Η δύναμη της προσευχής και του διαλογισμού στις μέρες μας!

Μόνο μέσω της ταπεινότητας μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο!

Είναι απολύτως φυσικό και σκόπιμο, να επιθυμούμε να υπερασπιστούμε τα υπάρχοντά μας, τις ζωές και τα αγαπημένα μας πρόσωπα καθώς και να επιθυμούμε, έως και να λαχταράμε στις μέρες μας, τις εγκάρδιες αγαπησιάρικες σχέσεις και εμπειρίες της ζωής μας. Της ζωής που είχαμε μέχρι τώρα, την ζωή που επιθυμούμε να επαναφέρουμε και την επόμενη μέρα… όμως η επόμενη μέρα που είναι τοποθετημένη για τον καθένα μας!? Κάπου στο μέλλον φαντάζομαι… κάπου στο άμεσο μέλλον θέλω να πιστεύω και αυτό ελπίζω!

Όμως την ίδια στιγμή κατακλύζομαι, κατακλυζόμαστε από χιλιάδες πληροφορίες, ειδήσεις, που αμφισβητούν, ή κλονίζουν την εμπιστοσύνη, στον άνθρωπο κυρίαρχα, έπειτα στη ζωή… και πολύ μετά στο “δημιουργό”… στο Θεό… στο σύμπαν… στη φύση! Είναι εύκολο να τα μηδενίσεις όλα! Να τα ακυρώσεις… ή να ξεκινήσεις από την αρχή!

Η ανθρώπινη φύση, δεν σταματά να αποζητά, το καλύτερο δυνατό! Είναι πραγματικά θεμιτό, οι άνθρωποι να εξακολουθούν να επιθυμούν, να θέλουν να διατηρήσουν ή και να κατακτήσουν νέους τίτλους, θέσεις, πλούτη, χρήματα, αγαθά και τα υψηλότερα επίπεδα επιτυχίας…

Τολμώ να πω, πως ακόμα και τώρα η ανθρώπινη φύση αγριεμένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, φαντασιώνεται σενάρια κυριαρχίας ή ακόμα και εκδίκησης! Ο ένας προς τον άλλο… σοκάρομαι… παρότι αντιλαμβάνομαι πως όλα είναι μέρος του παιχνιδιού!

Παρ όλη την ένταση των ημερών, οι στόχοι και οι επιθυμίες μας, μπορούν ακόμη να γίνουν αντιληπτοί από τις προθέσεις και την εστιασμένη προσπάθεια μας, όμως οι διαλογισμοί και οι προσευχές μας, τείνουν να απαιτούν μια διαφορετική εστίαση πιο συλλογική… Γιατί αν όλες οι ιδιοτροπίες και οι παραξενιές μας ισοδυναμούσαν με προσευχές, τότε θα κέρδιζε πάντα η ομάδα μας, τα ενεργειακά αποθέματα θα ήταν εξ αρχής στα χέρια των δυνατών που τα διεκδικούν χωρίς όλες αυτές τις “στρατιωτικές σφαγές”, και οι ανεμογεννήτριες θα σταμάταγαν την κίνηση τους, με μία μόνο ματιά! Δεν ξέρω τι είναι καλό και τι κακό, εξαρτάτε με το ποιοι είναι οι κακοί… ποιοι είμαστε εμείς και ποιοι οι άλλοι! Ένα είναι σίγουρο, θα γινόμασταν εύκολα παρεμβατικοί στο “σχέδιο” στη “στρατηγική” ζωής του άλλου!

η δύναμη της διαλογιστικής προσευχής… είναι σαν μια φλόγα στο σκοτάδι!

Για να θεωρηθεί μια προσευχή ένας διαλογισμός, ότι έχει πραγματικά “αγαθή πρόθεση και άρα έκβαση”, χρειάζεται ειλικρινά… ταπεινότητα!

Να αντικατοπτρίζει μια αληθινή, προσωπική ή συλλογική κατάσταση, μια κατάσταση που είναι θέμα ζωής ή θανάτου!
Να πηγάζει… να γεννιέται από αγνές, εγκάρδιες προθέσεις!
Να πηγάζει… να γεννιέται, να προέρχεται από ένα μέρος της ταπεινότητας!
Να αντικατοπτρίζει ένα μέτρο ευλάβειας!
Να μην απαιτεί, άλλα ζωντανά όντα να βλάπτονται, να τιμωρούνται ή να σκοτώνονται, ως υπαίτιοι!
Να βελτιώνουν τα αποτελέσματα της προσευχής ή του διαλογισμού μας, τις συνθήκες των ατόμων και τα αποτελέσματα τους να μην απειλούν άλλα έμβια όντα!
Να ενισχύει την υγεία, την ασφάλεια, τη νοητική ικανότητα, τη συμπεριφορά, τη συναισθηματική κατάσταση, την πνευματική ολότητα, την άνεση, τις σχέσεις ή τη γενική ευημερία των ατόμων της ομάδας, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας!
Να επιταχύνει την ψυχολογική, συναισθηματική ή πνευματική εξέλιξη των ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας!
Να εμπνέει και να προσκαλεί αισθήματα θετικότητας, ευγένειας, γενναιοδωρίας και συμπόνιας!
Να προάγει την συμπάθεια, την κατανόηση, την αποδοχή, την συγχώρεση, την αγάπη και την συμπόνια ως υπέρτατη μορφή αγάπης, από οποιονδήποτε μπορεί να “ακούσει” ή να “νιώσει” την προσευχή!
Ναι αυτή η διαλογιστική, προσευχή, όπου κι αν την απευθύνει ο καθένας μας, αμέσως αυξάνει τη δόνηση του προσώπου που προσεύχεται! …Και γίνεται μια ζεστή αγκαλιά, που μέσα την χωράει όλη την ανθρωπότητα!

Εάν η προσευχή μας δεν ενσωματώνει κάποιες ή όλες τις παραπάνω ποιότητες, τότε μπορεί να είναι περισσότερο μια ελπίδα, μια επιθυμία ή ένας στόχος, παρά μια προσευχή!

Όταν βρισκόμαστε σε μια επιθετική επιδίωξη επίτευξης μιας θέσης, δεν είναι απαραιτήτως επιβλαβές ή κακό, αλλά πιθανότατα δεν είναι προσευχή! Έχει πολύ ένταση! Και ότι έχει ένταση, μας βάζει σε μάχη, σε απώλεια ενέργειας δηλαδή! Εμείς όμως θέλουμε όλη την ενέργεια μας παρούσα!

Η αυθεντική, αληθινή προσευχή, έρχεται απευθείας, από καρδιάς, δεν περιλαμβάνει γενικά το “εγώ”! Τι εννοώ… για παράδειγμα, η προσευχή για ένα οικονομικό θέμα, είναι πιθανότατα εγωιστική, η προσευχή όμως για ένα οικονομικά απροσδόκητο συμβάν, που επηρεάζει την επιβίωση μας, φέρνει άλλη δόνηση! Η προσευχή, να λάβει κάποιος χρήματα για να πληρώσει για τη χειρουργική επέμβαση της μητέρας του, ή τις σπουδές του παιδιού του, σίγουρα έχει αγαπησιάρικα, μετρήσιμη έκκληση στο δονητικό δίκτυο απαντήσεων του Σύμπαντος! Και σίγουρα πιστεύω σθεναρά πως ότι έχει σαν αποτέλεσμα “το ανώτερο καλό”, πάντα φέρει άλλη δόνηση, γι’ αυτό και είναι μια φράση, που χρησιμοποιώ, νιώθω και εννοώ πάντα, από τα βάθη της ύπαρξης μου! Με όλα όσα μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η τοποθέτηση!

Πώς δημιουργούμε και βελτιώνουμε τις πραγματικότητές μας….  συνέχισε το άρθρο …

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *