Τα θετικά “απομεινάρια” του διαλογισμού σύμφωνα με επίσημη μελέτη του Harvard, μέσα από μία επιστημονική τοποθέτηση μετά από μελέτη για την συμβολή του Διαλογισμού στην υγεία του Εγκεφάλου μας!

Στην Απεικόνιση αποδεικνύετε πως οι διάφορες μορφές διαλογισμού μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική δομή!

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η συμμετοχή σε ένα διαλογιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων μπορεί να έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στον τρόπο που γίνονται οι λειτουργίες του εγκεφάλου, ακόμη και όταν κάποιος δεν είναι ενεργός στο διαλογισμό. Στην έκθεσή τους στο τεύχος Νοεμβρίου της Frontiers in Human Neuroscience, ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το (MGH) Μασαχουσέτης, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (BU), και διάφορα άλλα ερευνητικά κέντρα ανακάλυψαν επίσης διαφορές όσον αφορά στα αποτελέσματα αυτά, με βάση τον τύπο του διαλογισμού που ασκείται.

“Οι δύο διαφορετικοί τύποι διαλογιστικής κατάρτισης (νοητικού ελέγχου και αγάπης, συμπόνιας) στις οποίες υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη μας ολοκληρώθηκε και απέδωσε κάποιες διαφοροποιήσεις στην ανταπόκριση της αμυγδαλής – ένα τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι είναι σημαντικό για το συναίσθημα – απεικονίζει το συναισθηματικό περιεχόμενο”, λέει ο Gaelle Desbordes, ερευνητής Athinoula A. Martinos Center για την Biomedical απεικόνιση στο MGH και στο BU Center for Computational Neuroscience and Neural Technology, συντάκτης της έκθεσης. “Αυτή είναι η πρώτη φορά που η εκπαίδευση στο διαλογισμό έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την συναισθηματική επεξεργασία στον εγκέφαλο ακόμα και μετά το πέρας του, έξω από μια κατάσταση διαλογισμού.”

Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν υποστηρίξει την υπόθεση ότι η εκπαίδευση στο διαλογισμό βελτιώνει τη συναισθηματική αντίληψη και συμβάλλει στη ρύθμιση και διατήρηση της!

Αν και στις μελέτες νευροαπεικόνισης έχει διαπιστωθεί ότι η εκπαίδευση του διαλογισμού φάνηκε να μειώνετε η ενεργοποίηση της αμυγδαλής (μία δομής στη βάση του εγκεφάλου που είναι επίσης γνωστή ότι έχει ένα ρόλο στη μνήμη επεξεργασίας της συναισθηματικής συγκίνηση), οι μεταβολές αυτές παρατηρήθηκαν μόνο ενώ οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν διαλογίζεται. Η παρούσα μελέτη σχεδιάστηκε για να ελεγχθεί η υπόθεση ότι η εκπαίδευση στο διαλογισμό θα μπορούσε επίσης να προάγει μια γενικευμένη μείωση σε απάντηση της αμυγδαλής σε συναισθηματικά ερεθίσματα, μετρήσιμα με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI).

Οι συμμετέχοντες είχαν εγγραφεί σε μια ευρύτερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των δύο μορφών διαλογισμού: νοητικής επίγνωσης του διαλογισμού και συμπόνιας διαλογισμού. Βασισμένο στο πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, υγιείς ενήλικες που δεν διαθέτουν εμπειρία διαλογισμού συμμετείχαν σε μαθήματα οκτώ εβδομάδες είτε νοητικής επίγνωσης διαλογισμού – η οποία εστιάζεται στην ανάπτυξη προσοχή και ευαισθητοποίηση της αναπνοής, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και – σε συμπόνιας διαλογισμό, μια λιγότερο μελετημένη μορφή που περιλαμβάνει μεθόδους που αποσκοπούν στην ανάπτυξη στοργικότητας, καλοσύνης και συμπόνιας για τον εαυτό του και για τους άλλους. Μια ομάδα αναφοράς συμμετείχε σε ένα μάθημα εκπαίδευσης για την υγεία οκτώ εβδομάδες…!

Ανάμεσα σε τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη και τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, 12 συμμετέχοντες από κάθε ομάδα ταξίδεψαν στη Βοστώνη για fMRI απεικόνιση του εγκεφάλου στο Martinos Center’s state-of-the-art imaging facilities (εγκαταστάσεις απεικόνισης)

Τα εγκεφαλογραφήματα πραγματοποιήθηκαν καθώς οι εθελοντές είδαν μια σειρά από 216 διαφορετικές εικόνες – 108 ανά συνεδρία – από ανθρώπους σε καταστάσεις είτε με θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο συναισθηματικό περιεχόμενο. Ο διαλογισμός δεν αναφέρθηκε στις προ απεικόνισης οδηγίες προς τους συμμετέχοντες, και οι ερευνητές επιβεβαίωσαν αργότερα ότι οι εθελοντές δεν διαλογίζονταν κατά την σάρωση. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης την αξιολόγηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους πριν και μετά από τα προγράμματα κατάρτισης.

Στο γρουπ που εστιαζόταν νοητικά, οι σαρώσεις μετά την διαλογιστική εκπαίδευση/κατάρτιση του εγκεφάλου έδειξαν μείωση στην ενεργοποίηση της δεξιά αμυγδαλής καθώς ανταποκρίνονταν σε όλες τις εικόνες, υποστηρίζοντας την υπόθεση ότι ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική σταθερότητα και την αντίδραση στο στρες. Στην ομάδα διαλογισμού συμπόνια, η δραστηριότητα της δεξιάς αμυγδαλής μειώθηκε επίσης σε απάντηση προς τις θετικό ή ουδέτερες εικόνες. Αλλά ανέφεραν κάποιοι που ήταν συχνά εκτός της πρακτική του διαλογισμού συμπόνιας, η δραστηριότητα της δεξιάς αμυγδαλής έτειναν να αυξάνεται ανταποκρινόμενη σε αρνητικές εικόνες, οι οποίες απεικονίζονται κάποια μορφή του ανθρώπινου πόνου. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές στην ομάδα ελέγχου ή στην αριστερή αμυγδαλή τυχόν όσων πήραν μέρος στη μελέτη.

“Πιστεύουμε ότι αυτές οι δύο μορφές του διαλογισμού καλλιεργούν διαφορετικές πτυχές του μυαλού,” όπως εξηγεί ο Desbordes. “Από το διαλογισμό της συμπόνιας που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τα παρηγορητικά συναισθήματα, είναι λογικό ότι θα μπορούσε να αυξήσει την ανταπόκριση της αμυγδαλής καθώς βλέπει ανθρώπους να υποφέρουν. Η Αυξημένη ενεργοποίηση της αμυγδαλής έχει επίσης συσχετιστεί με τη μείωση της κατάθλιψης στην ομάδα του διαλογισμού συμπόνιας, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουν περισσότερη συμπόνια προς τους άλλους αλλά μπορούν επίσης να επωφεληθούν για τον εαυτό τους καθώς διαχειρίζονται καλύτερα τον πόνο και την θλίψη, τόσο τη δική τους όσο και της περιρρέουσας. Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με την υπόθεση ότι ο διαλογισμός ιδιαίτερα οι διαλογισμοί συμπόνιας μπορούν να οδηγήσουν σε διαρκή, ευεργετικές αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά στον τομέα της συναισθηματικής επεξεργασίας και αντίληψης διαχείρισης”.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Κέντρο για τη συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική, συμπεριλαμβανομένης και της επιχορήγησης της American Recovery and Reinvestment Act στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Όλες τις εποχές “παίζουμε” Διαλογιστικά Παιχνίδια κάνουμε Meditation στο Azima Cultural Art Space Ενεργοποιούμε Σώμα και Ψυχή “Ανοιγόμαστε στη Χαρά Απελευθερώνουμε την Κατάθλιψη”…!!! Με τους διαλογισμούς αυξάνουμε το αγαπητικό δυναμικό, την συμπόνια, και την φαιά ουσία! Νιώστε και δείτε πώς ο διαλογισμός μπορεί να αναδιαμορφώσει το μυαλό μας!

Ραντεβού Συνεδρίες θεραπείες στο Azima Cultural Art Space επικοινωνήστε στο 2130264144 & 6945780968