Ο Παταντζάλι πιστεύει, και όχι μόνο πιστεύει αλλά και γνωρίζει επίσης, ότι ο ήχος είναι το βασικό στοιχείο της ύπαρξης. Όπως ακριβώς οι επιστήμονες της φυσικής λένε ότι ο ηλεκτρισμός είναι το βασικό στοιχείο, οι γιόγκι λένε ότι ο ήχος είναι το βασικό στοιχείο. Συμφωνούν μεταξύ τους κατά ένα αδιόρατο τρόπο.

Οι φυσικοί λένε ότι ο ήχος δεν είναι τίποτε άλλο από μια τροποποίηση του ηλεκτρισμού και οι γιόγκι λένε ότι ο ηλεκτρισμός δεν είναι τίποτε άλλο από μια τροποποίηση τού ήχου. Τότε έχουν και οι δυο δίκιο. Ο ήχος και ο ηλεκτρισμός είναι οι δυο μορφές ενός φαινόμενου και, κατ΄εμένα, αυτό το φαινόμενο δεν είναι ακόμη γνωστό και δεν θα γίνει ποτέ γνωστό. Ό,τι γνωρίζουμε θα είναι απλώς μια τροποποίησή του. Μπορεί να το ονομάζεις ηλεκτρισμό, μπορεί να το ονομάζεις ήχο, μπορεί να το ονομάζεις φωτιά, όπως κάνει ο Ηράκλειτος, μπορεί να το ονομάζεις νερό, όπως κάνει ο Λάο Τσου: αυτό εξαρτάται από σένα. Όλα αυτά είναι όμως τροποποιήσεις, μορφές τού άμορφου. Εκείνο το άμορφο θα παραμένει πάντοτε άγνωστο.

Για τον γιόγκι, ο ηλεκτρισμός δεν έχει νόημα. Εργάζεται μέσα στο εσωτερικό εργαστήριο της ύπαρξης. Εκεί, ο ήχος έχει περισσότερο νόημα, επειδή μέσω του ήχου μπορεί να αλλάξει πολλά φαινόμενα μέσα του και μέσω του ήχου μπορεί να αλλάξει και τον εσωτερικό ηλεκτρισμό επίσης. Οι γιόγκι τον ονομάζουν πράνα , εσωτερική βιο-ενέργεια ή βιο-ηλεκτρισμό. Μέσω του ήχου μπορεί κανείς να τον αλλάξει αμέσως.

Γι΄αυτό ακριβώς, όταν ακούς κλασσική μουσική, νιώθεις να σε περιβάλει κάποιο είδος σιωπής: αλλάζει η εσωτερική ενέργεια τού σώματός σου. Άκου έναν τρελό και θα νιώσεις ότι αρχίζεις να τρελαίνεσαι κι εσύ: επειδή ο τρελός βρίσκεται μέσα σε ένα χάος σωματικού ηλεκτρισμού και τα λόγια και οι ήχοι του σού μεταφέρουν τον ηλεκτρισμό εκείνο. Κάθισε δίπλα σε έναν φωτισμένο άνθρωπο και ξαφνικά νιώθεις ότι τα πάντα μέσα σου αποκτούν κάποιο ρυθμό. Αισθάνεσαι ξαφνικά να προβάλει μέσα σου μια διαφορετική ποιότητα ενέργειας.

Γι΄αυτό ακριβώς λέει ο Παταντζάλι ότι η επανάληψη τού Ομ και ο διαλογισμός γύρω από αυτό καταστρέφει όλα τα εμπόδια.
Για τον Παταντζάλι, αρρώστια σημαίνει έλλειψη ησυχίας.

Πρόκειται για μια μη ρυθμική ροή της εσωτερικής σου βιο-ενέργειας. Νιώθεις άβολα. Αν η δυσφορία αυτή, η ανησυχία αυτή συνεχίσει, θα επηρεάσει αργά ή γρήγορα το σώμα σου. Ο Παταντζάλι θα συμφωνήσει απόλυτα με τον βελονισμό, και στη Σοβιετική Ρωσία ένας άνθρωπος που λέγεται Κίρλιαν θα συμφωνήσει απόλυτα με τον Παταντζάλι. Και οι τρεις αυτές τάσεις… Ο βελονισμός δεν ασχολείται με τη φώτιση, αλλά ο βελονισμός ασχολείται με το πώς αρρωσταίνει το σώμα, πώς συμβαίνει η αρρώστια.

Ο βελονισμός έχει ανακαλύψει επτακόσια σημεία στο σώμα όπου η εσωτερική βιο-ενέργεια αγγίζει το υλικό σώμα -σημεία επαφής- επτακόσια σημεία σε ολόκληρο το σώμα.

Όποτε δεν κυλά κυκλικά ο ηλεκτρισμός στα επτακόσια αυτά σημεία -υπάρχουν κάποια κενά, μερικά σημεία δεν λειτουργούν πια, μέσα από μερικά σημεία δεν περνάει πια ο ηλεκτρισμός, δεν υπάρχει ο κύκλος- τότε συμβαίνει η αρρώστια. Ο βελονισμός λοιπόν πιστεύει ότι δίχως φάρμακα, δίχως καμιά άλλη θεραπεία, αν επιτρέψεις να κυλάει η βιο-ενέργεια έτσι που να γίνεται κύκλος, τότε η αρρώστια εξαφανίζεται. Και επί πέντε χιλιάδες χρόνια… ο βελονισμός γεννήθηκε σχεδόν τότε που ζούσε ακόμη ο Παταντζάλι.

Την εποχή του Παταντζάλι γεννήθηκε μια βασική αρχή. Μπορείς να την ονομάσεις αρχή του πράνα, της βιο-ενέργειας. Στην Κίνα πήρε τη μορφή του βελονισμού, στην Ινδία πήρε τη μορφή τού όλου συστήματος της γιόγκα. Πώς γίνεται να αισθάνεσαι δυσφορία όταν η ενέργεια τού σώματος δεν κυλάει σωστά; Επειδή υπάρχει ένα κενό μέσα σου, μια απουσία, και νιώθεις ότι λείπει κάτι. Αυτό είναι η αρρώστια στο ξεκίνημά της. Πρώτα θα την αισθανθείς μέσα στον νου. Όπως σου είπα, πρώτα θα την αισθανθεί το ασυνείδητο.

Ίσως να μην το συνειδητοποιείς΄ θα έρθει πρώτα στα όνειρά σου΄ στα όνειρά σου θα δεις αρρώστια, ασθένεια, ότι κάποιος πεθαίνει, ότι κάτι δεν πάει καλά. Θα συμβεί κάποιος εφιάλτης στο ασυνείδητό σου, επειδή το ασυνείδητο είναι πολύ κοντά στο σώμα και πολύ κοντά στη φύση. Από το ασυνείδητο θα ανέβη στο υποσυνείδητο΄ τότε θα αισθάνεσαι εκνευρισμό. Θα αισθάνεσαι πως είσαι άτυχος, πως ό,τι κάνεις πηγαίνει στραβά. Θέλεις να αγαπήσεις έναν άνθρωπο και προσπαθείς να αγαπήσεις, αλλά δεν μπορείς. Θέλεις να βοηθήσεις κάποιον, αλλά τον εμποδίζεις μόνο. Όλα πάνε στραβά.

Νομίζεις πως υπάρχει κάποια κακή επιρροή, κάποιο άστρο ψηλά στον ουρανό όχι, είναι κάτι στο υποσυνείδητο, κάποια δυσφορία, και εκνευρίζεσαι, θυμώνεις, και η αιτία βρίσκεται κάπου μέσα στο ασυνείδητο. Εσύ βρίσκεις την αιτία κάπου αλλού. Μετά η αιτία έρχεται στο συνειδητό νου. Αρχίζεις τότε να αισθάνεσαι ότι είσαι άρρωστος και τότε προχωρεί και πηγαίνει στο σώμα. Πάντα προχωρούσε προς το σώμα και ξαφνικά αισθάνεσαι άρρωστος.

Η αρρώστια για τον Παταντζάλι είναι κάποια διαταραχή στην αύρα του σώματος, στον ηλεκτρισμό του σώματος. Γι΄αυτό ακριβώς μπορεί να θεραπευτεί μέσω του Ομ. Κάποιες φορές, κάθισε μόνος σου μέσα σε ένα ναό. Πήγαινε σε κάποιο παλιό ναό που δεν πηγαίνει κανένας και κάθισε κάτω από το θόλο -ο κυκλικός θόλος είναι απλώς για να αντανακλά τον ήχο… Κάθισε λοιπόν από κάτω του, ψάλε το Ομ φωναχτά και διαλογίσου πάνω σε τούτο. Άφησε τον ήχο να αντανακλάται και να πέφτει πάνω σου σαν βροχή. Ξαφνικά θα αισθανθείς, ύστερα από μερικά λεπτά, ότι όλο σου το σώμα γίνεται ειρηνικό, ήρεμο, ήσυχο: η ενέργεια του σώματος αρχίζει να ησυχάζει.

Ο Παταντζάλι το θέτει ως πρώτο κανόνα να είσαι υγιής, γιατί αν δεν είσαι υγιής, δεν μπορείς να πας μακριά. Η αρρώστια σου, η δυσφορία σου, ο διακεκομμένος εσωτερικός σου κύκλος ενέργειας, θα είναι σαν πέτρα στο λαιμό σου. Όταν θα διαλογίζεσαι, θα αισθάνεσαι ανήσυχος. Όταν θέλεις να προσευχηθείς, δεν μπορείς να προσευχηθείς, θέλεις να ξεκουραστείς. Θα υπάρχει χαμηλό επίπεδο ενέργειας και με τη χαμηλή ενέργεια πώς γίνεται να πας μακριά; Πώς γίνεται να φτάσεις ως το θεϊκό στοιχείο; Και για τον Παταντζάλι το θεϊκό στοιχείο είναι το μακρύτερο σημείο: χρειάζεται πολλή ενέργεια. Χρειάζεται ένα υγιές σώμα, ένας υγιής νους, μια υγιής ύπαρξη. Η αρρώστια είναι αρρώστια΄ ανησυχία στην ενέργεια του σώματος. Το Ομ θα βοηθήσει, και θα συζητήσουμε και άλλα πράγματα.

Αν μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος τέλειος ψαλμός, έτσι ώστε να χαθεί εντελώς ο ψάλτης, να υπάρχει μόνο μια καθαρή συνειδότητα, μια φλόγα από φως παντού τριγύρω, που ψέλνει, τότε η ενέργεια μπαίνει σε κύκλο, γίνεται κύκλος. Έχεις τότε μια από τις μεγαλύτερες στιγμές ευφορίας στη ζωή σου. Όταν πέφτει η ενέργεια σε κύκλο, όταν γίνεται ένα είδος αρμονίας, όταν δεν υπάρχει καμιά δυσαρμονία, καμιά σύγκρουση, έχεις γίνει ένα. Αλλά ακόμη και κατά κανόνα επίσης, η αρρώστια θα αποτελεί εμπόδιο. Αν είσαι άρρωστος, χρειάζεσαι θεραπεία.

Το σύστημα της γιόγκα του Παταντζάλι και το ινδουιστικό σύστημα ιατρικής, η αγιουρβέδα, αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα. Η αγιουρβέδα είναι τελείως διαφορετική από την αλλοπαθητική. Η αλλοπαθητική καταπιέζει την αρρώστια. Η αλλοπαθητική αναπτύχθηκε παράλληλα με τον χριστιανισμό΄ είναι παράγωγό του. Επειδή καταπιέζει ο χριστιανισμός, καταπιέζει και η αλλοπαθητική. Αν είσαι άρρωστος, η αλλοπαθητική καταπιέζει αμέσως την αρρώστια. Τότε η αρρώστια προσπαθεί να εμφανιστεί μέσα από κάποιο άλλο αδύναμο σημείο΄ τότε εκρήγνυται από κάπου αλλού. Το καταπιέζεις εκεί΄ τότε εκρήγνυται από κάπου αλλού. Αλλά με την αλλοπαθητική, πας από τη μια αρρώστια στην άλλη, από την άλλη στην άλλη, πάντως είναι μια διαδικασία δίχως τέλος.

Η αγιουρβέδα έχει τελείως άλλη αντίληψη. Την αρρώστια δεν πρέπει να την καταπιέζεις: πρέπει να την αποδεσμεύσεις. Χρειάζεται κάθαρση. Δίνουν αγιουρβεδικά φάρμακα στον άρρωστο έτσι ώστε να έρθει στην επιφάνεια η αρρώστια και να την ρίξει έξω… ένα είδος κάθαρσης. Έτσι, οι αρχικές δόσεις του αγιουρβεδικού φάρμακου μπορεί να σε αρρωστήσουν περισσότερο και παίρνει πολύ καιρό, γιατί δεν πρόκειται για καταπίεση. Δεν μπορεί να γίνει τώρα αμέσως: είναι μακρά διαδικασία. Πρέπει να ρίξεις έξω την αρρώστια και πρέπει να γίνει ένα είδος αρμονίας η εσωτερική σου ενέργεια, έτσι ώστε η υγεία να έρθει από τα μέσα. Το φάρμακο θα ρίξει έξω την αρρώστια και η θεραπευτική ενέργεια θα την αντικαταστήσει μέσα από την ίδια την ύπαρξή σου.

Ανέπτυξαν την αγιουρβέδα και τη γιόγκα μαζί. Αν κάνεις γιογκασάνες, αν ακολουθείς τον Παταντζάλι, τότε μην πας ποτέ σε γιατρό της αλλοπαθητικής. Αν δεν ακολουθείς τον Παταντζάλι, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως ακολουθείς το σύστημα της γιόγκα και δουλεύεις πολλά πράγματα μέσα στην ενέργεια του σώματός σου, τότε μην πηγαίνεις ποτέ στην αλλοπαθητική, γιατί πρόκειται για αντίθετα πράγματα. Αναζήτησε τότε κάποιον γιατρό της αγιουρβέδα ή της ομοιοπαθητικής ή της νατουροπαθητικής΄ οτιδήποτε βοηθά την κάθαρση.

Αν όμως υπάρχει κάποια αρρώστια, αντιμετώπισέ την πρώτα, μην προχωρείς μαζί με την αρρώστια.

Με τις δικές μου μεθόδους είναι πολύ εύκολο να απαλλαγείς από μια αρρώστια. Η μέθοδος Ομ τού Παταντζάλι, μέθοδος με ψαλμό και διαλογισμό, είναι πολύ ήπια. Αλλά εκείνη την εποχή, ήταν αρκετά δυνατή μέθοδος, διότι οι άνθρωποι ήταν απλοί, ζούσαν μαζί με τη φύση. Η αρρώστια ήταν σπάνιο πράγμα΄ η υγεία ήταν συνηθισμένο. Τώρα ισχύει ακριβώς το αντίθετο: η υγεία είναι σπάνιο πράγμα, η αρρώστια είναι συνηθισμένο και οι άνθρωποι είναι πολύ περίπλοκοι΄ δεν ζουν κοντά στη φύση. Τότε οι ήπιες μέθοδοι του Παταντζάλι δεν θα βοηθήσουν πολύ.

Γι΄αυτό και υπάρχουν οι δυναμικές, χαοτικές μου μέθοδοι… Επειδή είσαι σχεδόν τρελός, χρειάζεσαι τρελές μεθόδους που μπορούν να φέρουν έξω όλα όσα είναι καταπιεσμένα μέσα σου και να τα πετάξουν. Αλλά η υγεία είναι αναγκαία προϋπόθεση.

Καθώς ψέλνεις το Ομ και διαλογίζεσαι πάνω σε τούτο, το χαμηλό επίπεδο της ενέργειάς σου θα γίνει υψηλό.

Πώς συμβαίνει αυτό; Γιατί βρίσκεσαι πάντα με χαμηλό επίπεδο ενέργειας, νιώθοντας πάντα εξαντλημένος, κουρασμένος; Ακόμη και το πρωί που ξυπνάς, είσαι κουρασμένος. Τι σου συμβαίνει; Κάπου μέσα στο σύστημά σου υπάρχουν διαρροές΄ χάνεις ενέργεια. Δεν έχεις επίγνωση, είσαι όμως σαν ένας κουβάς με τρύπες. Γεμίζεις κάθε μέρα τον κουβά, αλλά τον βλέπεις πάντοτε άδειο, να αδειάζει. Αυτή η διαρροή πρέπει να σταματήσει.

Πώς διαρρέει η ενέργεια από το σώμα; Πρόκειται για βαθιά προβλήματα της επιστήμης της βιοενέργειας. Το σώμα χάνει πάντα ενέργεια από τα δάχτυλα των χεριών, των ποδιών, από τα μάτια. Η ενέργεια δεν μπορεί να διαρρέει από το κεφάλι: είναι στρογγυλό. Οτιδήποτε το στρογγυλό βοηθά το σώμα να συντηρεί την ενέργεια. Γι΄αυτό και υπάρχουν οι στάσεις της γιόγκα –η σιντασάνα, η παντμασάνα: κάνουν όλο το σώμα στρογγυλό.

Ο άνθρωπος που κάθεται σε σιντασάνα ενώνει τα χέρια του, γιατί η ενέργεια του σώματος διαρρέει από τα δάχτυλα των χεριών. Όταν είναι ενωμένα τα δυο χέρια το ένα πάνω στο άλλο, η ενέργεια πηγαίνει από το ένα χέρι στο άλλο. Γίνεται κύκλος. Τα πέλματα, τα πόδια, τα βάζουν επίσης το ένα επάνω στο άλλο, έτσι ώστε να κινείται η ενέργεια μέσα στο σώμα σου και να μην διαρρέει.

Τα μάτια είναι κλειστά, επειδή τα μάτια αποδεσμεύουν το ογδόντα τοις εκατό περίπου της βιοενέργειας. Γι΄αυτό ακριβώς, αν ταξιδεύεις συνεχώς και κοιτάς έξω από το τρένο ή το αυτοκίνητο, θα νιώσεις πολύ κουρασμένος. Αν ταξιδεύεις με κλειστά τα μάτια, δεν θα νιώσεις τόσο κουρασμένος. Κοιτάζεις συνεχώς περιττά πράγματα, διαβάζεις ακόμη και τις διαφημίσεις πάνω στους τοίχους. Χρησιμοποιείς τα μάτια σου υπερβολικά και όταν είναι κουρασμένα τα μάτια, είναι κουρασμένο ολόκληρο το σώμα. Τα μάτια δίνουν την ένδειξη ότι αρκεί για τώρα.

Ο γιόγκι προσπαθεί να μείνει με κλειστά τα μάτια όσο γίνεται περισσότερο, με τα χέρια και τα πόδια σταυρωτά, έτσι ώστε η ενέργεια να κινείται από το ένα στο άλλο. Κάθεται με την σπονδυλική του στήλη ίσια. Αν είναι ίσια η σπονδυλική στήλη όσο είσαι καθιστός, θα διατηρήσεις περισσότερη ενέργεια από ό,τι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, γιατί όταν είναι ίσια η σπονδυλική στήλη, η βαρύτητα της γης δεν μπορεί να πιέσει μεγάλη ποσότητα ενέργειας να βγει από εσένα: αγγίζει μόνο ένα σημείο της σπονδυλικής στήλης. Γι΄αυτό ακριβώς, όταν κάθεσαι με γυρτή στάση, γέρνοντας, νομίζεις ότι ξεκουράζεσαι. Ο Παταντζάλι όμως λέει ότι χάνεις ενέργεια, γιατί μεγαλύτερο μέρος του σώματός σου είναι κάτω από την επίδραση της βαρύτητας.

Όταν κυλάει η ενέργεια ξανά και ξανά μέσα σου, χωρίς να πηγαίνει έξω, τότε εξαφανίζεται η νωθρότητα. Δεν θα εξαφανιστεί με τη συζήτηση΄ δεν θα εξαφανιστεί με την ανάγνωση των γραφών δεν θα εξαφανιστεί με τις φιλοσοφίες. Θα εξαφανιστεί μόνον όταν δεν υπάρχει διαρροή στην ενέργειά σου.

Προσπάθησε να την διατηρείς. Όση πιο πολλή διατηρείς, τόσο το καλύτερο. Στην Δύση όμως διδάσκουν κάτι που είναι ακριβώς το αντίθετο΄ ότι είναι καλό να αποδεσμεύεις την ενέργεια μέσω του σεξ, μέσω αυτού κι εκείνου΄ διαφορετικά θα τρελαθείς. Και όποτε υπάρχει υπερβολική ενέργεια, είναι καλύτερα να την αποδεσμεύεις μέσω του σεξ. Το σεξ είναι η απλούστερη μέθοδος για την αποδέσμευσή της.

Μπορείς όμως να την χρησιμοποιήσεις, μπορείς να την κάνεις δημιουργική. Μπορεί να σου δώσει μια αναγέννηση, μια ανάσταση. Μπορείς να γνωρίσεις εκατομμύρια στάδια ευφορίας δια μέσου της΄ μπορείς να ανέβεις όλο και πιο ψηλά δια μέσου της. Αποτελεί την σκάλα με την οποία φτάνεις ως το θεϊκό στοιχείο. Αν την αποδεσμεύεις συνεχώς καθημερινά, δεν θα έχεις ποτέ μια τόσο συγκεντρωμένη ενέργεια ώστε να μπορείς να κάνεις έστω και το πρώτο βήμα προς το θεϊκό στοιχείο. Διατήρησέ την.

Ο Παταντζάλι είναι εναντίον του σεξ και αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του Παταντζάλι και της Τάντρα. Η Τάντρα χρησιμοποιεί το σεξ ως μέθοδο΄ Ο Παταντζάλι θέλει να το προσπεράσεις.

Υπάρχουν άνθρωποι, το ενενήντα τοις εκατό σχεδόν, στους οποίους θα ταιριάσει η Τάντρα΄ και πενήντα της εκατό στους οποίους θα ταιριάσει η γιόγκα. Πρέπει να βρει κανείς τι του ταιριάζει. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι δυο, και οι άνθρωποι επιτυγχάνουν και με τις δυο. Καμιά τους δεν είναι λάθος ή σωστό΄ εξαρτάται από σένα. Η μια θα είναι σωστή για σένα και η άλλη θα είναι λάθος για σένα, να θυμάσαι όμως, για σένα. Δεν πρόκειται για μια δήλωση απόλυτη και κατηγορηματική. Κάτι μπορεί να είναι σωστό για σένα και λάθος για κάποιον άλλο.

Τα συστήματα γεννήθηκαν μαζί, η Τάντρα και η γιόγκα… δίδυμα συστήματα, ακριβώς την ίδια εποχή. Πρόκειται για συγχρονισμό. Όπως ακριβώς ο άντρας κι η γυναίκα χρειάζονται ο ένας τον άλλο, η Τάντρα και η γιόγκα χρειάζονται η μια την άλλη΄ γίνονται ένα πράγμα ολοκληρωμένο. Αν υπάρχει μόνο η γιόγκα, τότε μόνο το πενήντα τοις εκατό των ανθρώπων μπορούν να φθάσουν΄ το πενήντα τοις εκατό θα έχει δυσκολίες. Αν υπάρχει μόνο η Τάντρα, τότε μπορεί να φτάσει το πενήντα τοις εκατό΄ το άλλο πενήντα τοις εκατό θα έχει δυσκολίες. Έχει συμβεί αυτό. Οι δυσκολίες προβάλουν όποτε δεν καταλαβαίνεις ποιος είσαι.

Osho, Yoga: The Science of the Soul, Ομιλία #7