Από Δευτέρα μπαίνουμε στην επόμενη φάση της κρίσης του κορωνοϊού, σε αυτήν που όλοι θα πρέπει να φοράμε μάσκες, προκειμένου να μπούμε, ή να “βγούμε” καλύτερα στον κόσμο, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, γιατί δεν ξέρω τι πραγματικά θα ισχύει, σε μια βδομάδα ή δέκα μέρες, ή όταν δεν θα μπορεί πλέον ο κόσμος να προμηθεύεται ή να αγοράζει μάσκες.

Με αφορμή την σημερινή ανάρτηση της αγαπημένης μου Ισμήνης, που είναι βαρήκοη και στηρίζεται στη χειλεανάγνωση, αναρωτήθηκα πόσα πολλά είναι αυτά στα οποία η κοινωνία μας, θα πρέπει να εκπαιδευτεί και να μάθει… μαθαίνοντας πρώτα από όλα το να σέβεται την μοναδικότητα του καθενός!

Η Ι σμήνη έγραφε σε ανάρτηση της…

Από την επόμενη εβδομάδα θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας. Καταλαβαίνω τους λόγους αλλά όμως όλοι οι χειλεαναγνώστες κωφοί όπως κι εγώ βεβαίως, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα! Παρακαλώ λοιπόν αν βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποιον σαν εμένα, μεγάλη υπομονή και ακολουθήστε τις υποδείξεις του για την καλύτερη επικοινωνία, όποιες κι αν είναι αυτές. Πχ. να γράφετε κάπου τι του λέτε ή να μείνετε σε απόσταση και να βγάλετε την μάσκα για να διαβάσει το στόμα σας. Για τους περισσότερους από την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν τα εύκολα. Για μένα όμως και τους χειλεαναγνώστες κωφούς όχι, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα….

Ισμήνη

Την ρώτησα λοιπόν, αν υπάρχει κάτι, που θα μπορούσε να βοηθήσει, τους ακούοντες αρχικά, όσο το δυνατό πιο γρήγορα να καταλάβουν πως ο άνθρωπος στον οποίο μιλάνε αλλά δεν αποκρίνεται, δεν είναι αγενείς ή αλλοδαπός, αλλά απλά δεν τον ακούει και εξαιτίας της μάσκας, δεν βλέπει πως του μιλάει… ή καλύτερα δεν μπορεί να διαβάσει τα χείλη του!

Ισμήνη: Δεν είμαι μόνο εγώ, υπάρχουν πολλοί βαρήκοοι και κωφοί που στηρίζονται στην χειλεανάγνωση και που από την Δευτέρα θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Ειδικά αν δουλεύουν με κόσμο. Μια κοπέλα μάλιστα δουλεύει σε νοσοκομείο και από την αρχή του θέματος με τον ιό, το είχε βιώσει αυτό το θέμα που θα βιώσουμε τώρα όλοι μας. Δεν υπάρχει κάτι ακριβώς που να βοηθήσει τους ακούοντες να καταλάβουν ότι κάποιος βαρήκοος είναι χειλεαναγνώστης. Απλώς θα πρέπει ο ίδιος ο βαρήκοος να το πει και να έχουν οι ακούοντες την υπομονή να περιμένουν να τους εξηγήσει τον τρόπο επικοινωνίας με τον ίδιο.

Αζίμα: Σωστά… άρα, μόνο μέσω γραπτών μηνυμάτων θα μπορούσαν να επικοινωνούν, έτσι ώστε κανείς να μην χρειαστεί να βγάλει την μάσκα…

Ισμήνη: Ναι γραπτά μηνύματα ή μηνύματα σε χαρτί, δηλαδή θα είναι πιο αργή η επικοινωνία και μπορεί ο ακούοντας να είναι ανυπόμονος. Αυτό που λέω στην δημοσίευσή μου είναι να υπάρχει υπομονή!

Αζίμα: Ισμήνη μου… σε κουράζει αυτό… πολύ έτσι?

Ισμήνη: Οπωσδήποτε είναι κουραστικό. Το βοηθητικό θα ήταν για μένα να φοράει ο άλλος διαφανή μάσκα. Αλλά κάθε βαρήκοος ή προφοριστής χειλεαναγνώστης κωφός έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Απλώς θα πρέπει να υπάρχει υπομονή από τον ακούοντα να τον ρωτήσει πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να ακολουθήσει τις υποδείξεις του με υπομονή.

Η Ισμήνη που είναι μια σπουδαία γυναίκα, που έχει καταφέρει απίστευτα πράγματα στην ζωή της, είναι αρχιτέκτονας από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο οποίο φυσικά ολοκλήρωσε τις σπουδές της με χειλεανάγνωση, καλλιτέχνης, με υπέροχο χιούμορ και την θαυμάζω, έμαθε σε μεγάλη ηλικία την νοηματική! Μέχρι τότε είχε με όλους μια άψογη επικοινωνία και είναι φυσικά ένας άνθρωπος προικισμένος με ενσυναίσθηση και πηγαία αγάπη! Όταν συνομιλείς μαζί της, απλά νομίζεις πως έχει ζήσει χρόνια στη Γαλλία ακούγοντας την να μιλάει! Δεν είναι όμως όλοι σαν την Ισμήνη!

Την ρώτησα λοιπόν, αν έχει κάτι να προτείνει… ή αν έχει προβλεφθεί κάτι σχετικά με το τι μπορεί να βοηθήσει!

Η Ashley Lawrence τελειόφοιτη με αντικείμενο την εκπαίδευση κωφών & βαρήκοων στο πανεπιστήμιο του Kentucky έδωσε μια υπέροχη ιδέα διευκόλυνσης για τους συνανθρώπους μας με θέματα ακοής! Θα ήταν υπέροχο να μην αφήσουμε αναξιοποίητη αυτή την τόσο έξυπνη ιδέα της!

Με ενημέρωσε για την Ashley Lawrence, τελειόφοιτη με αντικείμενο την εκπαίδευση κωφών και βαρήκοων στο πανεπιστήμιο του Kentucky που τις μέρες της καραντίνας, είδε σαν μια μεγάλη πρόκληση, το ότι οι άνθρωποι πίσω από τις μάσκες τους, αποκλείουν την επικοινωνία με τους ανθρώπους με θέματα ακοής! Έτσι η 21χρονη φοιτήτρια, μαζί με την μαμά της, αξιοποίησε την κατ’οίκον απομόνωση τους για να δημιουργήσουν μάσκες ειδικές για κωφούς & βαρήκοους.

Έφτιαξε λοιπόν μάσκες, που μέσω του διάφανου πλαστικού που έραψε, προσφέρουν ένα πραγματικό παράθυρο επικοινωνίας!

Όπως μου λέει η Ισμήνη, υπάρχουν πολλοί με θέματα ακοής που έχουν διαφορετικές επικοινωνιακές ανάγκες. Άλλοι είναι με προφορικό λόγο και χειλεανάγνωση κι άλλοι με νοηματική. Ωστόσο όλοι στηριζόμαστε στις εκφράσεις του προσώπου του συνομιλητή μας. Μαζί με αυτούς είναι κ οι άνθρωποι που χάνουν σταδιακά την ακοή τους για διάφορους λόγους κυριότερος είναι η ηλικία. Αν μετρήσεις κι αυτούς είναι πολλοί αυτοί που έχουν κάποιο πρόβλημα ακοής.

Μήπως θα έπρεπε λοιπόν, να φτιαχτούν και κάποιες τέτοιες μάσκες, έστω για να φοριούνται για λίγο, από ακούοντες όταν χρειάζεται προκειμένου να διευκολύνει, συνανθρώπους μας στην επικοινωνία, που πάσχει στην εποχή μας, παρότι τα έχει όλα!? Ίσως αν έχουμε ανθρώπους που μπορούν να ράψουν τέτοιες μασκούλες, να τους προτρέψουμε να εμπνευστούν από αυτές τις όμορφες ιδέες, και γιατί όχι να σκεφτούμε και άλλες!!!

Προσθέτω και την ανακοίνωση της ΟΜΚΕ
της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος σχετικά με τις μάσκες.