Θυμάμαι που είχα γράψει στο παρελθόν ένα άρθρο με τίτλο, Μπαμπά είσαι πολύ σημαντικός για μένα… για την κόρη σου! Πολλοί φίλοι μπαμπάδες μου έλεγαν πως δεν προλαβαίνουν να κάνουν κιχ! Σκέφτομαι λοιπόν, πόσο όμορφο αλλά και συνάμα παράξενο είναι στις μέρες μας, στις μέρες της COVID-19 μιας και όπως μας είπαν είναι θηλυκή, να είναι όλη μέρα στο σπίτι ο μπαμπάς…

Ναι σίγουρα και τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, είχαμε μπαμπάδες στο σπίτι, όχι ότι προλάβαμε να μπούμε και σε καμιά κανονική κανονικότητα ποτέ, αλλά σε σχέση με το τώρα που το έχουμε τερματίσει, όπως και να το πεις… την κάνει την διαφορά!

Μπαμπάδες δώστε χρόνο στον εαυτό σας με τις κόρες και στα αγοράκια σας! Αξία ανεκτίμητη!

Σήμερα λοιπόν, στην πλειοψηφία, μαμάδες και μπαμπάδες δουλεύουν απ’ το σπίτι! Αυτό είναι ένα ευνοϊκό σενάριο, του ότι έχουν και οι δύο δουλειά! Υπάρχουν βέβαια και αυτοί οι της πρώτης γραμμής που λέμε, εκεί σεβασμός, ευγνωμοσύνη και αγάπη! Εναλλακτικά ένας απ’ τους δυο, έχει επιλογή τηλεργασίας απ’ το σπίτι… υπάρχει όπως και να το κάνουμε άπλετος χρόνος! Υπάρχει βέβαια και ένα σενάριο που οι γονείς είναι σπίτι, άνθρωποι που δούλευαν, μήνα με το μήνα, βδομάδα, με την βδομάδα, ή και μέρα με τη μέρα… για να μην πω ώρα με την ώρα… και τώρα… πάπαλα!

Με επίδομα των 800 ή των 600 ευρώ… ή και τίποτα σε πολλές, όπως στην δική μας περίπτωση, (Όχι ότι μου φταίει κάποιος, ή έχει την ευθύνη!) χαχααχαχαχα! Εδώ γελάμε φυσικά! Δεν γράφω αυτό το άρθρο για να κλαφτώ σε κανέναν, αντιθέτως!!! Γράφω αυτό το άρθρο γιατί κάπως πρέπει να βρούμε τις άκρες μας! Και ναι όταν μιλάμε για άκρες και όχι άκρα… θα παλαντζάρουμε από το ένα άκρο στο άλλο, έως ότου ισορροπήσουμε… μέσα μας… μέσα μας σίγουρα. Κάποιοι θα το εξωτερικεύσουμε, μεταξύ μας τα ζευγάρια, ή οι φίλοι, ή οι συγκάτοικοι… ή με κάποιον αγαπημένο βρε αδερφέ… δεν μπορεί κάποιος θα υπάρχει! Κάποιοι πιθανά δεν θα πουν κουβέντα σε κανέναν, δεν θα πουν κουβέντα ούτε καν στον εαυτό τους! Κάποιοι θα το πάρουν μέσα τους!

Αναφέρομαι σε όλους εσάς, που είστε κάπως σαν εμάς και σας πνίγει η αγωνία του τι θα γίνει αύριο, που πιθανά να μετράτε τα μακαρόνια στο ντουλάπι και τα εναπομείναντα χαρτιά υγείας στο μπάνιο! Ναι ίσως να ανακαλύψατε πως τα μαλλιά με ένα καλό λούσιμο και λίγο λαδάκι στις άκρες τους, έστω και αυτό το μωρουδιακό, να γίνονται τέλεια και χωρίς μαλακτική!

Απίστευτο κι όμως πραγματικό γεγονός
Μαζί…. ακόμα και τώρα… από μακριά για τώρα… από κοντά για πάντα!

Φίλοι μου, η αγωνία, οδηγεί στο άγχος… και το άγχος είναι καταστρεπτικό, το έλεγαν και οι ιατροί και το λένε και τώρα σίγουρα, ιδιαιτέρως όταν δεν διαφαίνεται μια πραγματική αιτία, που να δικαιολογεί τα συμπτώματα ενός α-σθενούς, εεεεε εκεί γινόταν η κρίσιμη ερώτηση “έχεις άγχος?”

Έχεις! Σε νιώθω! Πιθανά και εσύ που έχεις και παιδιά, ακόμα παραπάνω! Όχι ότι δεν έχουν οι άτεκνοι, αλίμονο! Και? Τι θα λύσεις με το άγχος σου, θα πληρωθεί κάποιος λογαριασμός, η παραγγελία του σούπερ μάρκετ…? Θα γεμίσει ο άδειος τραπεζικός σου λογαριασμός? Όχι!

Ξέρω, σε καταλαβαίνω… πως θα ανταπεξέλθεις αύριο, όταν θα έχουν συσσωρευτεί οι λογαριασμοί, που ναι δεν τους κόβουν πιθανά τώρα, αλλά μετά? …ξέρω πολλούς που τους έχουν ήδη κόψει μια φορά τη ΔΕΗ και την έχουν ανοίξει κιόλας, ή έστω την πλήρωσαν με τα κόπων και βασάνων… και όπως τους ενημερώνουν, δεν υπάρχει περιθώριο για 2η φορά! Ξέρω και άλλους που είναι σε ρύθμιση και πρέπει όπως γράφει ο λογαριασμός τους, προκειμένου να μην τη χάσουν να την πληρώσουν μαζί με τον εκάστοτε έναντι λογαριασμό… Φίλη με μαγαζί κλειστό που αφορά χώρο που παίζουν παιδιά, μου είπε ότι ο ιδιοκτήτης της, δεν κάνει υπομονή για το 60% του ενοικίου της και ειρωνεύεται κιόλας, “δεν είμαστε συνέταιροι αγαπητή μου!”

Ξέρω και κάποιους μακροχρόνια άνεργους, που κάποιοι ευγενικοί και εξυπνότεροι τους κατηγορούν ως “άεργους”, μα δεν έχουν μπει στον κόπο να αναρωτηθούν ή να ανακαλύψουν ότι ανάμεσα τους μπορεί να βρίσκονται φίλοι τους κατά αλλά αξιοπρεπέστατοι, που απλά δεν τους κλάφτηκαν ποτέ και ζουν με τα λεγόμενα μαύρα κάποιον που αλλιώς δεν θα πλήρωναν! Ας μην ανοίξω άλλη μεγαλύτερη συζήτηση, απλά γιατί κάποιοι θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο!

Ήρθε όμως η εποχή, που όπως έχει στρώσει, ή όπως θα στρώσει ο καθένας μας θα κοιμηθεί! Τι εννοώ…? Εννοώ πως όλα στη ζωή ήταν είναι και θα είναι ένα ατελείωτο ενεργειακό πάρε δώσε!

Μπορεί πολλοί να μην το βλέπετε, ή να μην το είχατε καταλάβει μέχρι τώρα… ήρθε λοιπόν η στιγμή να το καταλάβουμε όλοι!

Στο ενεργειακό πάρε δώσε, ο έχων νερό το προσφέρει στον διψασμένο, ο έχων τροφή στον πεινασμένο, ο έχων έναν καλό λόγο σε αυτόν που δεν έχει κάποιον να τον ακούσει, ο έχων μια κίνηση φροντίδας σε αυτόν που είναι μόνος… και πάει λέγοντας… “ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω”

Μπορεί αυτή τη στιγμή να νοιώθεις πως όλα χάνονται… ή ακόμα και πως όλα έχουν χαθεί… όμως ίσως να είσαι από αυτούς που έκαναν το καλό και το έριχναν στο γιαλό… και ήρθε η ώρα λοιπόν που ο γιαλός τους άνθησε!

Άνθρωποι, γνωστοί και άγνωστοι… μην το βάζετε κάτω! Τώρα είναι ώρα που θα γνωριστούμε από την αρχή και θα αναγνωριστούμε!!! Όχι δεν λέω ότι δεν γνωριζόμασταν πρωτύτερα… ναι ίσως ο ευαίσθητος να γίνει πιο ευαίσθητος και αυτοί σίγουρα θα βρεθούμε αυτή τη στιγμή, αυτή την εποχή! … όμως αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ο αχάριστος θα γίνει πιο κυνικός και απάνθρωπος… ναι κάποιοι τέτοιοι άνθρωποι… δυστυχώς, θα χαθούν…!

Όχι δεν εννοώ ότι θα χαθούν, ότι θα φύγουν από τη ζωή, ή θα τιμωρηθούν, εννοώ πως θα χαθούν από τα μάτια μας! Από το ενεργειακό μας πεδίο! Γιατί όταν είσαι άνθρωπος που έχει καρδιά, που έχει αγάπη στην καρδιά του, ο δρόμος είναι ένας και είναι φωτεινός!

Ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος αγάπη και ανθρώπους, ακόμα και τώρα που μπαίνουν οι αποστάσεις ανάμεσα μας, η αγάπη τις εξουδετερώνει! Ενώ ο άλλος δρόμος, έχει σκοτάδι και μοναξιά… και αληθινό αποκλεισμό… και μόνιμο!

Όταν είσαι άνθρωπος, θέλεις να έχεις να προσφέρεις κι όταν νομίζεις ότι δεν έχεις, έχεις άυλα ανεκτίμητα, δώρα και ευλογίες να προσφέρεις και να λάβεις απ’ όπου έχεις δώσει μες στο διάβα σου, μέσα από τις στιγμές που έζησες από καρδιάς!

Θα τα καταφέρουμε! Όλοι μαζί! Άνθρωποι γνωστοί και άγνωστοι, φίλοι και αδέρφια!

Την οικογένεια την έχει επιλέξει η ψυχή σου πριν ακόμα έρθεις εδώ, για να μαθητεύσει ο ένας μέσα από τον άλλο και θα σε συνδέει αίμα… όμως να είσαι σίγουρος πως θα γνωρίσεις και άλλες ίσως ανώτερες που θα τις έχεις επιλέξει εδώ! Σε κάθε περίπτωση, η επιλογές είναι κάτι που έχουμε κάνει συνειδητά και φέρουμε ευθύνη για αυτές!

Είναι κάποιες οικογένειες που εμφανίζουν ζόρι και δυσκολία, “συναισθηματική αναπηρία” ίσως, ακόμα και εκεί μπορεί να υπάρχει αγάπη κρυμμένη, δώσε της αυτή την εποχή μια ευκαιρία, να αναδυθεί να έρθει στην επιφάνεια!

Έχοντας μεγαλώσει με την μαμά μου τη Βέτα και την μαμά της, την γιαγιά μου τη Φωφώ, έχω μάθει πολύ καλά πως πλούσιος είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να έχει ανθρώπους να αγαπά και ν’ αγαπιέται! Όλα τα άλλα είναι… δυστυχώς δεν μπορώ να το πω δημοσίως τι θα έλεγαν! Και εγώ πραγματικά είμαι μια πλούσια, εγγονή, κόρη, αδερφή, κολλητή, φίλη, σύντροφος, θεία, νονά, μαμά…

Άραααα!? Άρα, πετάξτε την μιζέρια των δύσκολων ημερών! Υπάρχει ελπίδα και φως και θα έρθει να σας βρει! Μη χάνεται την πίστη σας και την ανθρωπιά σας! Και εσείς που είστε λίγο καλύτερα αυτή την εποχή από κάποιους άλλους φίλους σας… εεεεε… κάντε μια κίνηση αγάπης! Αυτό που θα επιστρέψει θα είναι υπερμεγεθυμένο! Και θα είναι αυτό που εσείς πραγματικά χρειάζεστε, όχι αυτό το ίδιο που δώσατε! Πιστέψτε με!!!

Γι’ αυτό μη το βάζετε κάτω μπαμπάδες και μαμάδες! Χαρείτε τα παιδιά σας! Μη τα γεμίζετε με περισσότερο άγχος από όσο ήδη έχουν! Το τι θα κάνουμε την επομένη μέρα θα είναι η δουλειά που θα έχουμε όταν αυτή η μέρα έρθει… και για να έρθει πρέπει να ‘μαστε εδώ να τη ζήσουμε! Τώρα υπάρχει μόνο το τώρα! Γεμάτο από αληθινές και αγαπησιάρικες στιγμές!

Δες πόσα υπέροχα πράγματα μπορείς να κάνεις τώρα με τα παιδιά σου και τους αγαπημένους σου και άσε την επόμενη μέρα για όταν αυτή θα έρθει!

Μέχρι τότε μάζευε δύναμη, φόρτιζε το αγαπητικό σου δυναμικό γιατί θα έρθει η μέρα που θα σηκώσεις μανίκια και με κέφι και χαρά θα βγεις εκεί έξω για να φτιάξεις το καινούριο σου τώρα!

Μέχρι τότε…
Ονειρέψου όμορφα, οραματίσου την πραγματικότητα που θέλεις να δημιουργήσεις!
Δες την με τα μάτια της καρδιάς σου να ζωντανεύει για να έχεις την ανάμνηση της να την δημιουργήσεις, όταν θα έρθει όμως η ώρα!

Είναι ωραίο να είσαι προνοητικός, όμως… πολλοί που είχαν προνοήσει δεν κατάφεραν να σωθούν από όλο αυτό, γιατί καμιά φορά όσο ωραία και να τα έχεις τακτοποιήσει, ετοιμάσει, οργανώσει, έρχεται η ίδια η ζωή και σου λέει… αμ πως!!! Ναι ίσως τελικά όταν κάνουμε σχέδια ο θεός το σύμπαν να γελάνε… ίσως και εμείς οι ίδιοι καθώς, πραγματικά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, τι ακριβώς θα συμβεί την επόμενη στιγμή!

Άνθρωποι, γνωστοί και άγνωστοι, φίλοι και αδέρφια!Μείνετε θετικοί και αισιόδοξοι, χαλαροί αλλά και σε εγρήγορση! Θέληση, πίστη και αγάπη!

Γίνε μαμά, ή μπαμπάς του παιδιού σου αλλά και του εαυτού σου όταν χρειάζεται! Μη το βάζεις κάτω, γίνε το παράδειγμα αυτό που θέλεις να έχει ως πρότυπο σθένους στο παιδί σου, γίνε ο φωτεινός εαυτός σου! Γίνε ότι πραγματικά επιθυμείς! Μα μη ξεχνάς, έχεις έρθει απ’ το φως, μην μένεις στο σκοτάδι!

Σ’ αγαπάω και σε εμπιστεύομαι!
Αζίμα

Όλα αυτά που θέλουν οι κόρες από τους μπαμπάδες!
Ιδέες του τι μπορούμε να κάνουμε σπίτι! Όχι 14 μέρες όπως ήταν αρχικά αλλά…

photo by Jonathan Borba