Μεγάλη Παρασκευή φίλοι μου,
μια μέρα που έχει θλίψη μεν, αλλά και την ελπίδα ότι ένα μαρτύριο φτάνει στο τέλος του και μετά θα έρθει η Ανάσταση! Φέτος όμως νιώθω αρκετά περίεργα, τέτοια ώρα θα ετοιμαζόμασταν για την εκκλησία, για την περιφορά του επιταφίου… πάντα τέτοια μέρα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμασταν στην πλατεία, γιατί οι γονείς μου είχαν το μαγαζί, έπειτα μέναμε να δούμε την περιφορά, μαζευόμασταν όσα παιδιά δεν είχαν φύγει… ανάβαμε τα κεριά, μας έπιανε συγκίνηση με το Ω γλυκύ μου Έαρ!

Φέτος τη Μεγάλη Παρασκευή, κανείς δεν θα ακολουθήσει τον επιτάφιο, δεν πρόκειται να τον βγάλουν από την εκκλησία, φέτος όλοι σπίτι… οι καμπάνες της Αγίας Φωτεινής χτυπάνε πένθιμα όλη τη μέρα… παράξενη μέρα…

Χθες Μεγάλη Πέμπτη, βάψαμε τα αυγά, με χρώμα ζαχαροπλαστικής που βάζω στα γλυκά, δεν είχαμε βαφή αυγών.

Ζύμωσα και τσουρέκια! Φούσκωσαν πάρα πολύ! Πολλά τσουρέκια! Μα και πάλι δεν είναι αρκετά για όλους αυτούς που θα ήθελα να δω και να τους δώσω!

Η μαμά και ο μπαμπάς κάνουν τα πάντα για να περνάμε τις ώρες μας δημιουργικά… το καταφέρνουν! Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και όλα θα πάνε καλά!

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής όταν ξύπνησα, οι γονείς μου, μου είπαν, ότι η ζύμη μου, όλη τη νύχτα φούσκωνε… και την άλλαξαν 3 φορές και γέμισαν μπολάρες!!! Θα ξεκινήσω το πλάσιμο μετά την αποκαθήλωση… κουβεντιάσαμε λίγο για τον Χριστό… ένιωσα όμορφα, πήρα το νονό μου τηλέφωνο και ξεκίνησα πλάσιμο! Και του Χρόνου φίλοι μου… με σας μαζί … Όλοι μαζί!

Υλικά για τα υπέροχα τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα
της μαμάς του κολλητού φίλου του Βασίλη Καλίδη από τα Γιαννιτσά!
Ουφ! Το είπα όλο! Η αλήθεια είναι ότι λίγο τα πείραξα!

3 κιλά αλεύρι για τσουρέκια το σκληρό
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 γάλα ζαχαρούχο
3 κουτάκια χλιαρό νερό (κάνω δοσομετρητή το κουτάκι του ζαχαρούχου)
3 κουτάκια ζάχαρη
1 βούτυρο πλάκα 200γρ
1 βούτυρο πλάκα Κερκύρας 125γρ
6 αυγά
100γρ μαγιά
1 φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι & το ξύσμα της φλούδας του (δεν είχα βιολογικό & δεν το έβαλα)
1 φακελάκι μαχλέπι σε σκόνη
1 φακελάκι κακουλέ σε σκόνη
1 βανίλιες ή 2 κ.σ βανίλια σε υγρή μορφή
1 γ.λ μαστίχα Χίου σε σκόνη
Λίγο αλατάκι
Λαδάκι για τα χέρια για την επιφάνεια που θα τα πλάσω
2 κρόκους με λίγο νεράκι για το άλειμμα
Πασπάλισα με χοντροκομμένο αμυγδαλάκι και λίγη καστανή ζαχαρίτσα

Βήμα 0ο
Καθαρίζω πάγκο, ετοιμάζω όλα τ αυλικά μην ξεχάσω κάτι…

Βήμα 1ο
Πήρα μισό κουτάκι ζαχαρούχου χλιαρό νερό, έβαλα την φρέσκια μαγιά, 4 κυβάκια δηλαδή των 25γρ σύνολο 100γρ, με λίγη ζάχαρη και την ενεργοποίησα!

Βήμα 2ο
Όσο έδινα χρόνο στην μαγιά, έλιωσα μπεν μαρί τα 2 βούτυρα μου! Τα άφησα λίγο να μην καίνε!

Βήμα 3ο
Επιστροφή στην μαγιά, προσθέτω, 2,5 κιλά αλεύρι, σπάω προσεκτικά ένα ένα τα αυγουλάκια μου, βιολογικά, τα προσθέτω! Συνεχίζω και βάζω το ζαχαρούχο, 3 κουτάκια ζαχαρούχου χλιαρό νερό, 3 κουτάκια ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, την βανίλια, το μπέικιν, τα βούτυρα μου, την μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ… το αλατάκι… όλα τα υλικά! Ααααα και το υπόλοιπο αλεύρι 3 κιλά συνολικά!

Βήμα 4ο
Ζυμώνω και ζυμώνω τουλάχιστον 10 λεπτάκια… 11 λεπτάκια για να είμαι σίγουρη συνεχόμενα, ασταμάτητα, ζυμώνω το ζυμαράκι μου! Κολλάει πολύ και όλο ρωτάω μαμά… μπας και θέλει κι άλλο αλεύρι!? όχι λέει όχι…. αρχίζει και έρχεται κάπως καλύτερα στα χέρια αλλά πάλι κολλάει! Του μιλάω, του τραγουδάω… το σκεπάζω με μεμβράνη τροφίμων… το έχω μέσα σε μια κατσαρολάρα τεράστια εστιατορική από το μαγαζί της γιαγιάς μου, που μαγείρευε η προγιαγιά μου!!! Έχει πιάσει τα 3/4 της γιγάντιας κατσαρόλας!

Βήμα 5ο
Είναι πλέον βράδυ Πέμπτης θα τα αφήσουμε όλο το βράδυ σκεπασμένα με κουβερτούλα παρακαλώ…. προ καραντίνας… σιγά μην είχα την υπομονή να περιμένω τόοοοοσες ώρες, τώραααα?! Χαλαρά!

το ξημέρωμα… με βρήκε με τη μία ζύμη να έχει γίνει 4…!
Μέχρι το πρωί η μία ζύμη μου έγιναν ζύμες… πολλές… 4 και φουσκωμένες έτοιμες για τσουρέκια!!!
Υπέροχο και γεμιστό με σοκολάτα! Μύρισε Τερκενλής το σπίτι μας!

Με πολύ αγάπη και ευχές για Καλή Ανάσταση
Ελισάβετ