Λοιπόν φίλοι μου, την έφτιαξε προχθές, αλλά επειδή έκανα κάτι αλλαγές στο δωμάτιο μου δεν πρόλαβα να σας ανεβάσω την δημιουργική μου συνταγή! Σίγουρα μπορείτε να κάνετε πολλές άπειρες παραλλαγές… αυτή είναι η δική μου, για να σας εμπνεύσω!

Υλικά για vegetarian σπανακοτυρόπιτα ή & vegan σπανακόπιτα

Υλικά Ζύμης
1.000γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις… το μπλε
1 κουτάκι σόδα αναψυκτικό από το ψυγείο!
80γρ. Ελαιόλαδο
1 ½ κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Υλικά Γέμισης
500γρ. σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
250γρ. Φετούλα κατσικίσια Χαλκιδικής
250γρ. Γραβιέρα Κρήτης
100γρ. Ξερή μυτζήθρα
1 ολόκληρο αυγό
½ κ.γλ. Πιπεράκι
Λίγο δυόσμο φρέσκο ή ξερό

Υλικά για πασπάλισμα από πάνω πριν το ψήσιμο
Σουσαμάκι άσπρο και μαύρο
Παπαρουνόσπορο

Βήμα 1ο
Όλα τα υλικά της ζύμης σε μεγάλο μπολ! Αφρίζει η σοδούλααααα! Ζυμώνω, ζυμώνω, ζυμώνωωωωωωω!!!! Αφήνω να ξεκουραστεί η ζύμη μου, για λίγο μέσα στο ψυγείο!

Βήμα 2ο
Παίρνω ένα μεγάλο τύπου wok τηγάνι και βάζω το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το πράσο και την κόκκινη Φλωρίνης πιπεριά, όλα ψιλοκομμένα! Και τα αχνίζω με λίγο νεράκι μέχρι να μαλακώσουν! Προσθέτω και το σπανάκι μου! Τα φέρνω βολτίτσες στο τηγάνι μου, τους μιλάω! Τους δίνω αγάπη! Μόλις βγουν τα νερά από το σπανάκι, περιμένω να εξατμιστούν όλα τα υγρά! Λίγο πριν κολλήσουν στο τηγάνι… χαχαχαχαχα τα προλαβαίνω και ρίχνω λίγο λαδάκι Χανιώτικο από το σόι μου! Τα βολτάρω λίγο να γυαλίσουν!!! Σβήνω το μάτι και μεταφέρω το τηγάνι. Τα αφήνω να ξεκουραστούν και να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος! Αααααααα παραλίγο να ξεχάσω! Αλατοπιπερώνω, προσθέτω και τον άνηθο και τον δυόσμο!

Πανδαισία χρωμάτων, κρεμμυδάκια φρέσκα & ξερά, πράσο, σπανάκι, άνηθο, δυόσμο… και όμορφη κοκκινούλα απ’ την Φλώρινα πιπερούλα, μες στην wokα τηγανούλα!!!

Βήμα 3ο
Ετοιμάζω σε 2ο μπολ την γέμιση, με τα υλικά, από την φετούλα και κάτω! Πώς?! Ανακατεύω όλα τα υλικά! Εύκολα και απλά

Βήμα 4ο
Παίρνω την ζύμη μου και ανοίγω με τον πλάστη φύλλο πάχους περίπου μισό εκατοστό, ανοίγω τέσσερα φύλλα! Τα στρώνω σταυρωτά στο ταψί, ένα οριζόντια και ένα κάθετα! Εεεεε παιδιά ίσια να στρώνετε και όμορφα όχι τσαπατσουλιές! Και λαδώνω βέβαια! Όχι υπερβολές με το λάδι… δεν θα είναι ωραία μετά!!!

Βήμα 4ο
Παίρνω την γέμιση την πρασινοκόκκινη και την στρώνω όμορφα πάνω από τα δύο φύλλα… ρίχνω από πάνω και τα τυράκια μου όμορφα και απλωτά να έχει τυράκι παντού! Αυτό το βήμα των τυριών το παρακάμπτω αν επιλέγω vegan! Στρώνα καλά και στις γωνίες!

μια υπέροχη πρασινοκόκκινη βάση του μπαχτσέ και από πάνω φετούλα, ξερή μυτζήθρα και φλοίδες γραβιέρας!

Βήμα 4ο
Παίρνω και σκεπάζω απαλά με το ένα φύλλο, λαδώνω και συνεχίζω με το 2ο φύλλο, λαδώνω καλά στα τοιχώματα γύρω γύρω και στις γωνίες και γυρνάω τα φύλλα! Λαδώνω, χαράζω για να ψηθεί υπέροχα και από μέσα… και επειδή πάλι δεν έχω σουσάμι… που θα ήθελα, βάζω μόνο παπαρουνόσπορο!

έτοιμη να μπει στην ζεστή αγκαλιά του φούρνου μας… έχω προθερμάνει στους 210 C, αλλά μόλις την φουρνίσω….θα την βάλω στους 190 C για 47 λεπτά και θα την δω!!!

Βήμα 5ο
Έχω προθερμάνει στους 210 C αλλά μόλις την φουρνίσω….θα την βάλω στους 190 για 47 λεπτά και θα την δω!!! Αν έχετε ένδειξη “αέρα” μπορείτε στους 180 C… αλλά εμάς κάτι γίνεται με τον αέρα… οπότε το βάζω στο “πάνω κάτω” στους 190 C

Υπέροχη… δυστυχώς δεν κρατηθήκαμε και δεν πρόλαβα να την φωτογραφίσω και μέσα! …την επόμενη φορά!

Βήμα 5ο
Απολαύστε άφοΗ πίτα της Ελισάβετ Πανδαισία χρωμάτων, κρεμμυδάκια φρέσκα & ξερά, πράσο, σπανάκι, άνηθο, δυόσμο… και όμορφη κοκκινούλα απ’ την Φλώρινα πιπερούλα, μες στην wokα τηγανούλα!!!Η πίτα της Ελισάβετ Πανδαισία χρωμάτων, κρεμμυδάκια φρέσκα & ξερά, πράσο, σπανάκι, άνηθο, δυόσμο… και όμορφη κοκκινούλα απ’ την Φλώρινα πιπερούλα, μες στην wokα τηγανούλα!!!βα !!!

Με πολύ αγάπη Ελισάβετ

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *