Πώς εννοείς το ότι αγαπάς τον εαυτό σου;

Το να αγαπάς τον εαυτό σου, είναι να επιλέγεις να ζήσεις την ελευθερία, την ελευθερία από την αμφιβολία, την ελευθερία από το “μίσος” για τον εαυτό σου και την καταπίεση που του δημιουργείς εσύ, μέσα από τις πεποιθήσεις, τους προγραμματισμούς, τις προσδοκίες σου!

Το να αγαπάς τον εαυτό σου, σε απελευθερώνει από το να συγκρατήσεις τον εαυτό σου από αυτό που σου αξίζει!

Το να αγαπάς τον εαυτό σου, εμπεριέχει το να μεγαλώνεις και να απολαμβάνεις τη ζωή σου, ελεύθερος από ενοχές!

Η αυτο-αγάπη είναι αναγκαιότητα εάν θέλεις να ζήσεις μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή.
Η αυτο-αγάπη είναι μια επιλογή, μια δέσμευση με τον εαυτό σου ότι θα αγαπήσεις τον εαυτό σου, παρόλα τα κοινωνικά και βιολογικά εμπόδια στο δρόμο σου. Η αγάπη για τον εαυτό, δεν εξαρτάτε από ένα μέρος, ένα αντικείμενο, ή ένα άτομο, πόσο μάλλον από μια συνθήκη, που υπαγορεύει το ότι θα είσαι έτσι ή αλλιώς, τοποθετώντας, κοινωνικά πρότυπα!

μην κρύβεις τον εαυτό σου… αγάπησε τον!!!

Πως μπορείς να αγαπάς κάποιον αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου;

Το ακούμε πολύ αυτό …ότι δεν μπορείς να αγαπάς κάποιον, αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου! Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Φυσικά και μπορείς να αγαπάς κάποιον ακόμα κι αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου. Το να το αποκλείουμε είναι το αναληθές. Μπορείς να ζήσεις και να εκφράζεις την αγάπη ακόμα κι αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου… αμέ γίνεται!

Αυτό που δεν μπορείς να κάνεις, είναι να περιμένεις αυτό το άτομο που αγαπάς, να γεμίσει το κενό στη ζωή σου, το έλλειμμα σου, να κλείσει τις τρύπες που, τις πληγές που άνοιξες από την αγάπη που δεν έδωσες στον εαυτό σου. Δεν μπορείς να βρεις, ή να αναπληρώσεις αυτή την αγάπη με κανέναν ή με οτιδήποτε άλλο!

Η αυτο-αγάπη επιλέγεται να σφυρηλατείται, να δοκιμάζεται και να καταπολεμάται, την συγχέουν με τον εγωισμό, λένε ότι είναι “αμάρτημα”. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά ποτέ δεν μπορείς να τη βρεις στην αγκαλιά ενός άλλου ατόμου, την αγάπη που δεν έχεις δώσει στον εαυτό σου. Ένα άλλο άτομο, αν είσαι τυχερός να σε αγαπήσει παρότι εσύ δεν αγαπάς τον εαυτό σου, εύχομαι να σε συγκινήσει και να σε εμπνεύσει, να αναζητήσεις την αστείρευτη πηγή της αυτοαγάπης!

Τι πρέπει να κάνεις όμως άραγε, για να αγαπήσεις τον εαυτό σου;

1. Αρχικά επίλεξε να το κάνεις!

Η αυτο-αγάπη είναι μια επιλογή. Δεν σου παραδίδεται. Δεν βρίσκεται σε κάποιον άλλο ή σε κάποιο αντικείμενο… βρίσκεται αποκλειστικά σε σένα, πηγάζει από σένα! Πρέπει όμως να το αποφασίσεις εσύ!

Επιτυγχάνεις την αυτο-αγάπη αποφασίζοντας συνειδητά ότι την θέλεις. Μετά από μια ζωή που έχεις συνηθίσει να κρίνεις, να κατακρίνεις, να χτυπάς αλύπητα με την αυστηρότητα σου, λες και μισείς τον εαυτό σου, καλλιεργώντας του το ότι δεν είσαι αρκετός…  πρέπει τώρα να επιλέξεις να αφήσεις αυτήν την τοξική νοοτροπία. Επίλεξε να πεις όχι σε όλους τους εσωτερικούς  διώκτες αυτο-μίσους που σου κουνούν χρόνια το δάχτυλο! Επίλεξε να πεις στον εαυτό σου την αλήθεια, ότι δεν είσαι τέλειος και ότι αυτή είναι η ομορφιά σου, ότι αυτό είναι εντάξει!

Για να ξεκινήσει όλο αυτό, δώσε στον εαυτό σου την άδεια να αγαπήσεις τον εαυτό σου, επέτρεψε του. Αξίζεις να αγαπηθείς, ακόμα κι αν μέσα σου λες στον εαυτό σου το αντίθετο! Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να το πεις αυτό και άφησε τον εαυτό σου να αγαπήσει τον εαυτό σου!!!

δες ποια στα αλήθεια είσαι και γίνε αυτή που απολαμβάνεις να είσαι!

Αυτό είναι το πρώτο βήμα που εμπεριέχει την αποδοχή & την συνειδητή επιλογή σου!

2. Επίτευξη της αυτοαποδοχής

● Είσαι αυτή, αυτός που είσαι και δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό.
● Δεν χρειάζεται να είσαι κάτι άλλο για να έχεις αξία ή να είσαι αρκετά καλός. Αυτή αυτός που είσαι τώρα, αρκεί!
● Μπορεί να μην αρέσεις σε όλους τους ανθρώπους αλλά και αυτό είναι εντάξει! Στην αγάπη δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να συμφωνούν όλοι, σημασία έχει αυτό που σκέφτεσαι εσύ, για τον εαυτό σου αρχικά και έπειτα το τι νιώθουν για σένα, οι άνθρωποι που αγαπάς και θέλεις, να σε αγαπούνε! Δεν γίνεται να αρέσεις σε όλους!

Αποδέξου ότι είσαι ωραίος και αγαπησιάρης τύπος!

Μέσα από αυτή την δήλωση ξεκινά η αποδοχή ότι είσαι αυτός που είσαι
και εμπεριέχει την πίστη ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό!

3. Γνώρισε και αναγνώρισε ότι η Αυτο-Αγάπη είναι ένα ατελείωτο ταξίδι.

Καθώς διαβαίνεις τη ζωή, μεγαλώνεις, αλλάζεις, μαθαίνεις και γίνεσαι κάθε μέρα καινούριος, γίνεσαι ένας διαφορετικός άνθρωπος.
Είμαστε όλοι διαφορετικοί άνθρωποι από ότι ήμασταν πριν από 10 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η αυτο-αγάπη δεν διδάσκει απλώς το πώς να αγαπάς τον εαυτό σου, αλλά ότι και αυτό είναι μια αδιάκοπη διαδικασία. Αγάπης και αποδοχής!
Είναι ένα υπέροχο ταξίδι…

4. Άφησε την ιδέα της τελειότητας.

● Ποτέ δεν θα είσαι τέλειος. Κανένας άνθρωπος δεν θα είναι ποτέ τέλειος.
● Μην αφήσεις την τρωτότητα σου, να σε εμποδίσει να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Είναι εύκολο να μισείς τον εαυτό σου επειδή δεν είσαι αρκετά τέλειος. Αυτό όμως δημιουργεί μόνο “μίσος” γιατί αντί να εστιάζεσαι σε όλα όσα έχεις σε όλα όσα είσαι, εστιάζεσαι σε όλα όσα δεν είσαι.
● Η αυτο-αγάπη είναι σπόρος που ανθίζει σε μια εύφορη καρδιά γεμάτη από συναισθήματα α-φθονίας, που σημαίνει ότι πρέπει να δεις όλα όσα έχεις και να αισθανθείς ευγνωμοσύνη για αυτό. Η αυτο-αγάπη αγωνίζεται, μαραίνεται και πεθαίνει σε μια καρδιά κλειστή που έχει τις ρίζες της στην άπιαστη τελειότητα, που σου λέει πως ποτέ, δεν θα είσαι αρκετά καλός!

5. Προσδιόρισε, αναγνώρισε τη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αλήθειας και της προσωπικής γνώμης.

Η αυτο-αγάπη ξεκινά αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεσαι και βλέπεις τον εαυτό σου. Όλα ξεκινούν με την εσωτερική σου αφήγηση, την ιστορίες που λες στον εαυτό σου, για τον εαυτό σου. Πρωταγωνιστείς στο έργο της ζωής σου;

Ένα παράδειγμα των ιστοριών μας θα ήταν:

“Δεν μπορώ να το έχω μια τέτοια εργασία, γιατί οι σπουδές μου είναι λίγες, δεν είμαι άξια  να έχω μια τέτοια θέση, δεν μπορώ να αποδείξω την εμπειρία που πραγματικά έχω, είμαι ντροπαλή όταν πρέπει να εκφραστώ για μένα (κάτι σαν αδέξιος, ηλίθιος, αδύναμος κ.λπ.).”

Αυτές οι ιστορίες έρχονται σε πολλές μορφές, όπως:

“Δεν μπορώ να το έχω στη ζωή μου μια αληθινή σχέση συντροφικότητας γιατί (δεν είμαι αρκετά όμορφη, αυτός δεν θα με κοίταγε ποτέ γιατί δεν είμαι αρκετά, ψηλή, όμορφη, ξανθιά… κλπ ΄Δεν είμαι τόσο ευκατάστατη, είναι άλλης τάξεως, δεν προορίζεται για μένα, αν ήμουν γεμάτη αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, θα μπορούσα να πάρω αυτό που θέλω…).”

“Είμαι ανάξια”

Ρίξε μια καλή ματιά στην εσωτερική σου ρητορική, μπορεί να σου αποκαλύψει
το γιατί δυσκολεύτηκες να αγαπήσεις τον εαυτό σας.

μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις το εργάκι της ζωής σου?

Όταν νιώθεις αυτό το παγερό συναίσθημα κατωτερότητας, είναι επειδή, κάποια στιγμή, κάποιος ή κάτι σας έκανε να νιώσεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός. Θα μπορούσε να ήταν ένα σχόλιο, ακόμα και από ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας, ένα κριτικό άρθρο περιοδικού ή ένα τυχαίο βίντεο που παρακολούθησες και ένιωσες να περιγράφει την αναξιότητα σου!

Κάτι σε έκανε να αμφισβητήσεις την αξία σου και πήρες αυτή την άποψη, την κουβέντα κάποιου και την χρησιμοποίησες για να “μισείς” τον εαυτό σου… για να αποδείξεις πως ναι δεν είσαι αρκετός, δεν είσαι καλός, δεν είσαι έξυπνος!

Αυτό που θέλω να συνειδητοποιήσεις είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις σκέψεις, είναι απλά σκέψεις, δεν είναι γεγονότα. Είναι μόνο οι απόψεις σου για τον εαυτό σου, αλλά αντιμετωπίζεις αυτές τις απόψεις ως γεγονότα – αναμφισβήτητα γεγονότα… και το τραγικό… συστήνεσαι με αυτά!

Όταν λέμε στον εαυτό μας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι… εεε τότε δεν μπορούμε. Είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που επιβεβαιώνει στον εγκέφαλό μας, ότι οι απόψεις μας είναι γεγονότα… τόσα δυνατά ριζωμένα μέσα μας που δεν φαντάζεσαι πόσο!

Κάθε φορά που απέναντι σε κάθε όνειρο σου, σε καθετί όμορφο, θετικό, καλό, λες, δεν μπορώ αυτό ή δεν μπορώ εκείνο, ή αυτό δεν προορίζεται για μένα, σκοτώνεις δυο πράγματα… την ελπίδα και την ανάπτυξη, την εξέλιξη!

Την Ελπίδα – αποφασίζεις ότι δεν μπορείς, οπότε δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάσεις.

Την Εξέλιξη την Ανάπτυξη – κόβεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και να αποτύχεις και να μάθεις μέσα από αυτό και να επιτύχεις την επόμενη φορά… έτσι μόνο ενηλικιώνεσαι πραγματικά.

Έτσι μένεις προσκολλημένος σε μια σταθερή νοοτροπία, που δεν αφήνει περιθώρια για άλλη επιλογή παρά να υποκύψεις στην ατυχία, στην γκαντεμιά σου, ως αυτοεκτιθέμενος χαμένος. Αν θέλεις να αγαπήσεις τον εαυτό σας, αυτό πρέπει να σταματήσει, γιατί αυτά δεν είναι γεγονότα, είναι πεποιθήσεις που σου έχουν φορεθεί από άλλες γενιές, άλλους ανθρώπους, σε καμία περίπτωση από σένα.

Βρες τη θέση σου! Πάρε τη θέση σου! Στάσου στη θέση σου!
Αυτή τη μοναδική δικαιωματικά δική σου!

  Γεγονότα έναντι Απόψεων!
Ας το αναλύσουμε στα βασικά:

Το γεγονός είναι ένα πράγμα που είναι γνωστό ή αποδεικνύεται αληθινό.
Η γνώμη είναι μια άποψη ή κρίση που σχηματίζεται για κάτι, το οποίο δεν βασίζεται απαραίτητα σε γεγονότα ή γνώση.

Για παράδειγμα:
Γεγονός είναι ότι, ένα πορτοκάλι έχει φλούδα και βιταμίνη C
Άποψη είναι ότι το πορτοκάλι είναι ξινό
Γεγονός είναι ότι έχουμε λίπος στο σώμα μας
Άποψη είναι ότι το να έχεις αυτό το λίπος σε κάνει άσχημο άνθρωπο.
Γεγονός είναι ότι η ευγένεια είναι ωραίο πράγμα.
Άποψη είναι ότι η ευγένεια σε κάνει μαλθακό.

Επίσης λέμε για παράδειγμα..

μάλλον δεν θα τα καταφέρω… ας μην κάνω καν την αίτηση…. εεεεε λάθος!

“Δεν μπορώ να κάνω αίτηση για αυτή τη νέα δουλειά, γιατί δεν είμαι κατάλληλος”

Ας αποδομήσουμε, αυτή την πεποίθηση, ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα γεγονός σε αυτήν την πρόταση και αυτό είναι “ότι δεν είμαι κατάλληλος”. Αυτό είναι απλώς η άποψη σου, δεν είναι γεγονός, ο λόγος που δεν μπορείς να πάρεις αυτή τη θέση, είναι γιατί δεν είσαι στα αλήθεια κατάλληλο; ….ή γιατί θέλουν γιατρό ορθοπεδικό, σε μια ομάδα μπάσκετ και εσύ είσαι ποδίατρος… ή μήπως απλά πιστεύεις, ότι δεν θα είσαι αρκετά καλός γιατί ίσως θα ήταν καλύτερος ένας αθλίατρος, με εξειδίκευση στους τραυματισμούς απ’ το μπάσκετ; …γιατί αυτή είναι μια δική σου άποψη, δεν είναι γεγονός και άσε τους ειδικούς να αξιολογήσουν αν είσαι ο κατάλληλος για την θέση!

Δεν μπορώ σημαίνει δεν είμαι αρκετά καλός.
● Η αξία σου δεν εξαρτάται μόνο από την εμπειρία σου ή μόνο από τα προσόντα σου. Στην πραγματικότητα, μπορείς να υποβάλεις αίτηση για αυτήν τη θέση, ακόμη και αν δεν έχεις όλα τα προσόντα, όπως τα αντιλαμβάνεσαι εσύ… και άσε να δεις!
● Δίνουμε δύναμη στα γεγονότα και μπορούμε να αποφασίσουμε εάν είναι θετικά ή αρνητικά, αυτοκαταστροφικά ή ενδυναμωτικά. Είναι καιρός να αφήσεις μοτίβα επαναλαμβανόμενα που σε κάνουν άχρηστο στα μάτια σου!

Αντί να λες, “Δεν μπορώ να κάνω αίτηση για αυτήν την εργασία, δεν είμαι κατάλληλος” …πες… “Μπορώ να υποβάλω αίτηση για αυτήν την εργασία, αν και νομίζω ότι δεν είμαι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για αυτήν, μπορώ πάντα να δοκιμάσω! Θα μαθαίνω πάντα κάτι ακόμα και μέσα απ’ αυτό και ίσως ανακαλύψω προς πια κατεύθυνση θέλω να διευρύνω τις γνώσεις μου.”

6. Μάθε ότι μία απόρριψη, ή αποτυχία μπορεί να είναι φίλος σου.

● Όταν αποτυγχάνουμε, το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για να μισούμε τον εαυτό μας επειδή δεν είμαστε αρκετά καλοί. Αλλά κάνουμε λάθος!
● Η αποτυχία είναι ανάπτυξη. Αντί να εστιάζεσαι στο πώς δεν είσαι αρκετά καλός, εστιάσου στο ότι έχεις μάθει.
● Πώς μεγάλωσες; Πώς μπόρεσες να εφαρμόσεις αυτές τις γνώσεις στο μέλλον; Όσο πιο νέος σημειώσεις τις πρώτες σου “αποτυχίες”, τόσο πιο γρήγορα θα “μεγαλώσεις”!
● Μην αφήνεις την αποτυχία να είναι ο λόγος για να  μισήσεις τον εαυτό σου. Επίλεξε να αγαπάς και να χαμογελάς στον εαυτό σου όταν αποτυγχάνει, μην τον μαλώνεις. Γέλα, βάλε χιούμορ και σήκω, σκέψου πώς μπορείς να αναπτυχθείς, να εξελιχθείς από αυτό και να προχωρήσεις.
● Ναι θα αποτύχεις πολλές φορές στη ζωή σου, και εξίσου πολλές φορές θα επιτύχεις, αρκεί να το επιλέξεις και να το αποδεχτείς!

7. Μάθε πώς να μην παίρνεις τα πράγματα προσωπικά όχι πάντα ή όταν δε χρειάζεται τουλάχιστον!

● Το θέμα με τη ζωή είναι ότι δεν περιστρέφονται όλα γύρω από σένα.
● Είμαστε βομβαρδισμένοι με αρνητικότητα, και τις περισσότερες φορές, βρίσκουμε τρόπους να προσβληθούμε επίσης, ακόμη και ασυνείδητα. Αυτό είναι σαν βιολογία στην εργασία, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αφήσουμε αυτόν τον αμυντικό μηχανισμό.
● Για να σταματήσεις να παίρνεις τα πράγματα πολύ προσωπικά:

Για να σταματήσεις να παίρνεις τα πράγματα πολύ προσωπικά:

● Γνωρίζεις ότι τα σχόλια που σε βλάπτουν πιθανά να μην σε αφορούν καθόλου; Δες το από την οπτική γωνία του άλλου ατόμου. Θα γλυτώσεις το 50% του χρόνου, που θα σπαταλούσες με το διότι και το οποίο…. Αλλά δεν μιλάω ούτε καν για αυτό. Μπορεί να ανακατευθύνεις την άσκοπη επιθετικότητα, που θα έβγαζες, γιατί είναι κάτι που μπορεί να μην σε αφορά καν! Μην έχεις τη μύγα και μυγιάζεσαι! Ακόμα κι αν τυχαίνει να είσαι αυτός που του απευθύνεται το σχόλιο, σε αυτήν την περίπτωση… αναγνώρισε το!
● Μπορεί να είναι πραγματικά για σένα και να πρέπει να δείξεις στον εαυτό σου, μια κάποια ενσυναίσθηση.
● Να μην είσαι ευάλωτος, το να είσαι ευγενικός, δεν βάζει τον εαυτό σου σε θέση θύματος! Να μιλάς με τρόπο αποφασιστικό  στο άτομο που σε προσβάλλει.
● Χωρίς να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά, σταμάτα να βασανίζεις τον εαυτό σου και ως εκ τούτου, αγάπα τον περισσότερο.
● Δεν είναι κάθε αρνητικό πράγμα για σένα. Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από εσένα!

Ανέλαβε δράση! Βγες μπροστά! Έλα στην θεατρική μας ομάδα!

8. Τόνωσε την αυτοπεποίθηση σου, θα νιώσεις υπέροχα, θα αποκτήσεις αυτοσεβασμό.

● Ασχολήσου με το θέατρο! Κάνε μαθήματα υποκριτικής, έλα σε μια ομάδα θεάτρου, είναι το ίδιο υπέροχο και αναζωογονητικό για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά… φαντάσου να το είχες κάνει από παιδί!
● Έλα σε μια ομάδα διαλογισμού και αυτογνωσίας!
● Έλα να χορέψουμε, ή αν είσαι πιο ζεν τύπος έλα για γιόγκα!
● Έλα να κάνουμε ρέικι!
● Έλα να βρούμε το παιδί μέσα σου και να το μάθουμε να αγαπιέται!

Δες εδώ όλα όσα μπορούμε να σου προσφέρουμε στο χώρο μας αν είσαι κάπου κοντά μας…!

Τελικές σκέψεις
● Εάν θέλεις να μάθεις πώς να αγαπάς τον εαυτό σου, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να δεσμευτείς, να τον φροντίζεις, να τον ακούς για να μάθεις τα πάντα για αυτόν. Για τον εαυτό σου εννοώ!!!
● Όπως όλα στη ζωή, θα μεγαλώνεις και θα αλλάζεις μαθαίνοντας συνεχώς νέους τρόπους για να αγαπάς τον εαυτό σου και να εκφράζεις ποιος είσαι πραγματικά και να είσαι ευτυχισμένος!

Πάντα να θυμάσαι αξίζεις να αγαπηθείς!