Το Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά του Azima Cultural Art Space τα έχει όλα!
Είναι γεγονός πως το πρώτο αληθινό παιχνίδι των παιδιών μας, είναι το θέατρο! …σκεφτείτε… πόσο σπουδαίο είναι… όταν τα παιδιά φτιάχνουν ιστορίες!
Μοιράζονται τους ρόλους, βάζουν τους κανόνες πως θα “μιλήσουν” τις ιστορίες τους και τις “παίζουν”!!! Δηλαδή φτιάχνουν εν δυνάμει ένα θεατρικό έργο, επιλέγουν τους ηθοποιούς, κάνουν την διανομή των ρόλων, τους σκηνοθετούν, φτιάχνουν το χώρο που θα παίξουν το έργο τους χρησιμοποιώντας αντικείμενα και έπιπλα του δωματίου τους… σκηνογραφούν δηλαδή….και συνήθως πρωταγωνιστούν!
Το μόνο που χρειάζονται λοιπόν από εμάς, είναι να τους εμπνεύσουμε και να τους εμψυχώσουμε, προκειμένου να βρουν το θάρρος, να μας παρουσιάσουν το έργο τους!
Ο σκοπός μας μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, μέσα από την επαφή με το θέατρο, τόσο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, όσο και στα παιδιά του δημοτικού, είναι να οικοδομήσουμε ισχυρή αυτοπεποίθηση, να μάθουμε πως να βάζουμε όρια και κανόνες!
Όλα τα
“παιχνίδια” έχουν κανόνες όπως και η ζωή… γιατί διαφορετικά δεν θα
μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε, να συνεργαστούμε, να χαρούμε το παιχνίδι!
Μαθαίνουμε να μοιραζόμαστε, ρόλους,
αντικείμενα, συναισθήματα!
Μαθαίνουμε να μην φοβόμαστε να
εκφράσουμε τα συναισθήματα μας…
Μαθαίνουμε να τα επικοινωνούμε,
εδραιώνουμε σχέσεις, φιλίες, καλλιεργώντας την συναισθηματική αντίληψη!
Μοιραζόμαστε ιδέες, εμπειρίες,
σκέψεις, ανησυχίες, ελπίδες και όνειρα! “Συνωμοτούμε” φτιάχνοντας μια
θεατρική σύμβαση… “Δημιουργούμε”
χαρακτήρες ρόλους και τους “ζωντανεύουμε”!
“Γράφουμε” διαλόγους, μαθαίνουμε να ακούμε και να απαντάμε…
νιώθουμε την δύναμη της αλληλεπίδρασης μέσα από υπέροχα παιχνίδια!
Μαθαίνουμε πώς το σώμα μας μιλάει…
και αποκωδικοποιούμε την γλώσσα του!
Μέσα από την πρόφαση του ρόλου απελευθερωνόμαστε από την ντροπή και απολαμβάνουμε όλες τις συναισθηματικές μας εκφάνσεις! Χορεύουμε! Τραγουδάμε! Δημιουργούμε και αυτό είναι το μεγαλείο του θεατρικού! Γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!
Το θεατρικό εργαστήρι του Azima Cultural Art Space στοχεύει στην διεύρυνση των
5 αισθήσεων του παιδιού μέσα από τον πειραματισμό με το σώμα, την κίνηση, τους ήχους και την μουσική, τον αυτοσχεδιασμό και τον λόγο!
Έτσι η πρώτη γνωριμία με το θέατρο ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες γίνεται μέσα από την μίμηση, την αναπαράσταση, όπως και στη ζωή άλλωστε, τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τα αδέρφια, το κοντινό τους περιβάλλον ή από όπου λαμβάνουν ερεθίσματα… και δημιουργούμε τα πρώτα μας “σκηνικά” που θα φιλοξενήσουν τα παιχνίδια ρόλων!!!
Μέσα από το θεατρικό εργαστήρι μας τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, βρίσκουν τον αυτοέλεγχο τους, αυτοδιαπαιδαγωγούνται κατά κάποιο τρόπο, ανακαλύπτουν και δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, ανταγωνίζονται με τον “σωστό” ωφέλιμο τρόπο σε μια ομάδα με συνομήλικα παιδιά και υπό την επίβλεψη μας και μαθαίνουν να πειθαρχούν στους κανόνες! Ασκούν σώμα και πνεύμα και ισχυροποιούν την προσωπικότητα τους που διαμορφώνεται σε αυτές τις ηλικίες!
Η δραματική τέχνη μαθαίνει στα παιδιά να σέβονται την ομάδα και τους “αντιπάλους”, να έχουν αποδοχή της μοναδικότητας τους αλλά και των άλλων! Τα παιδιά έρχονται σε επαφή από πολύ νωρίς με όλες τις υποστηρικτικές τέχνες του θεάτρου, την ποίηση, την ζωγραφική, την λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, το χορό, το τραγούδι, τον αυτοσχεδιασμό… που γίνονται τα οχήματα μας στο χαρούμενο ταξίδι μας στον κόσμο του παιχνιδιού και της φαντασίας!
Θα μπορούσαμε να μιλάμε μέρες για το τι προσφέρει το θέατρο στα παιδιά μας!
Μια δοκιμή θα σας δώσει τις απαντήσεις! Σίγουρα ένα μάθημα δεν είναι αρκετό αλλά το αφιλτράριστο ένστικτο των παιδιών τις περισσότερες φορές αναγνωρίζει την αλήθεια και την χαρά που έχουμε να μεταφέρουμε στα παιδιά!
Το πιο σπουδαίο είναι η δική σας στάση όμως απέναντι στις τέχνες!
Αν εσείς δώσετε στα παιδιά σας, την αξία που αναλογεί στην τέχνη ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, τότε θα έχετε ήδη καταφέρει να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας, που έχουν ανάγκη να ακούσουν αλλά και να νιώσουν από εσάς την επιβεβαίωση και την αποδοχή, ότι αυτό που κάνουν είναι σπουδαίο και σημαντικό! Αν για κάποιους γονείς το Θεατρικό εργαστήρι αποτελεί κάποιες ώρες “πάρκινγκ” ας είναι τουλάχιστον δημιουργικές για την ψυχή των παιδιών! Και όπως λέει και ο William Shakespeare… “Αν το Θέατρο είναι η τροφή της αγάπης, τότε παίξε κι’ άλλο” και ναι σίγουρα η αγάπη είναι τροφή, είναι θρέψη, το ίδιο και το θέατρο για την ψυχή μας… σε μια εποχή που τόσοι άνθρωποι “πεινάνε” κυριολεκτικά και μεταφορικά!
Από καρδιάς
Αζίμα