Τα αγαπημένα της Ελισάβετ, τα αγαπημένα του Δημήτρη, τα αγαπημένα μας! Ελάχιστα “αμαρτωλά” γιατί θέλουν το τηγάνι τους, δεν είναι τόσο ωραία στο φούρνο σε λαδόκολλα!

Είσαι σε νηστεία, είσαι vegan, θέλεις έναν ωραίο τρόπο να φάνε τα παιδάκια σου ρεβίθια!? Είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος! Έχω δοκιμάσει όλες τις συνταγές, με απλά μουλιασμένα και ωμά, με βρασμένα… στο φούρνο στο τηγάνι, αυτή η συνταγή είναι η καλύτερη όλων!!!

Βήμα 1ο
Λοιπόν, καλό ξέπλυμα στα ρεβιθάκια, μούλιασμα σε αλατισμένο νερό όχι σόδα παρακαλώ, τουλάχιστον 24 ώρες! Ως παρθένος που είμαι… τους αλλάζω και κανά δυο νερά, τους μιλάω…

Βήμα 2ο
Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν!

Βήμα 3ο
Έπειτα μαζί με όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, τα πολτοποιούμε στο μούλτι με τα δυο μαχαίρια! Ανοίγουμε και ξεκολλάμε από τα τοιχώματα και ξανά αλέθουμε! Ναι γίνονται σαν μια πράσινη λασπούλα κάπως! Προσοχή ψάξτε για τυχών ρεβίθια που δεν πολτοποιήθηκαν! Τι τι να τα κάνεις αγάπη μου, πόσα είναι 2-3… πέτατα!!! Αν είναι πολλά ξανά στο μούλτι! Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ για να τα ζυμώσουμε αφού προσθέσουμε το αλευράκι που λέγαμε!

Πλάθω τα ραλαφελάκια με τα δυο χεράκια!

Βήμα 4ο
Πλάθουμε μπαλάκια και τα βάζουμε γύρω στη μια ώρα στο ψυγείο να σφίξουν! Εκεί είναι το μυστικό για το καλό τηγάνισμα! όχι σόδα παρακαλώ!

Θέλει περισσότερο μαϊντανό δεν είχα… το είπαμε εεεε!!!!

Βήμα 5ο
Όπως λέει ο Δημήτρης θέλει βαθύ τηγάνι σαν wok 3 δάχτυλα ελαιόλαδο ή μίξη με ηλιέλαιο λέω εγώ, παρότι οι κλασικοί είναι σε σησαμέλαιο! Δυο τρία λεπτάκια ίσα που να ροδίσουν από κάθε πλευρά! Εεεεε θέλει και λίγο μαγειρική αντίληψη!

Χρυσαφένιο το τηγάνισμα του Δημητρό!!!

Εναλλακτικά σε λαδωμένο χαρτί ψησίματος στο φούρνο στους 200 C στον αέρα για 15 λεπτάκια και επιπλέον 10 λεπτά αφού τα γυρίσετε τουμπίτσα πάντα για να ροδίσουν!!!

Λαχταριστά και υπέροχα!

Μ’ αρέσει να φτιάχνω μια κόκκινη ζεστή σάλτσα ντομάτα, μια ταχινοσός και μια γιαουρτιού επιπλέον για όσους είναι οκ με τα γαλακτοκομικά!

Φαλάφελ

  • Μερίδες:  30 περίπου μεγάλα φαλάφελ
  • Χρόνος προετοιμασίας από πριν: 24 ώρες μούλιασμα στα βιολογικά υπέροχα μου ρεβίθια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά άλεσμα ζύμωμα
  • Χρόνος τηγανίσματος: 20 λεπτά (ο Δημήτρης, αν θα τηγάνιζα εγώ… καταστροφή)
  • Χρόνος αναμονής: 1 ώρα για να σφίξουν στο ψυγείο

Υλικά για τα φαλάφελ

  • 500 γρ. ρεβίθια (βιολογικά πήρα και πάντα ελληνικά)
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 ματσάκια μαϊντανό (δυστυχώς σήμερα είχα λιγότερο)
  • 1 μάτσο κόλιανδρο (δεν είχα σήμερα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (…ή και παραπάνω αν θέλετε)
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 – 5 κ.σ. αλεύρι

Υλικά για σάλτσα ντομάτας 

  • 500 γρ. ντομάτες ώριμες καλοκαιρινές ή ολόκληρα ντοματάκια ή ψιλοκομμένα κύκνος
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης έχω πάντα στο ψυγείο
  • 1 κ.σ δυόσμο ξερό ή φρέσκο κατά προτίμηση
  • 1 κ.σ βασιλικό ξερό ή φρέσκο κατά προτίμηση
  • 1 σκελίδες σκόρδο (…ή και παραπάνω αν θέλετε)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πρώτα αχνίζω το κρεμμυδάκι με το σκορδάκι και την πιπεριά Φλωρίνης, και μετά ρίχνω το ελαιόλαδο έως ότου να γυαλίσει! Προσθέτω την ντομάτα, τα αρωματικά, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω στο δυνατό! Μετά στο 3 αφήνω την ντοματούλα να δέσει! Αν είναι φρέσκια ένα τσικ ζαχαρίστα!

Υλικά για ταχινοσαλτσούλα

  • 200 γρ. ταχίνι μακεδονικό αγαπημένο (μπορείς και το ολικής)
  • 170γρ. νεράκι βρύσης
  • 1 χυμό από ένα λεμόνι και το ξύσμα αν είναι από κήπο
  • 1 κ.σ καπνιστή πάπρικα
  • 1 σκελίδες σκόρδο (…ή και παραπάνω αν θέλετε)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για γιαουρτοσός

  • 200 γρ. κατσικίσιο γιαουρτάκι (ή ότι θέλετε)
  • 1 χυμό από ένα λεμόνι και το ξύσμα αν είναι από κήπο
  • 2 κ.σ μουστάρδα ΕΚΜΑ
  • 1 κ.σ μέλι Κρητικό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Άντε ακόμα να μουλιάσεις ρεβίθια!!? Φτιάξε τα και θα με θυμηθείς!!!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *