Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την μοναδικότητα της σχέσης μητέρας-κόρης. Πολλές φορές άδικα όμως, οι μπαμπάδες που είναι παρόντες, υποστηρικτικοί και εμπλεκόμενοι δεν παίρνουν πάντα τους πόντους που τους αναλογούν, που τους αξίζουν για όλα αυτά που προσφέρουν και δεν εννοώ την έμμεση προσφορά που πάντα προσέφεραν, μέσω της δουλειάς τους χάριν του βιοπορισμού. Μιλάω για το πόσο διαφορετικοί είναι μπαμπάδες σύντροφοι της δικής μου γενιάς των 35άριδων – 40άριδων που σήμερα έχουν και 10χρονα ή και μεγαλύτερα παιδιά! Αυτό είναι κρίμα και άδικο γιατί η σχέση πατέρα-κόρης δεν είναι απλώς ιδιαίτερη! Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού, διαφορετική στους γιους και διαφορετική στις κόρες!

Ας μοιραστούμε, μερικά από τα μοναδικά οφέλη, τα δώρα που απολαμβάνουν τόσο στην παιδική ηλικία οι κόρες από τους μπαμπάδες τους, αλλά και εκείνα που δικαιωματικά εξαργυρώνουν στην εφηβεία και ακόμα περισσότερο στην ενήλικη ζωή, ως γυναίκες και ως μητέρες μετέπειτα!

Υπέροχοι μπαμπάδες να είστε παρόντες! Γιατί το θέλουν πρώτα από όλα οι κόρες σας, αλλά το απολαμβάνουν και οι γυναίκες σας, αν είχαν την τύχη να έχουν έναν αφοσιωμένο γλυκό μπαμπά, ή το απολαμβάνουν διπλά αν δεν είχαν την χαρά και την τύχη να ζήσουν με τον μπαμπά τους… όπως εγώ!

Εδώ είναι “πέντε σπουδαίοι λόγοι” για τους οποίους οι μπαμπάδες είναι τόσο σημαντικοί για τις κόρες τους… υπάρχουν χιλιάδες ακόμα… παρατηρώντας, την σχέση του Δημήτρη με την κόρη μας… θα μπορούσα να γράψω βιβλίο… ! Μαμάδες… δώστε χώρο στους μπαμπάδες!!!

1. Ο μπαμπάς δημιουργεί το χρυσό πρότυπο για τις μελλοντικές ρομαντικές σχέσεις
Καθώς μεγαλώνουν οι κόρες συχνά επιλέγουν συντρόφους που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τον πατέρα τους. Αυτό σημαίνει ότι οι μπαμπάδες πραγματικά εκπροσωπούν για τις κόρες τους το μοντέλο, το σχήμα,  του τι μαθαίνουν να περιμένουν οι κόρες τους από τις σχέσεις. Αυτή η επιρροή συμβαίνει με πολλούς τρόπους. Ακόμα κι αν ένας πατέρας φέρεται αυταρχικά ή άσχημα στην κόρη και τον θεωρεί κακό παράδειγμα… συνήθως όσο κι αν επιθυμεί να τον αποφύγει, επιλέγει εν τέλει έναν πανομοιότυπης ποιότητας σύντροφο, θεωρώντας πως αν λάβει την αγάπη και την αποδοχή από αυτόν θα είναι σαν να την λαμβάνει και από τον πατέρα… κάπως έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος!

Πρώτον, ο τρόπος που οι μπαμπάδες συμπεριφέρονται προς την κόρη τους είναι το κλειδί. Οι επίδοξοι και υποστηρικτικοί πατεράδες που τηρούν τις υποσχέσεις τους, διδάσκουν στις κόρες τους τι να περιμένουν ότι στις σχέσεις τους. Οι κόρες βλέπουν επίσης τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι μπαμπάδες τους, στις ρομαντικές σχέσεις τους με την μαμά τους. Τέλος, οι διαζευγμένοι μπαμπάδες πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι ο τρόπος αλληλεπίδρασης του μπαμπά με τον πρώην σύζυγό του, μπορεί να επηρεάσει και την κόρη, αλλά και τις μετέπειτα επιλογές της!

2. Η αγάπη και η αποδοχή του Πατέρα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική εμπιστοσύνη. Οι αγαπησιάρηδες μπαμπάδες, που επαινούν, που προσφέρουν την υποστήριξη και άνευ όρων αγάπη τους, δίνουν στις κόρες τους το δώρο της αυτοπεποίθησης και της υψηλής αυτοεκτίμησης. Οι κόρες που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά γίνονται ευτυχείς και επιτυχημένες ενήλικες γυναίκες και σύντροφοι. Ακόμα καλύτερα, οι μπαμπάδες δεν χρειάζεται να υπερβάλουν  για να συμβεί αυτό. Η φυσική τους παρουσία, η ενθάρρυνση και το είναι ένας καλός ακροατής, είναι οι ποιότητες, τα χαρακτηριστικά που όλες οι κόρες χρειάζονται προκειμένου να ανθίσουν.

3. Τα κορίτσια με υποστηρικτικούς μπαμπάδες έχουν καλύτερα Σχολικοακαδημαϊκά χρόνια. Τα κορίτσια που οι μπαμπάδες εμπλέκονται στην εκπαίδευσή τους, συχνά έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Αν οι μπαμπάδες ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να είναι επιμελής στο σχολείο και τους στέκονται στις περιόδους των εξετάσεων στα σχολικά και ακαδημαϊκά τους, προσφέροντας τους βοήθεια ή δίνοντας τους πρόσβαση σε εργαλεία του τύπου η καλύτερη ιστοσελίδα για να πάρουν ακαδημαϊκή βοήθεια είναι η τάδε, ή υποστηρίζοντας τες διαβάζοντας μαζί τους εξωσχολικά ή πέραν της ύλης βοηθητικά άρθρα… οι κόρες μπορούν να γίνονται εκπληκτικά επιτυχείς.

Μικρές πράξεις όπως η βοήθεια με την εργασία ή η ενθάρρυνση των κοριτσιών να κάνουν εξιδεικευμένα μαθήματα πάνω σε κάτι που τους αρέσει πραγματικά, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Οι μπαμπάδες που συμμετέχουν εθελοντικά στα σχολεία καταδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση λειτουργούν ως μέντορες με έναν πιο έμμεσο αλλά και αληθινό τρόπο!

4. Οι μπαμπάδες συχνά ενθαρρύνουν τις κόρες τους να αναλάβουν δράση και ρίσκα, καθώς και να γίνονται περισσότερο περιπετειώδεις. Είτε η κόρη του μπαμπά προσπαθεί  να μπει δυναμικά σε ένα νέο άθλημα, είτε απολαμβάνει να δοκιμάζει νέες γεύσεις, είτε μαζί επισκευάζουν το αυτοκίνητο, ή κρατά μια στάση θυμωμένη απέναντι σε κάτι… η κόρη παίρνει συχνά το θάρρος και την αίσθηση της περιπέτειας μιμούμενη τον μπαμπά της. Ωστόσο, οι μπαμπάδες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τον τρόπο που προσεγγίζουν τις κόρες τους για να διδαχθούν αυτά τα μαθήματα!

Οι μπαμπάδες συχνά παίζουν το ρόλο του να είναι προστάτες, σταθεροποιητές και διασώστες. Μερικές φορές αυτό είναι καλό. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουν, μην προκειμένου να εγείρουν οι κόρες που είναι πρόθυμες και περιπετειώδεις, τις εκπαιδεύουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη να λύσουν τα δικά τους προβλήματα για τα οποία αισθάνονται ότι είναι ικανές να αναλάβουν ρίσκα και κινδύνους! Οι καλοί μπαμπάδες θα πρέπει να μην παρασύρονται με τα κοριτσάκια τους και να τα στρέψουν ενάντια σε επικίνδυνα ένστικτα. Αντ ‘αυτού, μπορούν να επικεντρωθούν αφηγηματικά σε τέτοιες περιστάσεις, εμπνέοντας τες πώς να τις διαχωρίζουν να τις αποφεύγουν όταν χρειάζεται και να προστατεύονται από αυτές! Η κάθε κόρη χρειάζεται να είναι σε θέση να κάνει αυτή τη διάκριση και να ζητά βοήθεια από τον μπαμπά της!

5. Οι υποστηρικτικοί μπαμπάδες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εικόνας που έχουν τα κορίτσια τους για το σώμα τους.

Σε κάποιο αναπτυξιακό στάδιο, τα περισσότερα κορίτσια αισθάνονται πεσμένη την αυτοπεποίθηση τους σε σχέση με το σώμα τους, ή την εξωτερική τους εμφάνιση γενικότερα. Για μερικούς, αυτό είναι δεν είναι κάτι σημαντικό. Όμως, για κάποια άλλα, κορίτσια, αυτή η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να κλιμακωθεί. Τα κορίτσια με χαμηλή αυτοεκτίμηση, συνήθως καλλιεργούν άσχημη εικόνα για το σώμα τους! Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση από κοινωνική άποψη, να τα κάνει να οικειοποιηθούν τον τρόπο που νομίζουν πως φαίνονται και να χάσουν την εμπιστοσύνη. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος ή διατροφικές διαταραχές.

Παρότι οι μπαμπάδες δεν είναι οι μόνοι που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι κόρες τους βλέπουν το σώμα τους, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, σε όλες τις φάσεις και γι’αυτό προσπαθούν να εκμαιεύσουν την αποδοχή τους. Όχι μόνο τα νεαρά κορίτσια, αλλά και τα μικρότερα, ενδιαφέρονται για τον τρόπο που οι μπαμπάδες τους μιλούν για το πώς φαίνονται, επηρεάζονται επίσης από τον τρόπο που οι πατεράδες τους μιλούν για την εμφάνιση των άλλων. Οι μπαμπάδες χρειάζεται να μιλούν με σεβασμό για τον τρόπο που βλέπουμε τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τον τύπο του σώματός τους.

Οι κόρες χρειάζονται σπουδαίους πατέρες. Στην πραγματικότητα, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να υποτιμηθεί η σημασία της σχέσης πατέρα-κόρης. Οι νεαρές γυναίκες που έχουν μια αληθινή και αγαπησιάρικη σχέση με τους πατέρες τους επιτυγχάνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά σχολικά αλλά και ακαδημαϊκά. Κάνουν καλύτερες επιλογές σχέσεων. Έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους και κατανοούν τη σημασία της σκληρής δουλειάς για να το πράξουν.

Οι αγαπησιάριδες, ενεργά εμπλεκόμενοι μπαμπάδες αξίζουν τον έπαινο και την ενθάρρυνση. Παίζουν μεγάλο ρόλο στην μετατροπή των κοριτσιών σε εκπληκτικές γυναίκες. Αυτό είναι κάτι που όλοι επωφελούνται και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς μεγάλες κοινωνικές αλλαγές. Σίγουρα όλα αυτά σε συνάρτηση με την φροντίδα των μαμάδων φυσικά, αλλά γι’ αυτό θα τα πούμε σύντομα!

Μπαμπάδες, εμπνεύστε τις κόρες σας να είναι οι εκλεκτές της καρδιάς σας, να αγαπούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους, να είναι οι πριγκίπισσες σας… και εσείς οι πρίγκιπες τους! Μέχρι αυτό να δημιουργήσει αυτή την γλύκα και την σταθερή βάση αυτοεκτίμησης έτσι ώστε να μπορεί να ανοίξει η καρδιά!!! Μαμάδες εμπνεύστε με τις ιδέες σας τα κοριτσάκια σας, στο πώς να είναι ελεύθερες από φόβους και ντροπές, για το πώς να γίνονται η πριγκίπισσα του μπαμπά! Σταθείτε λιγάκι πίσω! Δώστε τους τον χώρο να παίξουν, όχι την θέση σας!!! Ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος όταν εμείς καταφέρουμε να είμαστε καλύτεροι γονείς προς τα παιδιά μας, άλλα και προς το εσωτερικό μας παιδί!

Εεεεεε μαμάδες… είμαστε και εμείς κόρες… κόρες του μπαμπά μας, όχι του άντρα μας! Αν ο μπαμπάς είναι εδώ… τότε προλαβαίνουμε να γευτούμε την γλύκα κόρης μπαμπά! Θα μας κάνει λιγότερα παραπονιάρες με τους άντρες μας και πιο γλυκές με τους γιους και τις κόρες μας!!! Όλα έχουν την θέση τους!!!