Η Φλόγα της ελπίδας άναψε σήμερα μετά την τελετή αφής στο αρχαίο στάδιο στην Αρχαία Ολυμπία με φυσικό τρόπο μέσω του κοίλου κατόπτρου στα χέρια της πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου, ζητώντας τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την επίκληση… η ιερή φλόγα ας “κάψει” στο φως της, στο διάβα της όλα τα στερητικά “άλφα” που εμποδίζουν το σθένος μας να ακολουθούμε τα ιδανικά και τις αξίες μας… ας μετουσιώσει ότι χρειάζεται να μεταμορφωθεί! Και μάλιστα χωρίς θεατές για πρώτη φορά μετά το 1984 στην τελετή αφής για το Λος Άντζελες.
Τότε ήταν η πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του θεσμού των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων που δεν υπήρξε επί ελληνικού εδάφους λαμπαδηδρομία, ούτε επίσημη τελετή αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.
Αιτία, η απόφαση των Αμερικανών διοργανωτών να πουλήσουν έναντι 3.000 δολαρίων κάθε θέση λαμπαδηδρόμου, είτε δήλωνε και το επιθυμούσε ο ίδιος είτε κάποια ιδιωτική εταιρία.
Τα έσοδα θα κατέληγαν για την ενίσχυση του αθλητισμού νέων αθλητών.
Παρά τις επαφές Ελλήνων και Αμερικανών, οι διοργανωτές των αγώνων επέμεναν στην εφαρμογή του προγράμματος των και η κατάσταση προς στιγμήν ξέφυγε από τον έλεγχο, ύστερα μάλιστα από διαμαρτυρία της δημοτικής αρχής αλλά και των κατοίκων της αρχαίας Ολυμπίας.
Αρχικά τέθηκε η άποψη να μη δοθεί το Ολυμπιακό Φως αλλά στη συνέχεια επικράτησε η λογική και απλά υπήρξε αφή και παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας, στην αρχαία Ολυμπία.
Δεν υπήρξε δηλαδή λαμπαδηδρομία ούτε φυσικά πρώτος λαμπαδηδρόμος.
Η νέα τότε Πρωθιέρεια Κατερίνα Διδασκάλου(Υπήρξε Πρωθιέρεια το 1984 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, τότε που δεν έγινε καμιά τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τους Έλληνες για την εμπορευματοποίηση της ιερής φλόγας και το 1988 για την διοργάνωση της Σεούλ) που ήρθε να αντικαταστήσει ύστερα από 16 ολόκληρα χρόνια την Μαρία Μοσχολιού, άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία στη συνέχεια παραδόθηκε στον εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής Ρίτσαρντ Σάρτζεντ, παρουσία του Νικόλαου Νησιώτη, μέλους της ΔΟΕ.
Το ιερό φως μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα και από εκεί με ειδική πτήση στη Νέα Υόρκη.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επέστρεψε στους διοργανωτές τις 740 Ολυμπιακές δάδες που είχε ήδη παραλάβει για την λαμπαδηδρομία από την αρχαία Ολυμπία στην Αθήνα.
Σήμερα 12 Μαρτίου του 2020 η πρώτη θηλυκή φλόγα ελπίδας, ξεκίνησε το ταξίδι της απ’ τη “δάδα φιλί” (
“torch kiss”) στα χέρια της σπουδαίας Άννας Κορακάκη για να εμπνεύσει τους ανθρώπους μέσα από τις ολυμπιακές αξίες της φιλίας, του σεβασμού και της περηφάνιας. Ποιότητες που θα βρουν σίγουρα τον στόχο τους !
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020, θα σταθούμε μαζί, ενωμένοι σε όλη μας την ποικιλομορφία!
Η πνευματική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων εμπεριέχει την αθλητική, κοινωνική και ηθική αγωγή των νέων σε όλο τον κόσμο. Κυρίαρχη πνευματική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο σεβασμός στον αθλητικό πλουραλισμό, ως μέρος της πολιτισμικής πολυμορφίας του Ολυμπιακού Κινήματος. Εξάλλου οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι παράδειγμα κοινής ειρηνικής συμπόρευσης αθλητών που προέρχονται από διαφορετικές αθλητικές και πολιτισμικές κουλτούρες.
Η γενικότερη φιλοσοφία του Ολυμπισμού στηρίζεται στις αρχές της ανοχής, της ειρήνης, του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας με σκοπό τη δημιουργία μιας ειρηνικής κοινωνίας με λιγότερη βία και ανταγωνισμό. Με άλλα λόγια, ο Ολυμπισμός οδηγεί σε έναν άλλο, εξιδανικευμένο τρόπο ζωής, που τόσο έχει ανάγκη η σύγχρονη κοινωνία των πολιτών.
Κορυφαίο στοιχείο του αρχαίου αθλητικού πνεύματος αποτελούν οι έννοιες της καλοκαγαθίας, της ευγενούς άμιλλας και του κάλλους. Η περίφημη παραίνεση του Πηλέα στον γιο του Αχιλλέα, και του Ιππόλοχου στον γιο του Γλαύκο, πριν φύγουν για τον πόλεμο της Τροίας «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων», καθορίζει τη στάση των αρχαίων Ελλήνων απέναντι στη ζωή και τα ιδανικά.
Σκοπός της άσκησης στην αρχαιότητα ήταν να διαπλάσει πολίτες «καλούς και αγαθούς» και «τέλειους άνδρες» που θα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην πόλη που τους ανέδειξε. Η άθληση στην αρχαιότητα δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά δια βίου παιδεία. Τα γυμνάσια και οι παλαίστρες εξελίχθηκαν σταδιακά σε ιδρύματα γενικής παιδείας που σκοπό είχαν την ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγηση των νέων. Παράλληλα το πνεύμα συναγωνισμού και άμιλλας που επικρατούσε στο στίβο εισχώρησε σε όλες τις δραστηριότητες των αρχαίων Ελλήνων, και τα μεγάλα επιτεύγματα άθλησης και πολιτισμού ήταν αποτέλεσμα της επικράτησης του αγωνιστικού πνεύματος.
Στόχος της άμιλλας ήταν να φτάσει ο άνθρωπος στην πλήρη σωματική και πνευματική του ολοκλήρωση. Στην αρχαιότητα οι αθλητές θεωρούνταν τα ιδανικότερα πρότυπα ομορφιάς, υγείας και δύναμης.

Επίκληση στον Απόλλωνα για την αφή της φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων
Ιερά σιωπή
Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.
Όρη και Τέμπη σιγήστε.
Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.
Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.
Απόλλωνα, Θεέ του ήλιου και της Ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα.
Απόλλωνα Θεέ του ήλιου
και της ιδέας του φωτός
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε της ιερή δάδα
για τη φιλόξενη πόλη
του Τόκιο
Και συ ω Δία χάρισε
ειρήνη σ’ όλους τους
λαούς της γης και
στεφάνωσε τους νικητές
του Ιερού Αγώνα
Τήνελλα ω Καλλίνικε
Τήνελλα!!!