Ένα υπέροχο πιάτο, χυλωμένη μανιταροσουπίτσα, γεμάτη υπέροχα μυρωδικά, απόλυτα vegan, για το βράδυ της Ανάστασης αλλά και για όλες τις εποχές! Ιδιαίτερα όταν θέλεις μια σούπα… που δεν είναι ακριβώς σούπα!

Υλικά για vegan εκδοχή Μανιταρίτσας

1.500ml νερό από βραστήρα ή χλιαρό
500 gr Λευκά Μανιτάρια Ελληνικής Γης, (έχουν την πιο ήπια γεύση, έτσι μπορούμε  να τα  τρώμε ακόμα και ωμά)
500 gr Καφέ Μανιτάρια Ελληνικής Γης, (είναι τα μικρά της οικογένειας αγάρικων μανιταριών, έχει μια τολμηρή, έντονη γεύση και άρωμα)
1 φλιτζανάκι του καφέ το μικρό του εσπρέσο, ρύζι τύπου Parboiled
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ξερά κρεμμύδια
2 πράσα
½  ματσάκι Φρέσκο δυόσμο (αν δεν έχουμε ξερό αρκετούτσικο να μοσχομυρίσει)
50 ml Ελαιόλαδο
100 ml Λευκό κρασί
2-3 φετούλες φρέσκο τζίντζερ ή ½  κ.γ ξερό
½  κ.γ κουρκουμά
Φρεσκοτριμμένο αλάτι, πιπεράκι όσο σας αρέσει με δυνατότητα να προσθέσετε επιπλέον και στο πιάτο

Υλικά για ταχινολέμονο vegan εκδοχή “αυγολέμονου”

2 κ.σ ταχίνι
1 ή 2 λεμόνια στυμμένα ανάλογα πόσο ξινούτσικο το προτιμάς
2 κ.σ νεράκι

Βήμα 1ο
Ψιλοκόβουμε όλα τα πράσινα μας, τα κρεμμυδάκια τα ξερά, χώρια τα φρέσκα, χώρια το πράσο σαν να είναι ένα μεγάλο κρεμμύδι, χώρια τα αρωματικά μας, άνηθο, δυόσμο! Ψιλοκόβουμε και όλα τα μανιτάρια σε κυβάκια μικρά!

Βήμα 2ο
Στην κατσαρόλα μας αχνίζουμε αρχικά, το ψιλοκομμένο πράσο, το ξερό κρεμμύδι, και τελευταίο το φρέσκο κρεμμυδάκι!
Προσθέτουμε και τα μανιτάρια! Μόλις μαραθούν βάζουμε περίπου 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο! Προσθέτουμε και το ρυζάκι!Σοτάρουμε ελαφρά μέχρι να γυαλίσουν!

Βήμα 3ο
Μόλις γυαλίσουν όμορφα και βγάλουν τα αρώματα τους, “σβήνουμε” με το κρασάκι μας! Ανακατεύουμε όμορφα! Προσέχουμε μη μας κολλήσουν!

Βήμα 4ο
Αρχίζουμε και ρίχνουμε το νεράκι, αν χρειαστεί προσθέστε… λίγο ακόμα! Ανακατέβουμε με αγάπη!

Βήμα 5ο
Τελευταίο βήμα, στην κατσαρόλα!!! Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε λίγο πριν σβήσουμε την φωτιά, τα μυρωδικά! Το τζίντζερ, τον κουρκουμά! Μόλις χυλώσει ωραία σβήνουμε, να κρατάει ζουμάκι, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι!

Βήμα 6ο
Χτυπάμε, σαν να φτιάχνουμε φραπέ, το ταχίνι, το φρεσκοστυμμένο λεμονάκι, το λίγο νεράκι! Το προσθέτουμε πάνω απ’ την σουπίτσα μας!!!

Βήμα 7ο
Απολαμβάνουμε!

Κάντε το πιάτο μια πρόβα αυτές τις μέρες, σε περίπτωση που δεν αρέσκεστε στην μαγειρίτσα με τα εντόσθια!

Σας φιλώ και σας αγκαλιάζω, αιθερικά!
Αζίμα