Δεν θέλω να περιαυτολογήσω… αλλά… αυτά τα σουτζουκάκια ή κεμπαπάκια μου είναι… το κάτι άλλο! Φυσικά απ’ τα αγαπημένα της Ελισάβετ, τα αγαπημένα του Δημήτρη, τα αγαπημένα μας γενικά! Καθόλου “αμαρτωλά” γιατί γίνονται τόοοοοοοσο ωραία στο φούρνο σε λαδόκολλα, που δεν θα το πιστεύεις!

Είσαι σε νηστεία, είσαι vegan, θέλεις έναν ωραίο τρόπο να φάνε τα παιδάκια σου φακές, αλλά με άλλο τρόπο!? Είναι πραγματικά αν όχι ο καλύτερος τρόπος, σίγουρα μια συνταγή την οποία θα σας ξαναζητήσουν να φτιάξετε!

Υλικά για τα σουτζουκάκια – κεμπάπ φακής

  • 500 γρ. φακή (βιολογική πήρα και πάντα ελληνική)
  • 250 γρ. βρώμη
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό (δυστυχώς σήμερα δεν είχα)
  • 1 πράσο
  • 1 καρότο
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 1 κ.γ πάπρικα
  • 1 κ.γ ρίγανη
  • 1 κ.γ δυόσμο ξερό ή αν έχετε φρέσκο 6 φυλλαράκια
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βήμα 1ο
Λοιπόν, καλό ξέπλυμα καθάρισμα, και ξέπλυμα στις φακούλες! Ελληνικές παρακαλώ! Είναι τεράστια η διαφορά απ’ τις φακές του κόσμου… πιστέψτε με! Ιδιαιτέρως οι βιολογικές που είναι και σε μια χαρά τιμές!

φακές που βράζουν και κοχλάζουν!

Βήμα 2ο
Τις βράζουμε για 25′ λεπτάκια! Εγώ ενδιάμεσα, στο 15λέπτο αλλάζω και μια φορά το νερό! Απλά έχω έτοιμο στον βραστήρα καυτό νερό να τους συνεχίσω τον βρασμό τους!

Βήμα 3ο
Όσο βράζουν ετοιμάζω τα ακόλουθα! Βάζω στο multi και κάνω πούδρα τη βρώμη! Επίσης παίρνω βιολογική και ελληνική! Την αδειάζω σε μεγάλο μπολ με όλα τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και τον ξερό δυόσμο και ανακατεύω!

Βρώμη και μπαχαρικά… βρωμομπαχαρικά!!!! Χαχαχαχαχαχχα!

Βήμα 4ο
Βάζω τα 2 ξερά κρεμμύδια, το πράσο και το καρότο και αν έχω φρέσκο δυόσμο στο multi και τα πολτοποιώ!

λαχανικούλια, πλυμένα καθαρούλια, θα κάνουνε τη συνταγή μας μούρλια!

Βήμα 5ο
Προσθέτω τα λιωμένα λαχανικά απ’ το multi στο μείγμα βρώμης και μπαχαρικών!

λαχανικάκια απ’ το multi έτοιμα για να αγκαλιαστούν με το μείγμα μπαχαρικών βρώμης!

Βήμα 6ο
Στο μεταξύ, έτοιμες και οι φακές! Τις σουρώνω και με το ζεστό νεράκι που έχω ξαναβράσει στο βραστήρα τις ξεπλένω μία ακόμη φορά διακριτικά! Τις βάζω στο multi και γίνονται σαν αλοιφή! Τις προσθέτω και αυτές στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά! Βάζω και το λαδάκι!

τα ζυμώνω καλά καλά! κάθε κεμπάπ μια γερή κουταλιά της σούπας!

Βήμα 7ο
Στρώνω ένα χαρτί ψησίματος στο ταψί μου το μεγάλο που μου έδωσε η Στελλίτσα! Λαδώνω πολύ ελαφρά! Αρχίζω να τα πλάθω! Μακρόστενα, τα ρολάρω και τα λαδώνω στο λαδωμένο μου χαρτί ψησίματος!

Rolling κεμπαάκια σουτζουκάκι!!!

Βήμα 8ο
Έχω προθερμάνει το φούρνο μου στους 220 C βαθμούς! Γεμίζω το ταψί μου! Θα ψήσω για 25′ λεπτά στο πάνω κάτω! Αν θέλετε βάλτε τα στο αέρα, αλλά ίσως να χρειαστούν και 5 λεπτάκια grilllll έφτιαξα 24τμχ. και μου έμεινε και ζύμη για 16 κεφτεδάκια που τα έκανα την επομένη με μακαρονάδα! Καλό εεεεεεε!?

πες μου… έτσι όπως τα βλέπεις… εμένα με ταράζουν γιατί νομίζω ότι είναι κρέας… που έχω να φάω από το 1995!

Βήμα 9ο
Πραγματικά μοσχομυρίζουν!!! Έτοιμα και λαχταριστά! Ξεροψημένα όπως μας αρέσουν! Αν θέλεις, ρίξε μια ματιά στο φούρνο σου, ίσως να θέλεις λίγο λιγότερο ή περισσότερο ψήσιμο!

Λαχταριστά και πεντανόστιμα!

Βήμα 10ο
Ψήσαμε πιτούλες, λαχανοσαλάτα , σαλτσούλα και….!!!! Έτοιμο το εναλλακτικό μας σουβλακάκι!!!

πριν το τυλίξω για να το δείτε… βάλε και μουστάρδα!

Υλικά για σάλτσα ντομάτας 

  • 500 γρ. ντομάτες ώριμες καλοκαιρινές ή ολόκληρα ντοματάκια ή ψιλοκομμένα κύκνος
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης έχω πάντα στο ψυγείο
  • 1 κ.σ δυόσμο ξερό ή φρέσκο κατά προτίμηση
  • 1 κ.σ βασιλικό ξερό ή φρέσκο κατά προτίμηση
  • 1 σκελίδες σκόρδο (…ή και παραπάνω αν θέλετε)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πρώτα αχνίζω το κρεμμυδάκι με το σκορδάκι και την πιπεριά Φλωρίνης, και μετά ρίχνω το ελαιόλαδο έως ότου να γυαλίσει! Προσθέτω την ντομάτα, τα αρωματικά, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω στο δυνατό! Μετά στο 3 αφήνω την ντοματούλα να δέσει! Αν είναι φρέσκια ένα τσικ ζαχαρίστα!

Υλικά για ταχινοσαλτσούλα

  • 200 γρ. ταχίνι μακεδονικό αγαπημένο (μπορείς και το ολικής)
  • 170γρ. νεράκι βρύσης
  • 1 χυμό από ένα λεμόνι και το ξύσμα αν είναι από κήπο
  • 1 κ.σ καπνιστή πάπρικα
  • 1 σκελίδες σκόρδο (…ή και παραπάνω αν θέλετε)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για γιαουρτοσός

  • 200 γρ. κατσικίσιο γιαουρτάκι (ή ότι θέλετε)
  • 1 χυμό από ένα λεμόνι και το ξύσμα αν είναι από κήπο
  • 2 κ.σ μουστάρδα ΕΚΜΑ
  • 1 κ.σ μέλι Κρητικό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *