ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑ: ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Μόνο η ευσπλαχνία θεραπεύει, γιατί ό,τι είναι άρρωστο μέσα στον άνθρωπο οφείλεται στην έλλειψη αγάπης. Ό,τι είναι λάθος στον άνθρωπο συνδέεται κάπου με την αγάπη. Δεν έχει μπορέσει να αγαπήσει ή δεν έχει μπορέσει να λάβει αγάπη. Δεν έχει μπορέσει να μοιραστεί με άλλους την ύπαρξή του. Αυτή είναι η δυστυχία. Αυτό δημιουργεί τα κάθε είδους συμπλέγματα μέσα του.

Οι εσωτερικές εκείνες πληγές μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια με πολλούς τρόπους: μπορούν να μετατραπούν σε σωματική αρρώστια, μπορούν να μετατραπούν σε διανοητική αρρώστια΄ πάντως βαθιά μέσα του ο άνθρωπος υποφέρει από την έλλειψη αγάπης. Όπως ακριβώς είναι αναγκαία η τροφή για το σώμα, η αγάπη είναι αναγκαία για την ψυχή. Το σώμα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τροφή και η ψυχή δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αγάπη. Για την ακρίβεια, χωρίς αγάπη δεν γεννιέται ποτέ η ψυχή΄ δεν υπάρχει θέμα επιβίωσής της.

Γι΄αυτό και λέω ότι η ευσπλαχνία είναι θεραπευτική. Τι είναι η ευσπλαχνία; Η ευσπλαχνία είναι η αγνότερη μορφή αγάπης. Το σεξ είναι η κατώτερη μορφή αγάπης, η ευσπλαχνία είναι η ανώτερη μορφή αγάπης. Με το σεξ η επαφή είναι κατά βάση σωματική΄ με την ευσπλαχνία η επαφή είναι κατά βάση πνευματική. Με την αγάπη, η ευσπλαχνία και το σεξ αναμειγνύονται μαζί, το σωματικό και το πνευματικό αναμειγνύονται μαζί. Η αγάπη βρίσκεται στο ενδιάμεσο μεταξύ σεξ και ευσπλαχνίας.

Μπορείς επίσης να ονομάσεις προσευχή την ευσπλαχνία. Μπορείς επίσης να ονομάσεις διαλογισμό την ευσπλαχνία. Η ανώτερη μορφή ενέργειας είναι η ευσπλαχνία. Η λέξη compassion (ευσπλαχνία) είναι πολύ όμορφη: το μισό της είναι το passion (πάθος)΄ κατά κάποιο τρόπο, έχει εκλεπτυνθεί τόσο πολύ το πάθος που δεν μοιάζει πλέον με πάθος. Έχει γίνει ευσπλαχνία.

Με την ευσπλαχνία, απλώς δίνεις. Με την αγάπη, είσαι ευγνώμων γιατί ο άλλος σου έχει δώσει κάτι. Με την ευσπλαχνία, είσαι ευγνώμων γιατί ο άλλος δεν σε έχει απορρίψει. Ήρθες φέρνοντας ενέργεια να του τη δώσεις, ήρθες με πολλά λουλούδια να τα μοιραστείς, και ο άλλος σου το επέτρεψε, ο άλλος ήταν δεκτικός. Είσαι ευγνώμων γιατί ο άλλος ήταν δεκτικός.

Η ευσπλαχνία είναι η ανώτερη μορφή της αγάπης.

Η μεγαλύτερη αγωνία στη ζωή υπάρχει όταν δεν μπορείς να εκφραστείς, όταν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις, όταν δεν μπορείς να μοιραστείς με τους άλλους. Ο πιο φτωχός άνθρωπος είναι εκείνος που δεν έχει τίποτε να το μοιραστεί ή που έχει κάτι να το μοιραστεί, αλλά έχει χάσει αυτή την ικανότητα, την τέχνη πώς να μοιράζεται΄ τότε είναι φτωχός αυτός ο άνθρωπος.

Ο σεξουαλικός άνθρωπος είναι πολύ φτωχός. Ο άνθρωπος που έχει αγάπη είναι συγκριτικά πλουσιότερος. Ο άνθρωπος που έχει ευσπλαχνία είναι ο πιο πλούσιος΄ βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου. Δεν έχει κανένα περιορισμό, κανένα όριο. Δίνει απλώς και συνεχίζει το δρόμο του. Δεν περιμένει καν να του πεις ευχαριστώ. Με τεράστια αγάπη μοιράζεται την ενέργειά του.

Αυτό ακριβώς το ονομάζω θεραπευτικό.

Αν δεν σου έχει συμβεί η ευσπλαχνία, μην νομίζεις ότι έχεις ζήσει σωστά ή ότι έχεις ζήσει καν.
Η ευσπλαχνία αποτελεί το άνθισμα. Και όταν συμβεί σε έναν άνθρωπο η ευσπλαχνία, θεραπεύονται εκατομμύρια ανθρώπων. Όποιος έρχεται γύρω του θεραπεύεται. Η ευσπλαχνία είναι θεραπευτική.

Osho, A Sudden Clash of Thunder, Ομιλία #8