Θέατρο ο πιο παιχνιδιάρικα αγαπησιάρικος δρόμος για να μάθεις στο παιδί σου τη ζωή!

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να ζούμε στον μικρόκοσμο της τηλεόρασης και μαθαίνουμε τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο, απολαμβάνοντας της προσωπικές χαρές και βιώνοντας την Χαρά της ζωής μέσα από το “κουτί” ενώ χάνουμε την πραγματική ζωή και την έννοια της απόλαυσης. Αν λοιπόν “μυήσουμε” τα παιδιά και ιδιαίτερα τις πολύ μικρές ηλικίες στο Θέατρο τότε θα αναπτύξουν μια εκτίμηση για το Θέατρο και γενικότερα για τις Τέχνες.

Τα Οφέλη που κερδίζει το παιδί είναι Πολλαπλά και θα το ακολουθούν για όλη του την ζωή. Τα συναισθηματικά και ψυχολογικά εφόδια που αποκομίζει όμως είναι τεράστια και σπουδαία. Μεγαλώνοντας έχει την δυνατότητα να προσφέρει λύσεις και τρόπους για να  αποδράσει από τα προβλήματα της Ζωής.

Η δραματοθεραπεία και γενικότερα το Θεατρικό Παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν συναισθηματική αντίληψη και να διαχειριστούν τις εσωτερικές τους συγκρούσεις απελευθερώνοντας τα συναισθήματά τους, εξερευνώντας την Ελπίδα, τους Φόβους και τις Επιθυμίες τους, ανακαλύπτοντας νέους ρόλους που είναι βασική έννοια για την σωστή Πνευματική ανάπτυξή. Το Θέατρο τα βοηθάει να αναγνωρίσουν και εκφράσουν σωματικά όλα όσα νιώθουν με υγιή τρόπο και να τα βοηθήσουν να κατανοήσουν τα μη ανεπτυγμένα μέρη του εαυτού τους και να βάλουν τα Πράγματα σε μια προοπτική τα οποία τα υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική τους ενδυνάμωση.

Οι Παραστατικές Τέχνες βοηθάνε:
-Στην Ανάπτυξη της Φαντασίας
-Την Προώθηση της δημιουργικής σκέψης
-Την Αποδοχή της διαφορετικότητας
-Την γνώση διαφορετικών Πολιτισμών
-Την Αυτοπεποίθηση
-Το Θάρρος
-Την Αυτοεκτίμηση
-την συνεργασία
-και Πολλά άλλα…

Όταν ένα Παιδί Παρακολουθεί μια Θεατρική ή Ακόμα και μια Παράσταση Κουκλοθέατρου ή Καραγκιόζη μπαίνει σε έναν μαγικό κόσμο και τα πολλαπλά οφέλη τα επεξεργάζεται ακόμα και μετά από πολύ καιρό ή ακόμα και χρόνια. Για αυτόν τον βασικό λόγο η επιλογή των παιδικών παραστάσεων πρέπει να γίνεται μετά από έρευνα.

Στο Τέλος της Παράστασης συζητήστε με το παιδί τι του άρεσε και τι δεν του άρεσε για να καταλάβετε πως αντιδράει παίρνοντας με αυτό τον τρόπο απαντήσεις για τα αδύνατα σημεία του και ιδιαίτερα πως θα αντιδρούσε σε μια ανάλογη φάση της ζωής του.

Η επιλογή να έχει να κάνει με το έργο, τον συγγραφέα και τον σκηνοθέτη της Παράστασης. Ακόμα και αν παρακολουθήσετε κάτι που εσάς δεν σας άρεσε το παιδί το πιο πιθανόν είναι να μαγευτεί από ένα μικρό μήνυμα που εσείς ούτε καν το προσέξατε (π.χ Να χάλασε το πλοίο του ήρωα και αυτός να συνέχισε το ταξίδι του από την ξηρά δηλαδή πιο αργά και σίγουρα) Σημασία δεν έχει μόνο το Ταξίδι αλλά ο προορισμός.

Και η Ενασχόληση των Παιδιών με το Θέατρο έχει ευεργετικά Οφέλη όπως:
-Συναισθηματική Νοημοσύνη
Είναι ο διασκεδαστικότερος και ασφαλέστερος τρόπος να ασκήσουν αυτό το πολύ σημαντικό προσόν της Ζωής
-Ενθαρρύνει την ανάγνωση και την Γραπτή επικοινωνία
Μέσα από την ανάπτυξη των ρόλων συνειδητοποιούν την αναγνώριση νέου λεξιλογίου.
-Ενισχύει την Εμπιστοσύνη
Μέσα από την ευκαιρία που τους δίδετε να εμφανιστούν και να μιλήσουν μπροστά σε ένα ακροατήριο, τους δίνουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουν νωρίς και να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους καθώς και να τονώσουν την αυτοαποδοχή και αυτοπεποίθηση! 
-Ενισχύει την φωνητική και την προφορική επικοινωνία
Μέσα από τη διαδικασία της πρόβας, τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν, να ελέγχουν τη φωνή τους, βρίσκουν τρόπους να διηγηθούν έτσι ώστε η ιστορία τους να μπορεί ακουστεί και να κατανοηθεί. Να χρησιμοποιούν τις λέξεις τους ήχους, και το πιο σημαντικό, πώς τα λόγια του χαρακτήρα επηρεάζουν τους άλλους χαρακτήρες και να συμβάλουν στην πρόοδο της όλης ιστορίας που αφηγούνται.

Οι Νευροεπιστήμονες έχουν αποδείξει ότι για να ενεργοποιηθούν και τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου του Παιδιού πρέπει να τα βοηθήσουν οι γονείς με δημιουργικές ασχολίες και Προτείνουν ανεπιφύλακτα το Θέατρο και Γενικότερα τις Τέχνες που είναι ο καλύτερος τρόπος να Εμπλουτίσουν την Πνευματικότητα τους.