Πολλές μαμάδες, γονείς γενικότερα, μας παραπονιούνται πως τα παιδιά τους δεν τρώνε φρούτα & σαλάτες!

Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές ευθύνονται οι ίδιοι οι γονείς, είτε γιατί δεν τις τρώνε οι ίδιοι… είτε γιατί βαριούνται να τις φτιάξουν, να πλύνουν, να κόψουν λαχανικά! Αυτό που χρειάζεται, γονείς, είναι να βάλετε φαντασία! Να τις εμπλουτίσετε λιγάκι, με αποξηραμένα ή και φρέσκα φρούτα, με ξηρούς καρπούς, με ωραίες “σωσούλες”, αρέσουν πολύ στα παιδιά! Αν τρώτε τυρί, μπορείτε να προσθέσετε και τυράκια ελληνικά, ελιές, όσπρια, μανιτάρια, χρώματα!!!! Τα παιδιά θα τις λατρέψουν!

Εμείς ως vegetarian & vegan κάποιοι στο σπίτι μας έχουμε κάνει διατριβή στις σαλάτες! Κάποιες μέρες της εβδομάδες, αυτές που δεν έχω προλάβει να βάλω κατσαρόλα, αποτελεί ένα super “κυρίως” και πραγματικά “πλήρες” γεύμα!!!
Ας παίξουμε λοιπόν!!! Βάλτε και τα παιδιά στην κουζίνα από μικρά!!!

Υλικά για την σαλάτα
1 πράσινη “γαλλική” σαλάτα
1 ρόκα
100 γρ σπανάκι τα μικρά “μπεμπέ” φυλλαράκια
100 γρ φρέσκο ρόδι
1 αχλάδι
2 κ.σ ηλιόσπορους
2 κ.σ σουσάμι ολικής άλεσης
2 κ.σ σταφίδες 2 κ.σ κράνμπερι
Αλάτι κατά βούληση
Φρέσκο πιπέρι

Υλικά για την σως
60 γρ. ελαιόλαδο Ελληνικό1 κ.σ μέλι Ελληνικό1/2 πορτοκάλι στυμμένο 1/2 λεμόνι στυμμένο
και λίγο κουρκουμά (δεν θα τον καταλαβαίνεις στην γεύση αλλά κάνει θαύματα στον οργανισμό μας)

Βήμα 1: Πλένουμε πάντα πολύ πολύ καλά τα σαλατικολαχανικά! 
Βήμα 2: Βάζουμε γάντια κανονικά!
Βήμα 3: Καλό θα ήταν να έχετε και ένα φουρφούρι που λέω εγώ… αυτό το λεκανάκι με το καπάκι, που στριφογυρνάει και στεγνώνει τα σαλατικά, αυτά που έχουν φύλλα οπωσδήποτε, γιατί κρατάνε πολύ νερό και έτσι μετά “νερώνουν” την σως!

Βήμα 4: Σε ένα ωραίο μεγάλο μπολ  κόβουμε τα φύλλα από τα σαλατικά με τα χέρια ή με μαχαίρι παρότι η οξείδωση έχει ξεκινήσει απ΄την στιγμή που κόπηκαν τα λαχανικά, καθώς το εσωτερικό τους έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, ανεξάρτητα αν το έχουμε κόψει με το χέρι ή με μεταλλικό μαχαίρι!Τουλάχιστον ας τα αφήσουμε σε μεγάλα κομμάτια!!! Όχι επειδή βρήκαμε μαχαίρι τσίκι-τσίκι να τα κάνουμε νιανιά!!!
Βήμα 5:  Βάζουμε από πάνω, τους ξηρούς καρπούς, τις σταφίδες, τα κράνμπερι, το σουσαμάκι, το ρόδι και τρίβουμε στον τρίφτη το αχλαδάκι αφού το έχουμε αποφλοιώσει!!!  
Βήμα 6:
  Σε ένα shaker ή σε ένα βαζάκι με καπάκι, βάζουμε τα υλικά της σως και τα χτυπάμε δυνατά, για να λιώσει το μελάκι και να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα ωραίο παχύρευστο μείγμα… εδώ μέσα μπορείτε να βάλετε και τον λίγο κουρκουμά θα δώσει ωραίο χρώμα στη σως! Αυτή είναι η σωσούλα μας που θα την ρίξουμε πάνω από την σαλάτα μας αφού βάλουμε αλατάκι και πιπεράκι, την τελευταία στιγμή, πριν σερβίρουμε!!!

Καλή μας Όρεξη!

Τα κράνμπερι αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών C, Κ και Ε, μαγγανίου και φυτικών ινών. Πιο συγκεκριμένα, μισό φλιτζάνι τσαγιού (περίπου 50 γρ.) περιέχει 6,65 mg βιταμίνης C, 2,30 γρ. φυτικών ινών, 0,18 mg μαγγανίου, 2,55 mg βιταμίνης Κ και 0,60 mg βιταμίνης Ε.
Έχει διαπιστωθεί ότι τα κράνμπερι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε προανθοκυανιδίνες, φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνη και άλλες ουσίες, οι οποίες στο σύνολό τους είναι ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση δύο και πέντε φορές ισχυρότερη από αυτές των βιταμινών C και της Ε αντίστοιχα.

Επίσηςσύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα κράνμπερι αποτελούν καλή πηγή κηκιδικoύ οξέος, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που διαθέτει αντικαρκινική δράση.

Σε έγγραφα του 17ου αιώνα αναφέρεται πως τα κράνμπερι χρησιμοποιούνταν στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως σε παθήσεις του στομάχου, σε ασθένειες του ήπατος και σε αιματολογικές διαταραχές. Μάλιστα, συστηνόταν οι ναυτικοί στα μεγάλα ταξίδια τους να έχουν μαζί τους αυτό το φρούτο, προκειμένου να προφυλάσσονται από το σκορβούτο (προκαλείται από έλλειψη βιταμίνης C).

Καταπολεµούν τις ουρολοιµώξεις
Αφοπλίζουν τον καρκίνο
Προστατεύουν την καρδιά
Προφυλάσσουν τα δόντια και τις φλεγμονές των ούλων

Με αυτά και με άλλα πολλά έδωσαν στα κράνμπερι το όνομα ο Πορφυρός Σύμμαχος!!!