Δώσαμε ραντεβού στο Azima Cultural Art Space, το μεσημέρι, νωρίτερα από ότι συνηθίζουμε για το προγραμματισμένο μάθημά μας, τις Παρασκευές! Τα παιδιά του τμήματος προετοιμασίας για το Καλλιτεχνικό Σχολείο/Γυμνάσιο με κατεύθυνση τα εικαστικά, άφησαν τα σακίδια τους με όλα τα υλικά ζωγραφικής τους, εφοδιάστηκαν με μάσκες και αντισηπτικά, παγουράκια νερού… και με μεγάλα κέφια, ξεκινήσαμε για την ομορφότερη γειτονιά της Αθήνας!

Ο Αττικός Ουρανός ένα ηλιόλουστο μεσημέρι!
…παρέα με τα παιδιά των εικαστικών του Azima Cultural Art Space
λίγο πριν φτάσουμε στον χώρο τέχνης Arch Athens
Στα πλαίσια της Προετοιμασίας για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία Γυμνάσια!

Στην Πλάκα, στον πεζόδρομο της Γκούρα, στο νούμερο 5, σε ένα υπέροχο λευκό κτίριο, στεγάζεται το ARCH Athens, είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός χώρος τέχνης με φιλανθρωπικό καθεστώς!
Ένας πανέμορφος χώρος που κρατώντας μνήμες μιας άλλης εποχής και προβάλλοντας την σκέψη σε μια σύγχρονη πόλη, σχεδιάστηκε σαν μία σύνθεση στοιχείων του τότε και του σήμερα. Έχοντας σαν αφετηρία εκκίνησης το μπαλκόνι του παλαιού κτιρίου, η όψη του ΑRCH διατηρεί με αφαιρετικό τρόπο στοιχεία του μοντέρνου κινήματος του 30, συνδυάζει χαρακτηριστικά κλασικισμού και προβάλλει την εποχή Art Deco ενώ η εσωτερική όψη παραμένει λιτή και αντανακλά τον χαρακτήρα ενός σύγχρονου εκθεσιακού χώρου… όπως αναφέρουν και οι αρχιτέκτονες VOIS ( Κατερίνα Βορδώνη & Φάνια Σινανιώτη ) που το σχεδίασαν!

Τα παιδιά, απόλαυσαν την διαδρομή στα στενάκια της Πλάκας, κάτω από την επιβλητική ενέργεια του Παρθενώνα! Στην υπέροχη διαδρομή μας, από την Νέα Σμύρνη, μιλήσαμε για τον Matthew Wong! Το πρώτο που ρώτησαν τα παιδιά, ήταν αν ζει και αν είναι νέος! Στεναχωρήθηκαν μόλις τους είπαμε ότι “έφυγε” τόσο νέος στα 35 του χρόνια! Μα εντυπωσιάστηκαν ακούγοντας πως ήταν αυτοδίδακτος και ένας ιδιαίτερος νέος μιας και άνηκε στο φάσμα του αυτισμού… Γνώριζαν ήδη από συμμαθητές τους, ή από παιδιά στο χώρο μας, το πόσο ανεπτυγμένη καλλιτεχνική φύση έχουν αυτά τα τόσο φωτεινά παιδιά!

Τα παιδιά του Azima Cultural Art Space είχαν πολύ μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, που μέσα από τα έργα του, που ταξίδεψαν από τόσο μακριά για να έρθουν στην Αθήνα, (σε συνεργασία με το Matthew Wong Foundation και την γκαλερί Karma, New York) θα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Matthew Wong και τα Postcards του!

Τη χαρά μας καμία μάσκα δεν μπορεί να την κρύψει…
Ναι είναι καθρέπτες της ψυχής μας και η λάμψη τους “μιλάει” χωρίς να πεις λέξη!

Στο Arch Athens μας υποδέχθηκαν πολύ εγκάρδια και πήραμε το χρόνο μας, για να κινηθούμε ανάμεσα στα έργα, να τα παρατηρήσουμε πότε από μακριά και πότε από πολύ κοντά… και να “μπούμε με τον τρόπο μας στην ενέργεια του καλλιτέχνη”…. Πραγματικά Απολαύσουμε τα Postcards του Matthew Wong! Είκοσι από τα πιο πρόσφατα έργα Γκουάς σε χαρτί, τα οποία απεικονίζουν τοπία που ανήκουν στην μνήμη αλλά και στην φαντασία του καλλιτέχνη!!! Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την τεχνική και τα γκουάς χρώματα!

Και επειδή είμαστε θεατρική ομάδα κατά βάση… οι μικροί μας ηθοποιοί φτιάχνουν τις ιστορίες τους!

Όπως αναφέρετε στο δελτίο τύπου που συνοδεύει την έκθεση…
Τα έργα ακουαρέλας και γκουάς του Matthew Wong’s (1984-2019, Καναδά) μπορούν να θεωρηθούν δίαυλοι προς το ασυνείδητο. Οι ζωγραφισμένες σκηνές του φαίνονται οικείες παρά την παράξενη φαντασία τους. Θαλασσινά τοπία σπινθηροβολούν; ένα σούρουπο φωτίζει μια απέραντη έκταση; ο θεατής στρέφει το βλέμμα του στον ουρανό, σαρώνοντας έναν ουρανό χωρίς αστέρια. Στην ουσία, το έργο του Wong θολώνει τη διάκριση μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής πραγματικότητας μας, αναστατώνοντας τους κανόνες της τοπιογραφίας.
“Οι κριτικοί της τέχνης έχουν παρατηρήσει ότι τα τοπία του Matthew Wong είναι “μυστηριωδώς οικεία”, και προτρέπουν τους θεατές να ανασκαλέψουν τις μνήμες τους”, γράφει η Winnie Wong, “σχεδόν ποτέ δεν τους έδινε τίτλους τοποθεσιών. Αντ’ αυτού, τα ονόμαζε με συνέπεια ως στιγμές στο χρόνο: μεσάνυχτα, 5:00 π.μ., αυγή, ξημερώματα, 12:30 π.μ., Φθινόπωρο, Χειμώνας, το πρώτο χιόνι, το λυκόφως, η ανατολή του φεγγαριού. Μοιράζοντας την άποψη μιας στιγμής, όλα τα έργα του είναι, υπό αυτήν την έννοια, καρτ-ποστάλ. Καθώς η καρτ-ποστάλ είναι ένα είδος που φαίνεται να διαφεύγει συνειδητά την αίσθηση ενός σταθερού τόπου, αλλά σηματοδοτεί τις στιγμές της ζωής που προσπαθήσαμε να τον αδράξουμε.”

Τα τοπία στην έκθεση Postcards είναι μάρτυρες τόσο των αληθινών εκδρομών του Wong όσο και των ταξιδιών του μυαλού του. Στα μικρά αλλά και ευρύχωρα αυτά έργα, είναι εμφανές πως ο Wong κατείχε μία ενστικτώδη ευχέρεια στην σύνθεση τοπίων. Oι ελεύθερες και γεμάτες πινελιές, η ακριβής λεπτομέρεια και οι έντονες αποχρώσεις του ακολουθούν ένα πλούσιο ιστορικό υδατογράφων. Οι ζωγραφιές του Wong φέρνουν στο μυαλό τις δραματικές, ψυχεδελικές σκηνές της φύσης του Charles Burchfield; τις μελέτες χρώματος του Wayne Thiebaud και τις έντονες αντιθέσεις του Edward Hopper. Επίσης, αντλώντας έμπνευση και τεχνική καθοδήγηση από την ευρεία ιστορική παράδοση της κινεζικής ζωγραφικής με μελάνι (ink wash), ο Wong συνέθετε πολλές γλώσσες της ιστορίας της τέχνης ώστε να δημιουργήσει τα ατμοσφαιρικά του περιβάλλοντα. Ο Wong ζωγράφιζε τουλάχιστον δύο ακουαρέλες καθημερινά στο σπίτι του στο Έντμοντον: πρώτα το πρωί με τον καφέ του και αργότερα τα δειλινά, συχνά έπειτα από μια γεμάτη μέρα στο στούντιο. Συχνά κουβαλούσε γκουάς μαζί του στα ταξίδια του. Όπως δηλώνει η Winnie Wong, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιούσε την πρακτική του ώστε να “τακτοποιήσει τον χρόνο, να κατανοήσει τις ανησυχίες μας και ως μια αναζήτηση μονιμότητας”.

Ο Wong έλαβε το MFA του στη φωτογραφία από το City University of Hong Kong School of Creative Media, μετά από το πτυχίο του στην Πολιτιστική Ανθρωπολογία στο University of Μichigan. Σημαντικές ατομικές εκθέσεις περιλαμβάνουν το KARMA, New York (2019); Massimo de Carlo, Hong Kong (2019); Karma, New York (2018); and the Hong Kong Visual Arts Centre (2015). Έργα του βρίσκονται στις συλλογές των Dallas Museum of Art, Texas and the Metropolitan Museum of Art, New York.

Η έκθεση Postcards του Matthew Wong στο Arch Athens που έκανε εγκαίνια στις 10 Σεπτεμβρίου
θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκεμβρίου 2020 και συνοδεύεται από μια πλήρως εικονογραφημένη έκδοση με κείμενο της ιστορικού τέχνης Winnie Wong διαθέσιμη να την αποκτήσετε! Σίγουρα θα ανατρέξουμε πολλές φορές στα έργα του και θα θυμόμαστε αυτή την “συνάντηση” ένα ηλιόλουστο μεσημέρι στις ακρόπολης τα μέρη, εν μέσω πανδημίας! Ναι η τέχνη παραμένει βάλσαμο για τις ψυχές μας!

Τα παιδιά λάτρεψαν το Postcard “Shooting Star”
και μαζί ανακαλύψαμε… πως στους Ουρανούς του Matthew Wong
μπορεί να μην φαίνονται αστέρια που “πέφτουν” … μα υπάρχουν…
μπορεί να μην “βλέπουμε” αστέρια στα έργα του … μα βλέπουμε την πτώση τους!

Έναρξη έκθεσης: 10 Σεπτεμβρίου 2020 (12-9 μ.μ.)
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο (11 π.μ.– 6 μ.μ.)
Η είσοδος είναι δωρεάν.

Επιστρέφοντας στο Azima Cultural Art Space, στο χώρο της καρδιάς μας, είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας από την εμπειρία που μοιραστήκαμε και φυσικά να ζωγραφίσουμε!

Σύντομα θα μοιραστούμε τα έργα που δημιουργήσαμε λαμβάνοντας έμπνευση από την “συνάντηση” μας με τον υπέροχο, τρυφερό, μελαγχολικό… μα τόσο συναρπαστικά δημιουργικό Matthew Wong. Ασυνήθιστα αξιοσημείωτο, ότι όλα του τα έργα είναι ζωγραφισμένα μόνο από το 2013… έως το 2019 που έφυγε από την ζωή… μέσα σε τόσα λίγα χρόνια… ένας πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης!

Πραγματικά οι άνθρωποι της τέχνης, δεν φεύγουν ποτέ, γιατί το έργο τους, είναι αυτό που τους κρατά ζωντανούς… όπως άλλωστε και ο κάθε άνθρωπος ζει μέσα από τις πράξεις και τα έργα του…
κυριολεκτικά και μεταφορικά… αέναα μέσα στα χρόνια, στους κύκλους της ζωής
R.I.P Matthew Wong

Ευγνωμοσύνη… Χαρά… Απόλαυση… Έμπνευση!
Μεγάλη ευχαρίστηση νιώσαμε, για ακόμη μία φορά!
Και ανανεώνουμε το ραντεβού μας!
Μέχρι την επόμενη βόλτα μας…
Μείνετε σε επαφή με την Τέχνη, είναι εφάμιλλη της ζωής!
Αζίμα & Δημήτρης

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *