας
80γρ. Ελαιόλαδο
1 ½ κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Υλικά Γέμισης
350γρ. Ευλογημένο τριμμένο … εμείς είχαμε μόνο φέτες!
60γρ. Πατέ από ελιές καλαμών
2 κ.σ πελτέ ντομάτας
½ κ.γλ. Ρίγανη
½ κ.γλ. Πιπεράκι
Λίγο δυόσμο φρέσκο ή ξερό

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *