Πως μπορείτε λοιπόν να ξεφύγετε από το μοτίβο “μόνο φίλοι”…!?

Σίγουρα μέσα από μια “φιλία”…έχεις λιγότερες πιθανότητες να προδοθείς… έχεις αναρωτηθεί γιατί!? …μήπως ήρθε η ώρα να ζήσεις στα αλήθεια!? Άλλωστε “ασφάλεια” δεν υπάρχει πουθενά!

Πως μπορείτε λοιπόν να ξεφύγετε από το μοτίβο “μόνο φίλοι”…!? 
Πως μπορείτε να προχωρήσετε πιο γρήγορα… στο “πέρα από φίλοι”… και να μετατρέψετε τον φίλο σε “αγόρι μου”… και τη φίλη σε “κορίτσι μου”…!? Γιατί νιώθουμε πιο άνετα και φαινομενικά ασφαλείς μέσα στην φιλία και φοβόμαστε να παραδεχτούμε το ξεκάθαρο ερωτικό ενδιαφέρον, αλλά το γυροφέρνουμε…. γιατί θέλουμε πρώτα να γίνουμε φίλοι και μετά βλέπουμε… !!! Γιατί νομίζουμε πως μέσα από τη φιλία δεν θα προδοθούμε, γιατί νομίζουμε πως αν γίνουμε πρώτα φίλοι δεν θα εκτεθούμε τόσο… γιατί φοβόμαστε τη δέσμευση! Πως μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή την παγίδα!? Που μας κάνει, φίλη, αδερφή, μαμά, “νοσοκόμα”… ή φίλο, μεγάλο αδερφό, μπαμπά, θεραπευτή… αλλά αφαιρεί όλη τη μαγεία του φλερτ που εξελίσσεται σε έρωτα ή σχέση!?

“Η Ζώνη της τάχαμ δήθεν Φιλίας”… η Ζώνη του Λυκόφωτος θα έλεγα! Ξέρω πολύ καλά τι σας λέω!!! Ναι και ξαφνικά θέλουμε από φίλοι… ή έστω ο ένας από τους δύο… που είναι και εξαιρετικά επώδυνο, να γίνει κολλητός…. ο άλλος ανυποψίαστος αρέσκεται στο να έχει μια ενδιαφέρουσα κολλητή ή κολλητό… και κάπως έτσι πατάμε την μπανανόφλουδα!!!! Και το κόλλημα μόλις έχει ξεκινήσει!!!
Εκεί λοιπόν που δημιουργείτε μια οικειότητα παραπάνω… λίγο η ζέστη, λίγο η θάλασσα… λίγο και το ότι δεν παίζει και τίποτα καλύτερο, λίγο και το ότι με το φίλο και τη φίλη υπάρχει κατανόηση, αλλά και ελευθερία, λίγο και ο φόβος του που να μπλέκεις τώρα σε σχέσεις με άτομα που δεν γνωρίζεις…. αρχίζει ένας φαύλος κύκλος… των κολλητών που βρίσκονται και που και που σε μια χαλαρή ερωτική φιλία… και ο ένας από τους δύο ελπίζει πως αυτό θα εξελιχθεί σε κάτι πιο ξεκάθαρο και μόνιμο…. σήμερα… αύριο, την επόμενη φορά… στην επόμενη ζωή…! Δεν λέω έχουν υπάρξει και τέτοιες σχέσεις… που εξελίχθηκαν από φιλία… αλλά μη μου πείτε πως δεν το ξέρανε και οι δύο από την πρώτη στιγμή!?

Δύσκολο δύσκολο δύσκολο!!!! Για αυτό προσοχή! Είναι επικίνδυνη και άβολη η “Η Περιοχή αυτή”! Αλλά γιατί κολλάμε τόσο σε αυτό!? Ουσιαστικά, όλες οι σχέσεις είναι κοινωνικές ανταλλαγές! Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι εμπλέκονται σε δούναι και λαβείν συμφωνίες, συνήθως χωρίς επικοινωνία, για να πάρουν αυτό που θέλουν από το άλλο άτομο και να δώσουν ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν…! Τις περισσότερες φορές χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία του τι θέλει ο καθένας! Νομίζω ότι πρόκειται για ξεπούλημα συναισθηματικό με μεγάλη έκπτωση… και χωρίς να φταίει και ο άλλος μιας κανείς δεν είπε τι ξεκάθαρα θέλει ποτέ… οπότε πως να τον κατηγορήσεις και για παρτάκια τον άλλον… εεεεε πως!? Μιας και ζούμε στην εποχή της διαπραγμάτευσης… μήπως ήρθε η ώρα να διαπραγματευτούμε και εμείς για τον εαυτό μας, και πρώτα πρώτα εμείς με τον ίδιο μας τον εαυτό, και έπειτα με τον “φίλο” μας!

1.Να ενδιαφέρεσαι λιγότερο! 
Η σχέση είναι ήδη ισορροπημένη γιατί εσύ “την κοστολογείς και πληρώνεις” περισσότερο από ότι το άλλο πρόσωπο. Κάνε ένα βήμα πίσω. Όντας “ο επαίτης” δεν έχεις τρόπο για να διαπραγματευτείς. Οι Απελπισμένοι άνθρωποι καταλήγουν με ότι άλλοι τους δώσουν, όχι με αυτό που θέλουν! Έτσι, είναι λιγότερο ενδιαφέροντες, και έτσι ίσως ο “φίλος” το βάλει γρήγορα στα πόδια! Μήπως ήρθε η ώρα να έχετε τη σχέση που θέλετε…? Ή να το προσπαθήσετε τουλάχιστον!? Εκείνοι που είναι πιο πρόθυμοι να φύγουν έχουν και τη δύναμη να καθοδηγήσουν τη σχέση… οπότε γίνεται εσείς αυτοί… που επειδή δεν παίρνετε αυτό που θέλετε πραγματικά… δίνοντας λιγότερα στο εξής… και κάνοντας μια πιο ανοιχτεί κουβέντα… να είστε και θέση να φύγετε από αυτού του τύπου “σχέση” !

2. Αραιώστε τα κολλητιλίκια! 
Αφιερώστε λίγο χρόνο μακριά από το “φίλο” σας και να κάνετε λιγότερα γι ‘αυτούς. Αν σας θέλει πραγματικά, τότε η απουσία σας, θα γίνει αισθητή. Αυτή είναι η αρχή της “σπανιότητας” – όπου οι άνθρωποι ανακαλύπτουν αμφότεροι την αξία τους. Όταν δεν είμαστε διαθέσιμοι άμεσα ή έμμεσα να καλύψουμε τις ανάγκες τους, που πιθανότατα θα αισθάνονται την απώλεια και το τι προσέφερε η σχέση μας. Αυτό θα αυξήσει την επιθυμία του να ξεκαθαρίσει το πεδίο και να επανατοποθετήσει τη σχέση σε μια νέα διάσταση, αν και εφόσον είναι αυτό δυνατό και έχει βάση να πατήσει γερά, ακόμα κι αν ονομαζόταν “φιλία”. Αν δεν το κάνει, τότε είναι απλά τα πράγματα “δεν είναι για σας” … και δεν σας εκτιμούν. Σε αυτή την περίπτωση, να βρουν μια άλλη “φίλη/φίλο”… άσε που μπορεί μέσα από αυτή την αραίωση… να εκτιμήστε οι ίδιοι την σπανιότητα σας… και να μην θέλετε άλλο!!!!

3. Δημιουργία κάποιου ανταγωνισμού! 
Βγες έξω και κάνε καινούριες γνωριμίες που να είναι ξεκάθαρα “ερωτικά παιχνιδίσματα” απόκτησε νέες “φιλίες’ με άτομα που δεν σαν είναι σεξουαλικά αδιάφορα! Διευρύνετε το κοινωνικό σας δίκτυο. Στη συνέχεια, αναφερθείτε στο “φίλο/φίλη” σας για αυτούς τους νέους φίλους που επιθυμείτε… και σας ανεβάζουν τόσο την διάθεση! Ο Ανταγωνισμός και μια μικρή δόση ζήλιας είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αναπτύξει την “σπανιότητα” σας (Τσιαλντίνι, 2009). Οι άνθρωποι εκτιμούν περισσότερο ότι νομίζουν ότι μπορεί να χάσουν. Αν είστε “απασχολημένοι” και με άλλα άτομα, μπορείτε να βρείτε το “φίλο” σας λίγο πιο πρόθυμο στα κίνητρα, στο χρόνο και στην προσοχή που σας αφιερώνει. Εάν δεν βλέπετε καμία “ζήλια” και παιχνίδισμα… αλλά ενθάρρυνση… και παρότρυνση να προχωρήσετε παρά πέρα …τότε ήρθε η ώρα να αποδεχτείτε ότι ο κολλητός σας… είναι μόνο φιλικά προσκείμενος… και πως όλα τα άλλα τα έχει φτιάξει το μυαλουδάκι και η ανασφάλεια σας! Ή έστω και λίγο το ότι αιωρείται ανάμεσα σε θηλυκό αρσενικό… αλλά μέχρι εκεί!

4. Επενδύστε πάνω τους! 
Ζητήστε από τον φίλο σας να κάνει πράγματα για εσάς! Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, που λέει ότι οι άνθρωποι σαν εσένα ικανοποιούνται περισσότερο όταν κάνουν χάρες/χατίρια στους άλλους, παρά όταν οι άλλοι κάνουν χάρες σε αυτούς! Ήρθε η ώρα να επενδύσεις και εσύ στο να ζητήσεις παιχνιδιάρικα λίγο κανάκεμα για τον εαυτό σου!  Ζητήστε τους να σας βγάλουν μια βόλτα, να μελετήσουν μαζί σας, να διορθώσετε κάτι παρέα, να σας πάρουν ένα παγωτό! …και δείτε τι αντίκτυπο έχει αυτό στη σχέση!? …την γλυκαίνει… την πάει λίγο παραπέρα το ότι νιώθει και ο άλλος χρήσιμος, ή έστω τη χαρά να σας φροντίσει!?

5. Επιβράβευση και Ανταπόδοση!
Μην ξεχάσετε να είσαστε ευγνώμονες και να επιβραβεύσετε τον φίλο σας, όταν συμπεριφέρονται όπως εσείς επιθυμείτε. Μετά είναι γλυκό να θυμάστε να τους το ανταποδίδεται πίσω και εσείς! Να φέρεστε στοργικά και με γλύκα… αφήνοντας διάχυτα ορατό ένα υπονοούμενο του πως θα ήταν μια “κανονική” ερωτική σχέση μαζί σας! Μόνο όταν κάνει ότι σας αρέσει, να τον ενθαρρύνεις να συνεχίσει αυτές τις συμπεριφορές! Επίσης, αγνοώντας τις στιγμές που συμπεριφέρονται άσχημα θα βοηθήσετε στη μείωση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών… αφήστε και κάτι να πέσει κάτω, ποδοπατήστε τον εγωισμό χωρίς να τον μπερδεύετε με την αξιοπρέπεια! Να θυμάστε πάντα να διατηρείτε ένα περιβάλλον αμοιβαίας ευγνωμοσύνης επιτρέποντας στον ερωτισμό να ρέει σε αφθονία!!!

6. Σαγηνεύστε! 
Τέλος επειδή σε λίγο θα γράψω πάλι βιβλίο…! Αφού όλα ρέουν και διέποντε από τους νόμους της φυσικής και της χημείας… Δημιουργείστε τις κατάλληλες συνθήκες! Ο Έρωτας είναι Ζωή… και η Ζωή Παιχνίδι! Παίξτε λοιπόν! Παίξτε με τους κανόνες… κι αν σκοπεύετε να “κλέψετε” λιγουλάκι κάντε το με στυλ! …στον έρωτα όλα επιτρέπονται… κι ας μην είναι πόλεμος! Ενεργοποιήστε όλες τις αισθήσεις!