Ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί!

Στις μέρες μας εξαιτίας της ταχύτητας που τρέχουν όλα γύρω μας… ολοένα και περισσότερο λιγοστεύουν ή και  χάνονται… οι οικογενειακές στιγμές… οι απλές καθημερινές στιγμές που η οικογένεια τις περνά μαζί και που αυτές έχουμε ή θα θέλαμε να έχουμε να θυμόμαστε και εμείς από την παιδική μας ηλικία ως παιδιά… ή όταν τα δικά μας παιδιά θα έχουν πια μεγαλώσει και θα ξεκινάνε την δική τους οικογένεια!

Νομίζω πως αυτό το τελευταίο είναι που ταρακουνάει τους γονείς και τους ενεργοποιεί να κάνουν κάτι ουσιαστικό γι’αυτό, σε καθημερινή βάση κι όχι μόνο σε γιορτές και διακοπές!

Το συζητάμε πολύ με φίλους μας αυτό που έχουν παιδιά, σίγουρα είναι ευλογία να ζει μια οικογένεια πραγματικά “μαζί” και να μοιράζεται, χαρές, γέλια, στεναχώριες, παιχνίδια, ανησυχίες, θέλω… αλλά κάποιοι είναι είτε διαζευγμένοι, είτε μονογονεϊκές… είτε δουλεύουν λόγω κρίσης σε διαφορετικές πόλεις, ακόμα και χώρες…. πολλές φορές αποκομμένοι πραγματικά.

Ας κάνουμε αυτό που μπορούμε, φέρνοντας το στα μέτρα μας… αν η οικογένεια μας αποτελείται από πολλά παιδιά ή λιγότερα, αν έχει και τους δυο γονείς συντροφικά μαζί ή όχι…

Πάντως ως μοναχοπαίδι χωρισμένων γονιών…. ονειρευόμουν πάντα να βρισκόμασταν έστω και για μια φορά όλοι μαζί … έτσι για να δω πως είναι… και έτσι όταν ένιωσα πως επιθυμώ να είμαι… να γίνω και εγώ μαμά… και μάλιστα των παιδιών του αγαπημένου μου Δημήτρη…. σκέφτηκα πόσο υπέροχο θα είναι… να μου δοθεί η ευκαιρία, να ζήσω οικογενειακές στιγμές… έστω και μέσα από ένα άλλο ρόλο, αυτού που εγώ θα είμαι η μαμά… και ο σύντροφος μου ο μπαμπάς… όμως δεν κρύβω πως το “εσωτερικό μου παιδί” ακόμα και έτσι απολαμβάνει όοοολα όσα σας προτείνω, ακόμα και από την θέση της μαμάς!!!

Φροντίζοντας το συναίσθημα
1 Βλέπουμε μια οικογενειακή τρυφερή ταινία
2 Γράφουμε ο ένας στον άλλον αγαπησιάρικα σημειωματάκια
3 Εκφράζω λεκτικά και συζητώντας όλα όσα νιώθω! Μοιράζομαι, λέγοντας τι νιώθω, χαρά, λύπη, ενθουσιασμό, απογοήτευση, φόβο, θυμό… 
4 Ζωγραφίζουμε πορτρέτα ο ένας του άλλου!
5 Λέμε “Σ αγαπάω” δεν εννοείτε …!
6 Γράφουμε κάτι σαν οικογενειακό ημερολόγιο αρέσει σε μικρούς και σε μεγάλους!!!
7 Τραγουδάμεεεεεεεε είναι σίγουρα θεραπευτικό!!!
8 Λέμε αστεία και γελάμε… γελάμε πολύ!
9 Δοκιμάζουμε αυτοσχέδιες χειροτεχνίες ή ακολουθούμε οδηγίες! Το σίγουρο είναι πως ακόμα κι αν δεν φτιάξουμε ένα αντικείμενο τέχνης… θα γελάσουμε πολύ!

Φροντίζοντας το φυσικό σώμα!
1 Περπάτημα! Με άνετο παπουτσάκι παρακαλώ! Τι καλύτερο από έναν περίπατο!
2 Χορεύουμε! Σε όλα τα δωμάτια!
3 Πάμε μια οικογενειακή ποδηλατάδα! Αν είμαστε σε εξοχή ακόμα καλύτερα! Μπορούμε και βραδινή την άνοιξη και το καλοκαίρι σε μεγάλα πάρκα που το επιτρέπουν!
4 Παίζουμε ένα παιχνίδι με μπάλα! Ποδόσφαιρο ή βόλεϋ, μπάσκετ…
5 Παίζουμε κυνηγητό!
6 Πάμε για ρόλερς ή πατίνια
7 Πάμε για κολύμπι στην θάλασσα αν το επιτρέπει ο καιρός ή η διάθεση μας, ή σε κοντινή πισίνα!
8 Παίζουμε σχοινάκι… ή αν θυμάστε “λάστιχο”
9 Πάμε για ένα μάθημα kids Yoga στο Azima Cultural Art Space
10 Πάμε για bowling
11 Παίζουμε αθλητικά παιχνίδια στο wii
12 Παίζουμε Τaboo αν διαβάζουμε όλοι ή “Η νύχτα πέφτει στο Παλέρμο”

Φροντίζοντας το Πνεύμα!
1 Φτιάχνουμε μια λίστα με όλα για όσα νιώθουμε ευγνωμοσύνη! 2 Βγαίνουμε μια εναλλακτική βόλτα και ερχόμαστε σε επαφή με το μέσα μας!3 Μοιραζόμαστε όλα για όσα θέλουμε να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους4 Γράφουμε ευχαριστήρια γραμματάκια, μικρές επιστολές, μηνύματα!5 Διαθέτουμε τον χρόνο μας και κάποιο ταλέντο μας, εθελοντικά για κάποιο σκοπό!6 Εξασκούμαστε στο να μιλάμε “θετικά” ελεύθεροι από μην και δεν!!! 7 Εξασκούμαστε στο να μιλάμε “θετικά” στον εαυτό μας ή γενικά για τον εαυτό μας!!!8 Φυτεύουμε ένα δέντρο και το φροντίζουμε!


Φροντίζοντας το νοητικό διανοητικό!
1 Γράφουμε τις δικές μας ιστορίες 2 Διαβάζουμε μαζί ποίηση ή λογοτεχνία3 Κάνουμε παιδικούς διαλογισμούς μόνοι μας ή στο Azima Cultural Art Space
4 Ανακαλύπτουμε σχήματα στα σύννεφα! (το λατρεύω)5 Χαλαρώνουμε τον τεντωμένο νου με διαφραγματικές αναπνοές!6 Βγαίνουμε μια βόλτα για να ανακαλύψουμε καινούρια πράγματα!7 Ας οραματιστούμε! Ας σκεφτούμε… Ας Φτιάχνουμε το δικό μας όραμα!8 Ας ζωγραφίσουμε mandhales9 Γίνε ένα άδειο καλάμι μπαμπού!!! Άσε τις σκέψεις!!!10 Παίξτε παιχνίδια που εξασκούν την δύναμη του μυαλού! Παιχνίδια μνήμης!


Φροντίζοντας τα πρακτικά καθημερινά
1 Ας καθαρίσουμε λοιπόν!2 Ας ξεχωρίσουμε! Ας ξεφορτωθούμε όλα τα άχρηστα!3 Ας ξεχωρίσουμε τα παιχνίδια που δεν παίζουμε πια για να έρθουν καινούρια!4 Ας αναθέσουμε δουλειές και ας εμπιστευτούμε πως θα τις κάνουν τέλεια!5 Ας φτιάξουμε την λίστα με τα ψώνια6 Ας μιλήσουμε για τα χρήματα σε όλα τα επίπεδα7 Ας κάνουμε έναν έλεγχο εβδομαδιαίου προυπολογισμού8 Ας κάνουμε έναν εβδομαδιαίο έλεγχο καθαρισμού9 Ας μελετήσουμε κι ας κάνουμε μια επανάληψη στα διαβάσματα μας!10 Ας  κάνουμε έναν πρωινό και έναν βραδινό προγραμματισμό!

Φροντίζοντας την κοινωνικότητα μας!
1 Ας παίξουμε σε ένα πάρκο!!!2 Ας δούμε συγγενείς και φίλους πέρα από τους πολύ κοντινούς!!! 3 Ας ετοιμάσουμε ένα οικογενειακό δείπνο! Για συγγενείς και αγαπημένους φίλους4 Ας παίξουμε επιτραπέζια5 Ας φιλοξενήσουμε φίλους για ύπνο!6 Ας καλέσουμε φίλους για εναλλακτικό bbq  ψητών λαχανικών και μανιταριών!7 Ας μπούμε σε μια ομάδα!!!8 Ας συγκεντρώσουμε όλοι στην γειτονιά τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, για παιδιά που το έχουν ανάγκη!9 Ας κουβεντιάσουμε περί φιλίας και μοιράσματος!

Σίγουρα αυτές  είναι ελάχιστες ιδέες που εφαρμόζουμε εμείς και μας αρέσουν, είμαι σίγουρη πως εσύ θα εμπνευστείς πολλές περισσότερες δράσεις!
Μπορείς να μας τις στείλεις!? Ναι!!!! Θα χαρούμε πολύ να τις δημοσιεύσουμε!