Στο Azima Cultural Art Space οι εικαστικές τέχνες είναι για εμάς και τα παιδιά μας, ένα αληθινό μέσο ανάπτυξης, έκφρασης, εξέλιξης! Ωστόσο, οι εικαστικές τέχνες μπορούν να συμβάλλουν στη μάθηση και να βοηθήσουν στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και δημιουργικής προσωπικότητας! Καλλιεργούν την αναγνώριση των συναισθημάτων, την έκφραση τους φυσικά, αλλά και την ενσυναίσθηση, που ίσως αποτελέσει και το φάρμακο στην δύσκολη, ή έστω παράξενη και μοναχική εποχή, η οποία απαιτεί από το κατεξοχήν αυθόρμητο και κινητικό κομμάτι της κοινωνίας μας, (τα παιδιά και τους εφήβους) κοινωνική αποστασιοποίηση και έλλειψη επαφής!

Φέτος λοιπόν, με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, με τόσο αυστηρά πρωτόκολλα που πρέπει να επιβληθούν, με μάσκες, περιορισμούς και με ένα μόνιμο γκρίζο σύννεφο πάνω από τα κεφάλια όλων μας, αυτό μιας επερχόμενης έστω και τοπικής καραντίνας… Είπαμε να κινηθούμε γρήγορα, σε μικρές ομαδούλες παιδιών και να αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η καθημερινότητα χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές!

Τα μαθήματα εικαστικών μας, αποτελούν μεν, μέρος, κομμάτι της προετοιμασίας μας στα παιδιά που επιθυμούν να φοιτήσουν στα καλλιτεχνικά γυμνάσια, με κατεύθυνση τα εικαστικά,αλλά και ζητούμενο, μαζί με όλα όσα επιλέγουμε να γνωρίσουν τα παιδιά στο χώρο μας, (το θέατρο, τον αυτοσχεδιασμό, την κιναισθησία, το τραγούδι, την ευρεία μουσική αντίληψη, την δημιουργική γραφή κ.α) για να ανακαλύψουν την δημιουργικότητα τους και να εκφράσουν την αλήθεια τους! Ζητούμενο μας η χαρά, το γέλιο, η γνωριμία και η αγάπη για την τέχνη!

Έτσι την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, αδράξαμε την ευκαιρία, να επισκεφθούμε, με τις μικρές μαθήτριες του τμήματος προετοιμασίας για τα καλλιτεχνικά σχολεία/γυμνάσια, την Γκαλερί Bernier/Eliades, ένα χώρο τέχνης στο Θησείο που από το 1977 και μετά, διαδραμάτισε καίριο ρόλο, στο να εκπαιδεύσει το μάτι μας στην τέχνη! Σε μια Αθήνα που ήδη ζούσε μεγάλες πολιτικοπολιτιστικές αλλαγές, η γκαλερί προσέφερε εκθέσεις Κριστιάν Μπολτάνσκι, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Τζοβάνι Ανσέλμο, Τζεν Ζεν, προσφέροντας στην Αθήνα, όχι απλά μια κοσμοπολίτικη νότα αλλά την καλλιτεχνική συμπόρευση με το εξωτερικό.


Με τα παιδιά του Azima Cultural Art Space
Επισκεφθήκαμε την Galley Bernier/Eliades και απολαύσαμε τα έργα
του Διονύση Καβαλλιεράτου “Chorus/Χορός”

“Πισινέλο / Pischinelo ” 2020 Mixed media 50 x 85 x 55cm

Μας υποδέχτηκαν προσφέροντας μας υπέροχες στιγμές ξενάγησης, στα έργα… στα σχέδια και στα γλυπτά του Διονύση Καβαλλιεράτου υπό τον τίτλο “Chorus/Χορός”.

Στο ανανεωμένο πρότζεκτ, που προλάβαμε να δούμε την τελευταία μέρα της έκθεσης, εκτός από τα σχέδια, συμπεριλαμβάνονταν και γλυπτά  του καλλιτέχνη από την έκθεση “Αποπροσανατολισμένος Χορός / Παραπλανημένος Πλανήτης” στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, που είχε οργανώσει ο ΝΕΟΝ και το Φεστιβάλ Αθηνών.

Με τα παιδιά του Azima Cultural Art Space
Επισκεφθήκαμε την Galley Bernier/Eliades και απολαύσαμε τα έργα
του Διονύση Καβαλλιεράτου “Chorus/Χορός”
“Vagabonds of Western World”, 2019/ κεραμικό, εποξική ρητίνη, κόντρα πλακέ 82x60x45cm


Η ενέργεια της γκαλερί και η ξενάγηση στα έργα… μάγεψαν τα παιδιά!
“Λαμβάνοντας απαντήσεις, σε όλες τις ερωτήσεις τους”, εμπνεύστηκαν ακόμα περισσότερο! Τα παιδιά φωτογραφήθηκαν ανάμεσα στα έργα του Διονύση Καβαλλιεράτου και τον ενθουσιασμό τους, δεν κατάφεραν να τον κρύψουν οι μάσκες που όλοι φορούσαμε!

Στο πλατύσκαλο του νεοκλασικού της Επταχάλκου 11 στο Θησείο, που είναι το “σπίτι” της γκαλερί Bernier/Eliades, σταθήκαμε και βγάλαμε τις μάσκες μας, για να πάρουμε μια ανάσα και να αποκαλύψουμε τα πρόσωπα μας, βγάζοντας μια αναμνηστική φωτογραφία από την 1η μας εξόρμηση, συνάντηση με την τέχνη! Σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας!

Μολονότι η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι κρίσιμη για την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου, η απομόνωση, οι αποστάσεις, των παιδιών από παιδιά, μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους, στην ψυχική μας ευημερία. Έτσι η Τέχνη, όπως πάντα και τώρα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην εξομάλυνση των αρνητικών καταστάσεων που βιώνει η κοινωνία, τα παιδιά μας, αφού εξακολουθεί, να έχει την ικανότητα να μας εμπνέει και να μας εμψυχώνει, αλλά και να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας γενικότερα!

Τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης, που επιβάλει ο ΕΟΔΥ και η πολιτεία, συναντήστε την τέχνη, αφήστε την να αλληλοεπιδράσει! Αν όχι για εσάς τους ίδιους, τουλάχιστον για τα παιδιά!

Περάσαμε υπέροχα!!!

Ευγνωμοσύνη… Χαρά… Απόλαυση… Έμπνευση!
Μεγάλη ευχαρίστηση νιώσαμε!
Και ανανεώνουμε το ραντεβού μας!
Μέχρι την επόμενη βόλτα μας…
Μείνετε σε επαφή με την Τέχνη, είναι εφάμιλλη της ζωής!
Αζίμα & Δημήτρης